Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ifo: Οι πρόσφυγες θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι μας, αλλά αυτό είναι αλληλεγγύη

Ifo: Οι πρόσφυγες θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι μας, αλλά αυτό είναι αλληλεγγύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ifo, Γερμανία, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ισπανία, Ιταλία, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Χανς Βέρνερ Ζιν,

Αλλαγή σκυτάλης στο οικονομικό ινστιτούτο Ifo. Τον αμφιλεγόμενο οικονομολόγο Χανς Βέρνερ Ζιν διαδέχεται ο Κλέμενς Φουστ, ο οποίος εκτιμά ότι η ευρωκρίση είναι εδώ και ότι οι πρόσφυγες θα επιβαρύνουν το κράτος πρόνοιας.

Ο νέος επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου Ifo, Κλέμενς Φουστ, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ότι η ευρωκρίση δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί, ότι οι χώρες της κρίσης πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και πως με την πολιτική του φθηνού χρήματος η ΕΚΤ απλά αγόρασε χρόνο.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης ο νέος επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo τόνισε: «Η δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα αγοράζει ομολόγα χωρίς να θέσει όριο καθησύχασε τις αγορές. Όμως τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, η υπερχρέωση κρατών και τραπεζών, αλλά και η ελλιπής ανταγωνιστικότητα των οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου εξακολουθούν να υφίστανται.

Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι χώρες όπως η Ισπανία επιστρέφουν στην ανάπτυξη. Το αν ξεπεράστηκε ωστόσο η κρίση θα το δούμε στην επόμενη ύφεση. Και επειδή πολλά εξαρτώνται ακόμα από την ΕΚΤ και την πολιτική του φθηνού χρήματος είναι υπερβολικά νωρίς να υποστηρίξουμε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση».

Οι πρόσφυγες θα εξαρτώνται από το κράτος πρόνοιας

Εξηγώντας στη συνέχεια την εκτίμησή του ο επικεφαλής του Ifo αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιταλίας: «Μια ενδεχόμενη διεθνής ύφεση θα πλήξει καίρια την ιταλική οικονομία. Προς το παρόν σημειώνεται ανάπτυξη. Σε περίπτωση ύφεσης όμως θα αυξηθεί περαιτέρω το χρέος, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο 130% και οι αγορές θα διερωτηθούν τι θα γίνει με τη χώρα και αν η ευρωζώνη βοηθήσει την Ιταλία. Δεν αποκλείεται τότε οι καταθέτες να προχωρήσουν μαζικά σε αναλήψεις, οι επενδυτές να πάψουν να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα και όλοι να περιμένουν την αντίδραση της ΕΚΤ. Θα χρηματοδοτήσει το ιταλικό δημόσιο αν και δεν το επιτρέπει το καταστατικό της;»

O Κλέμενς Φουστ μίλησε, τέλος, για τις μεγάλες προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η γερμανική οικονομία: «Όταν ξεκίνησαν οι προσφυγικές ροές πολλοί μίλησαν για επίλυση του δημογραφικού ακόμα και για συμβολή των προσφύγων στην γερμανική οικονομία.

Γεγονός είναι ωστόσο ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν περιορισμένη ή καθόλου επαγγελματική κατάρτιση. Κατά συνέπεια θα εξαρτώνται από το γερμανικό κράτος πρόνοιας. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ξεκάθαρα στον γερμανικό λαό ότι αλληλεγγύη σημαίνει να μοιράζεσαι, αλληλεγγύη σημαίνει ότι τελικά ο καθένας από μας θα έχει λιγότερα στο πορτοφόλι του αλλά και ότι το να μοιράζεσαι είναι μια σημαντική αξία».

Σχετικά άρθρα