Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έληξε η μάχη Κούρδων και Τούρκων στη Νίσιβη – Κούρδοι αντάρτες παραδόθηκαν

Έληξε η μάχη Κούρδων και Τούρκων στη Νίσιβη – Κούρδοι αντάρτες παραδόθηκαν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νίσιβη, Τουρκία, Φωτογραφίες,

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον 67 Κούρδοι αντάρτες, μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που είχαν περικυκλωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις σε δύο συνοικίες της εξεγερμένης πόλης Νίσιβη στη νοτιοανατολική Τουρκία παραδόθηκαν μεταξύ 24 και 26 Μαΐου.

Το PKK με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των Κούρδων πολιτοφυλάκων βγήκαν από την πόλη για να ανασυνταχτούν.

42 Κούρδοι μαχητές, 10 γυναίκες και 32 άνδρες, παραδόθηκαν στις τουρκικές Αρχές στις 26 Μαΐου στις συνοικίες Φιράτ και Γενισεχίρ της Νίσιβης.

Ο τουρκικός Τύπος δημοσίευσε και εικόνες της παράδοσής τους, μία από αυτές την αναδημοσιεύουμε από τη Χουριέτ.

Οι Κούρδοι αυτονομιστές παραδόθηκαν ύστερα από εκκλήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, λένε τα τουρκικά Μέσα, και 10 από τους αντάρτες ήταν τραυματισμένοι.

Οι τραυματίες Κούρδοι μεταφέρθηκαν στο κρατικό νοσοκομείο της Νίσιβης.

Η παράδοση στις 26 Μαΐου, γράφει η Χουριέτ, ήταν η μεγαλύτερη ομαδική παράδοση ανταρτών.

kurds_surrender2 Στη φωτογραφία βλέπετε τις λευκές σημαίες, τους τραυματίες μέσα σε κουβέρτες και τους Τούρκους στρατιώτες να πλησιάζουν από τα αριστερά. Η πόλη Νίσιβη, όπως φαίνεται και στα κτίρια ολόγυρα, έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή μετά από οδομαχίες δυόμιση μηνών. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η πόλη και αυτές οι εικόνες είναι μέσα από την Τουρκία και όχι από τη Συρία. Ο υποτίθεται πανίσχυρος τουρκικός στρατός χρειάστηκε δυόμιση μήνες για να “νικήσει” μερικές εκατοντάδες πιτσιρικάδες οπλισμένους με καλάσνικοφ.

kurds_surrender3

Δύο ημέρες πριν, στις 24 Μαΐου, είχαν παραδοθεί ακόμα 25 Κούρδοι.

Οι 25 παραδόθηκαν όταν στριμώχτηκαν άσχημα στη συνοικία Φιράτ της Νίσιβης από τις τουρκικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την πρωτοβουλία της παράδοσης πήρε ένας Κούρδος, ο οποίος ανέμισε και τη λευκή σημαία, ο οποίος στη συνέχεια έπεισε και τους υπόλοιπους να αφήσουν τα όπλα.

Οι Τούρκοι εμφάνισαν σε βίντεο και μια νεαρή γυναίκα, τη Ζεχρά Κ., η οποία δήλωσε ότι το PKK την υποχρέωσε να πολεμήσει κατά του τουρκικού κράτους.

“Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν που εξαπατήθηκα από το PKK, επειδή το PKK καίει τόσο την τουρκική δημοκρατία όσο και το κουρδικό έθνος. Λοιπόν, αυτό που θέλω να πω στα νεαρά παιδιά είναι ότι η οργάνωση [PKK] με υποχρέωσε σε αυτό, αλλά τώρα αντιλαμβάνομαι ότι ήθελαν να θέσουν σε ομηρία το κράτος”, ακούγεται να λέει στο βίντεο, με λόγια που μάλλον μοιάζουν υπαγορευμένα από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ότι την υποχρέωσαν σε δημόσια δήλωση φαίνεται και από τη συνέχεια των λόγων της, όπου εξυμνεί το τουρκικό καθεστώς:

“Προσωπικά δεν είχα καμία ελπίδα. Παραδοθήκαμε. Κι εάν ήμουν εγώ [Τούρκος] θα μας έριχνα σφαίρες, αλλά το κράτος μας άνοιξε την αγκαλιά του έστω και μετά από μια τέτοια διαδικασία, ακόμα και σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Το κράτος μου έδωσε κάθε ευκαιρία και ποτέ δεν με υποχρέωσε να κάνω κάτι. Μου φέρθηκαν όσο καλύτερα μπορούσαν. Μου φέρθηκαν με έναν τρόπο που δεν όφειλαν”, είπε η ίδια, και όσοι έχουν ιδέα από τουρκικό κράτος αναρωτιούνται πότε η Τουρκία έγινε… Σουηδία και δεν το πήραμε είδηση.

Πέντε Κούρδοι αντάρτες που αρνήθηκαν την ατίμωση της παράδοσης στους Τούρκους, στις 24 Μαΐου, συνέχισαν να μάχονται μέχρι που στριμώχτηκαν κοντά σε ένα νεκροταφείο της Νίσιβης και σκοτώθηκαν μαχόμενοι στις 3.30 τα ξημερώματα της 26ης Μαΐου.

Το PKK με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι απέσυρε τις δυνάμεις που μάχονταν στη Νίσιβη και πλέον στην πόλη έχουν μείνει μόνο άμαχοι πολίτες.

Οι Τούρκοι υποπτεύονται ότι ακόμα 125 με 130 Κούρδοι αντάρτες πρέπει να κρύβονται μέσα στα ερείπια της Νίσιβης.

Οι Τούρκοι ακόμα ισχυρίζονται ότι από τις 14 Μαρτίου που ξεκίνησε η μάχη στη Νίσιβη σκοτώθηκαν 437 Κούρδοι αντάρτες, καταστράφηκαν 400 οδοφράγματα και εξουδετερώθηκαν 1.024 εκρηκτικοί μηχανισμοί. Για τις δικές τους απώλειες δεν λένε κουβέντα.

Η πόλη Νίσιβη βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, όπως βλέπετε και στον χάρτη:

Σχετικά άρθρα