Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΟΗΕ: Στη Λιβύη έχουν γίνει εγκλήματα πολέμου που πρέπει να δικαστούν

ΟΗΕ: Στη Λιβύη έχουν γίνει εγκλήματα πολέμου που πρέπει να δικαστούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Έγκλημα Πολέμου, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λιβύη, Μουαμάρ Καντάφι, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σύρτη, Τζιχαντιστές,

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, αλλά και άλλες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στα τελευταία δύο χρόνια, ενώ αυτοί που ευθύνονται για τη διάπραξή τους, θα πρέπει να ελεγχθούν και να διωχθούν από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων (ICC), σύμφωνα με αναφορά του ΟΗΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Έρευνα που πραγματοποίησαν έξι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ειδικευμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα συγκέντρωσε αποδεικτικά στοιχεία για εκτελέσεις αιχμαλώτων, δολοφονίες γυναικών – ακτιβιστών, διαδεδομένους βασανισμούς, σεξουαλικά εγκλήματα, αλλά και για απαγωγές.

Τα ίδια στοιχεία αποδεικνύουν γενικευμένες στρατιωτικές επιθέσεις κατά κατοικημένων περιοχών, αλλά και κακοποιήσεις παιδιών, από το 2014.

Ένα από τα πιο σοβαρά ευρήματα της έρευνας αυτής, εντοπίζεται στην ολική ατιμωρησία, η οποία εξακολουθεί να επικρατεί στη Λιβύη, αλλά και τη συστημική αποτυχία της δικαιοσύνης”, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Ο ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει ονόματα για τη διάπραξη των παραπάνω εγκλημάτων και βρίσκεται “σε εξέλιξη η διαδικασία διαβούλευσης με τα απαραίτητα όργανα,” όπως το ICC, που έχει τη δικαιοδοσία, αλλά δεν έχει επιβάλλει ποινές, δηλώνει ο Γκαρντίπ Σάνγκα, αξιωματούχος του γραφείου του ΟΗΕ στη Λιβύη, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν ανέφερε τον ακριβή αριθμό των ονομάτων υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά επίπεδα αποδείξεων και στοιχείων για συνέργειες, σε διαφορετικές υποθέσεις.

Η 95σέλιδη αναφορά του ΟΗΕ βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 200 μάρτυρες και θύματα επιθέσεων, αλλά και 900 προσωπικές καταγγελίες για τις βιαιοπραγίες στη χώρα, καθώς η Λιβύη έχει περιέλθει σε κατάσταση πολλαπλού χάους από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, το 2011.

Από το 2014, η Λιβύη έχει δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις, οι οποίες υποστηρίζονται από χαλαρές συμμαχίες πρώην ανταρτών, αλλά και ένοπλων ταξιαρχιών.

Μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας προβλέπεται από σχέδιο σταθεροποίησης που υποστηρίζει ο ΟΗΕ, ενώ απαιτείται η συνολική αποδοχή της προκειμένου να συσταθεί και ν’ αναλάβει δράση για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Από την άλλη μεριά, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πήραν τον έλεγχο της Σύρτης, γενέτειρας πόλης του Καντάφι, το 2015, ενώ η ακτογραμμή της Λιβύης έχει μετατραπεί σε περιοχή εξόρμησης των Αφρικανών μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ έγιναν μάρτυρες αξιόπιστων καταθέσεων από γυναίκες που κρατήθηκαν σε κέντρα κράτησης και έπεσαν θύματα βιασμού από τους φρουρούς, καθώς μάζεψαν και αποδείξεις βασανισμού σε τουλάχιστον 22 κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων.

Αγόρια ηλικίας από 10 έως 14 ετών περιέγραψαν την σεξουαλική κακοποίηση τους, μετά τον εξαναγκασμό τους σε θρησκευτική και στρατιωτική εκπαίδευση από το Ισλαμικό Κράτος.

“Ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Έπρεπε να βγάλω τα ρούχα μου, να γυρίσω και να σκύψω, κοιτάζοντας τον τοίχο”, περιέγραψε ένα αγόρι για τα περισσότερα βράδια που έζησε στην υπηρεσία ενός ξένου τζιχαντιστή.

Ένα άλλο παιδί είπε ότι βιάστηκε από πολλούς τζιχαντιστές προκειμένου “να με κάνουν να σπάσω και να μην πω ποτέ πια όχι…”.

Σχετικά άρθρα