Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

H Βρετανία θέλει πρόοδο με την Τουρκία στην ΕΕ αλλά με “σωστό τρόπο”

H Βρετανία θέλει πρόοδο με την Τουρκία στην ΕΕ αλλά με “σωστό τρόπο”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κύπρος, Συνθήκη Σένγκεν, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι κυπριακές ενστάσεις αποτελούν ένα εμπόδιο μεταξύ των πολλών παραγόντων που θα καθορίσουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, δήλωσε κυβερνητική αξιωματούχος στο Λονδίνο.

«Η Βρετανία θέλει να δει πρόοδο ως προς τη συμφωνία, αλλά θέλει πρόοδο με τον σωστό τρόπο», πρόσθεσε η αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΙ για το κατά πόσο το Λονδίνο θα υποστήριζε το άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας χωρίς πρότερη υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κυβερνητική αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι η Βρετανία είναι ένας από τους «παίκτες» στο Κυπριακό, ότι στηρίζει τη διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος και ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίζει αυτή τη διαδικασία.

Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανησυχεί ότι μια συζήτηση περί επιτάχυνσης της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην εκστρατεία κατά του Brexit, η ίδια πηγή επισήμανε πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι «η προοπτική ένταξης της Τουρκίας απασχολεί τον βρετανικό λαό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είχε δηλώσει την Κυριακή πως δε θεωρεί ότι η τουρκική ένταξη είναι στα χαρτιά για το επόμενο χρονικό διάστημα, υπενθυμίζοντας ότι και η Βρετανία έχει δικαίωμα βέτο στην ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ. Το Σαββατοκύριακο εξάλλου δημοσκόπηση έδειξε ότι το 50% των Βρετανών δεν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, έναντι ποσοστού μόλις 18%.

«Η επί μακρώ επίσημη θέση διαδοχικών βρετανικών κυβερνήσεων είναι ότι στηρίζουμε την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι ουσιαστικά κάθε χώρα μέλος έχει μια τριπλή δικλείδα στη διάθεσή της, που σημαίνει ότι πρέπει όλοι να συναινέσουν στο άνοιγμα κεφαλαίων, στο κλείσιμο κεφαλαίων και στην έγκριση της τελικής ένταξης», πρόσθεσε η κυβερνητική πηγή. «Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί», συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα δε για το κατά πόσο το Λονδίνο συμμερίζεται τις έντονες ανησυχίες και επιφυλάξεις αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών οργανώσεων αρωγής για τη νομιμότητα της επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, η κυβερνητική αξιωματούχος απάντησε ότι το Λονδίνο θεωρεί πως αυτή η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας. Είπε ότι οι νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξετάζουν το θέμα. «Είναι σημαντικό κάθε περίπτωση να εξετάζεται εξατομικευμένα, αλλά υπάρχει τρόπος να γίνει», συμπλήρωσε.

Σε αναφορά στα κλειστά σύνορα κατά μήκος λεγόμενης Βαλκανικής Οδού, η θέση του Λονδίνου είναι ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά τις χώρες της ζώνη του Σένγκεν, από την οποία η Βρετανία εξαιρείται και πως είναι σημαντικό να προστατεύονται καλά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό «έχει γίνει σκληρή δουλειά για την παροχή πρακτικής βοήθειας προς τις ελληνικές αρχές».

Σε γενικές γραμμές η θέση του Ντέιβιντ Κάμερον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όπως διαμορφώθηκε στην προηγούμενη σύνοδο παρέχει τη δυνατότητα επίλυσης της κρίσης και στέλνει ένα μήνυμα προς πρόσφυγες και μετανάστες ότι είναι καλύτερα να μένουν στην ευρύτερη περιοχή της χώρας τους από να επιχειρούν το παράτολμο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα