Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κάνει πάρτι η ακροδεξιά στο Βέλγιο μετά τα τζιχαντιστικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες

Κάνει πάρτι η ακροδεξιά στο Βέλγιο μετά τα τζιχαντιστικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Βαρτ Φανπαχτενμπένκε, Βέλγιο, Βρυξέλλες, Ισλαμιστές, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τζιχαντιστές, Τομ Βαν Χρίκε, Φλάαμς Μπελάνγκ, Φόρποστ,

Ραγδαία άνοδο στη δημοτικότητά τους γνωρίζουν ακροδεξιές ομάδες και κόμματα στο Βέλγιο λίγες ημέρες μετά τις δύο φονικές τζιχαντιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στις οποίες σκοτώθηκαν 31 και τραυματίστηκαν 300 άνθρωποι.

Η υποστήριξη στο ακροδεξιό φλαμανδικό (ολλανδικό) κόμμα Φλάαμς Μπελάνγκ (Vlaams Belang), που σημαίνει Φλαμανδικό Συμφέρον, έχει αυξηθεί κάθετα.

Ο αριθμός των λάικ στη σελίδα του κόμματος στο Facebook αυξήθηκαν στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 3.000%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει το Facebook.

Ο κύριος στόχος του Φλάαμς Μπελάνγκ είναι η απόσχιση της Φλάνδρας, δηλαδή του ολλανδόφωνου βόρειου Βελγίου. Επίσης, είναι κάθετα ενάντιο στη μετανάστευση και απαιτεί την απέλαση όλων των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα.

vlaams_belang

Ο ηγέτης του Φλάαμς Μπελάνγκ, Τομ Βαν Χρίκε (Tom Van Grieken), φαίνεται να στοχεύει στην ευαίσθητη χορδή των συντηρητικών ψηφοφόρων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας που μετά τη διπλή τζιχαντιστική επίθεση είναι φοβισμένη και οργισμένη.

Ο Τομ Βαν Χρίκε αφού παινεύτηκε για την αύξηση των λάικ στη σελίδα του κόμματός του, 10.000 νέα λάικ μέσα σε μια βραδιά, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ορισμένες από τις αναρτήσεις τους στο Facebook, που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους από το εξτρεμιστικό Ισλάμ, “μοιράστηκαν” περισσότερες από 4 εκατομμύρια φορές.

Ο 29χρονος ακροδεξιός ηγέτης, που συμμετείχε σε αντιϊσλαμική πορεία του Pegida τον Ιανουάριο, ζητά κλειστά σύνορα και προληπτικές συλλήψεις γνωστών ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Εναντιώνεται επίσης στις πρόωρες αποφυλακίσεις για καλή συμπεριφορά.

Το Φλάαμς Μπελάνγκ ιδρύθηκε το 2004, όταν το κόμμα προκάτοχός του, το Φλάαμς Μπλοκ (Vlaams Blok), έχασε την κρατική επιχορήγηση και του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην τηλεόραση ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Βελγίου που έκρινε ότι είχε παραβιάσει την αντιρατσιστική νομοθεσία.

Το Φλάαμς Μπελάνγκ είναι κοινοβουλευτικό κόμμα και εκπροσωπείται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

akrodexioi_belgium

Ημέρες “δόξας” όμως ζει ακόμα μια ακροδεξιά φλαμανδική ομάδα, η Φόρποστ (Voorpost), σύμφωνα με τον ηγέτη της Βαρτ Φανπαχτενμπένκε (Bart Vanpachtenbeke).

Όπως δήλωσε, “ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων” έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν διαδικτυακά την ακροδεξιά ομάδα και τα μέλη στη σελίδα τους στο Facebook έχουν διπλασιαστεί μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα.

“Η ενοχή για αυτές τις επιθέσεις είναι δίχως αμφιβολία των μουσουλμάνων φονταμενταλιστών, αλλά ακόμα πιο ένοχο είναι το πολιτικό σύστημα το οποίο εδώ και πολλές δεκαετίες και συνεχίζει, εφαρμόζει μια πολιτική φόβου σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, με ανοιχτά σύνορα, ενώ τα συστημικά Μέσα παρουσιάζουν υποκειμενικά τις ειδήσεις και κανακεύουν τους μουσουλμάνους”.

“Η χαλαρή πολιτική και η υποκειμενική δημοσιογραφία στη Φλάνδρα δημιούργησαν ένα γόνιμο έδαφος για το εξτρεμιστικό Ισλάμ το οποίο θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται από όρια και κανόνες, έχει αγκιστρωθεί στις πόλεις και μετά βίας ελέγχεται”, αναφέρει το Φόρποστ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Το Φόρποστ επιθυμεί η Φλάνδρα να αποσχιστεί από το Βέλγιο και να ενωθεί με την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική των Αφρικάνερ και τις επαρχίες της Γερμανίας που μιλούν ολλανδικά. Με άλλα λόγια είναι ένα εθνικιστικό κόμμα της μεγάλης Ολλανδίας.

Τάσσεται ενάντια στη μετανάστευση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ισλαμοποίηση. Ιδρύθηκε το 1976 από διάσπαση του Φλάαμς Μπλοκ.

Οι μουσουλμάνοι μετανάστες αποτελούν το 8% του συνολικού πληθυσμού του Βελγίου και το 25% των κατοίκων των Βρυξελλών.

“Νομίζω ότι έρχονται μαύροι καιροί. Δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ετοιμάζουμε πολλές νέες δράσεις”, είπε ο Βαρτ Φανπαχτενμπένκε, ο οποίος όπως και οι συναγωνιστές του τελούν υπό στενή παρακολούθηση των βελγικών Αρχών γιατί τους θεωρούν ικανούς για διάπραξη βίαιων επιθέσεων.

Σχετικά άρθρα