Αφού του άσκησε δριμεία κριτική, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σύναψε μια συμφωνία με τον δήμαρχο του Λονδίνου από το Εργατικό Κόμμα, τον Σαντίκ Καν, με στόχο να υπερασπιστούν από κοινού την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δύο άνδρες ανέβηκαν μαζί στο βήμα σε μια εκδήλωση στο νοτιοδυτικό Λονδίνο για να εγκαινιάσουν το λεωφορείο της εκστρατείας «Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη» (“Britain Stronger in Europe”) και να απευθύνουν έκκληση στους Βρετανούς να αποφασίσουν κατά της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Πριν από μόλις λίγες ημέρες θα φάνταζε αδιανόητο να δει κανείς τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και το νέο αστέρι των Εργατικών τον έναν δίπλα στον άλλον, πόσο μάλιστα δεδομένης της πολύ σκληρής αντιπαράθεσης που είχαν οι δύο πολιτικοί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τον θώκο του δημάρχου του Λονδίνου, τον οποίο τελικά κατέλαβε ο Καν την 5η Μαΐου.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει καταγγείλει ότι ο Καν συναστρεφόταν «επανειλημμένα με εξτρεμιστές» κατά το παρελθόν, μια κατηγορία που ο νυν δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βρετανίας έχει απορρίψει.
Το περιστατικό είχε οδηγήσει πολλούς βουλευτές των Εργατικών να αποκαλέσουν τον πρωθυπουργό «ρατσιστή», ακόμα κι εντός της Βουλής των Κοινοτήτων.
Την Δευτέρα, ο Ντέιβιντ Κάμερον διαβεβαίωσε ότι είναι «υπερήφανος που μοιράζεται το βήμα με τον δήμαρχο του Λονδίνου», έναν άνδρα που είναι «υπερήφανος που είναι μουσουλμάνος, που είναι Βρετανός και που είναι Λονδρέζος».
«Ας είμαστε ξεκάθαροι: υπάρχουν πολλά για τα οποία ο πρωθυπουργός κι εγώ διαφωνούμε» δήλωσε από την πλευρά του ο Καν.
«Όταν όμως πρόκειται να συνεργαστούμε προς το συμφέρον των κατοίκων του Λονδίνου, το κάνουμε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας στο Λονδίνο εξαρτώνται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που αυτοχαρακτηρίστηκε «ευρωσκεπτικιστής», καταδίκασε το άλμα προς το άγνωστο που προτείνουν οι υποστηρικτές του Brexit.
Επιχειρώντας να συσπειρώσει τους Βρετανούς, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στην ποικιλομορφία εκείνων που υπερασπίζονται την παραμονή της χώρας στην ΕΕ κι αναφέρθηκε «στα συνδικάτα, τις εργοδοτικές ενώσεις, το Εργατικό Κόμμα, τους Πράσινους, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και τη συντηρητική κυβέρνηση».
Δεν μίλησε για το Συντηρητικό Κόμμα, που εδώ και δεκαετίες παραμένει διχασμένο σε ό,τι αφορά την Ευρώπη.
Σε αυτό το κλίμα, πολλοί κοινοβουλευτικοί των Συντηρητικών, που έχουν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έχουν αποκαλέσει τον Κάμερον «ψεύτη» αξιώνοντας την απαίτησή του μετά το δημοψήφισμα.
Η βουλευτής Ναντίν Ντόρις υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός θα «καεί» στη περίπτωση που το στρατόπεδο της «παραμονής» δεν επικρατήσει με ευρεία διαφορά την 23η Ιουνίου.
Όπως καταδεικνύει ο μέσος όρος των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων που υπολόγισε ο ιστότοπος “What UK thinks”, το 53% των Βρετανών επιθυμούν να παραμείνουν στους κόλπους της ΕΕ, ενώ το 47% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης.