Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γαλλία: Αν καταρρεύσει η Σένγκεν το κόστος θα είναι τρομακτικό για την Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη, Σουηδία, Συνθήκη Σένγκεν,

Προειδοποίηση ότι η επαναφορά συνοριακών ελέγχων στη Ζώνη Σένγκεν μπορεί να συρρικνώσει την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου απηύθυνε η Γαλλία, τη στιγμή που πολλά κράτη-μέλη εξετάζουν τρόπους ενίσχυσης της μεθοριακής ασφάλειας λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με ειδική μελέτη που εκπόνησε ο ερευνητικό κέντρο France Strategie – που λειτουργεί ως υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της γαλλικής κυβέρνησης – η επιβολή συνοριακών ελέγχων στα 26 κράτη που συμμετέχουν στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης μπορεί να «κόψει» το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 0,8% σε σχέση με το προβλεπόμενο επίπεδο έως το 2025.

Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας θα προέλθει από μείωση της τουριστικής δαπάνης και του ενδοκοινοτικού εμπορίου, καθώς οι μετακινήσεις ταξιδιωτών και αγαθών θα γίνουν πιο δύσκολες και χρονοβόρες.

Τη στιγμή που η Ευρώπη αγκομαχά να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και τον χαμηλό πληθωρισμό, οι οικονομικές επιπτώσεις της πτώσης του Σένγκεν θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη.

Οι έλεγχοι θα επηρεάσουν επίσης την αγορά εργασίας και ακινήτων, καθώς ειδικά στην κεντρική Ευρώπη πολλοί άνθρωποι κατοικούν σε μία χώρα αλλά εργάζονται σε γειτονικό κράτος (π.χ. υπάρχει ροή εργαζόμενων μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας ή Ελβετίας και Γερμανίας).

Ειδικά για τη Γαλλία, η οποία επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους το Νοέμβριο, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, το βραχυπρόθεσμο κόστος θα κυμαίνεται ανάμεσα σε 1 και 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πολλά κράτη-μέλη της Ζώνης Σένγκεν, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία, έχουν επιβάλει συνοριακούς ελέγχους ώστε να περιορίσουν τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών.

Κανονικά, οι έλεγχοι θα πρέπει να αποσυρθούν εκ νέου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την επέκτασή τους για έως και δύο χρόνια, με αφορμή τα κενά ασφαλείας που έχουν διαπιστωθεί στην καταγραφή των αφιχθέντων στα ελληνικά νησιά.

Η Κομισιόν, η οποία επικύρωσε τον καταδικαστικό έλεγχο για τα προβλήματα στα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη, έχει δώσει στη χώρα μας προθεσμία τριών μηνών για να λύσει τα προβλήματα. Εναλλακτικά, θα υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς συνοριακών ελέγχων, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα τεθεί προσωρινά εκτός Σένγκεν παρά τη θέλησή της.

Σχετικά άρθρα