Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελεύθερη η Παλμύρα – Δείτε φωτογραφίες από την ιστορική πόλη χωρίς το ISIS

Ελεύθερη η Παλμύρα – Δείτε φωτογραφίες από την ιστορική πόλη χωρίς το ISIS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Παλμύρα, Συρία, Τζιχαντιστές, Φωτογραφίες, Χομς (Έμεσα),

Μετά από πολιορκία δύο εβδομάδων, που ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου, η ξακουστή πόλη Παλμύρα στην επαρχία Χομς της Συρίας είναι ελεύθερη από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας έθεσαν την πόλη υπό τον πλήρη έλεγχό τους το πρωί της Κυριακής 27 Μαρτίου 2016.

Οι δυνάμεις του Συριακού Αραβικού Στρατού [κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας] και οι σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη της Παλμύρας, τόσο τον αρχαιολογικό της χώρο όσο και τη σύγχρονη πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αναφέρει δημοσιογράφος του SAMA TV.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, προηγήθηκαν σκληρές μάχες όλο το βράδυ που ολοκληρώθηκαν το ξημέρωμα, της Κυριακής, ύστερα από βαρύ βομβαρδισμό του στρατού.

Δυνάμεις του στρατού ερευνούν την πόλη σπίτι με σπίτι για τζιχαντιστές που πιθανώς να κρύβονται, ενώ άνδρες του μηχανικού εξουδετερώνουν τις νάρκες και τις παγίδες με εκρηκτικά που έχει «σπείρει» το Ισλαμικό Κράτος.

Οι τζιχαντιστές εγκατέλειψαν την πόλη και κατέφυγαν στην Αλ Σούχνα, η οποία είναι η δεύτερη πόλη που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος στα ανατολικά της επαρχίας της Χομς.

Ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα εντόπισαν ομάδες τζιχαντιστών που υποχωρούσαν προς την Αλ Σούχνα και τους βομβάρδισαν.

Όπως μεταδίδεται μέσω Twitter, γίνεται έκκληση στους δημοσιογράφους να μην πλησιάζουν στις ανατολικές συνοικίες της πόλης διότι οι τζιχαντιστές έχουν τοποθετήσει πολλές παγίδες με εκρηκτικά και νάρκες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πιθανώς να κρύβονται βομβιστές αυτοκτονίας αναμένοντας μια ευκαιρία να χτυπήσουν.

Επίσης, όπως διαβάζουμε σε αναφορές από το μέτωπο, το Ισλαμικό Κράτος έχει παγιδεύσει με εκρηκτικά ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο και το μηχανικό έχει αποκλείσει την περιοχή για να τα εξουδετερώσει.

Η Παλμύρα καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο του 2015. Οι τζιχαντιστές λεηλάτησαν τον αρχαιολογικό της χώρο και ανατίναξαν πολλά μνημεία προστατευόμενα από την UNESCO ως ειδωλολατρικά.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη σοκαρίστηκε όταν το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε τον επικεφαλής αρχαιολόγο της Παλμύρας επειδή αρνήθηκε να τους αποκαλύψει που ήταν κρυμμένοι πολλοί αρχαιολογικοί θησαυροί, που μεταφέρθηκαν την τελευταία στιγμή από το Μουσείο της πόλης σε άγνωστες κρυψώνες.

Η απελευθέρωση της Παλμύρας στις 27 Μαρτίου αποτελεί ημέρα χαράς για όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Εδώ είτε ζωντανή μετάδοση της συριακής τηλεόρασης μέσα από την Παλμύρα: LIVE

Οι Σύροι στρατιώτες αναρτούν δεκάδες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ελευθερωμένη Παλμύρα. Δείτε:

desert_falcons1 Ο διοικητής των Γερακιών της Ερήμου, μονάδας καταδρομέων του συριακού στρατού, Μοχάμεντ Τζαμπέρ, περιχαρής μετά την απελευθέρωση της πόλης. Τα Γεράκια της Ερήμου έδωσαν πολύ αίμα και αγώνα για να ελευθερωθεί η Παλμύρα.

palmyra1

palmyra2

palmyra3

palmyra4

palmyra5

palmyra6

palmyra7

Σχετικά άρθρα