Τα τελευταία χρόνια οι εικόνες που φτάνουν από το Αφγανιστάν είναι εικόνες πολέμου, θανάτου, φτώχειας και καταστροφής. Οι παρακάτω φωτογραφίες, ωστόσο, από τη χώρα τη δεκαετία του ’60, απέχουν πολύ από αυτά που έχουμε σχεδόν συνηθίσει πια να βλέπουμε.
Η φωτογραφική συλλογή ανήκει στον καθηγητή Δρ Bill Podlich από την Αριζόνα που άφησε πίσω του την Αμερική και ταξίδεψε στην Καμπούλ με τη γυναίκα του Margaret και τις δύο έφηβες κόρες του Jan και Peg, για να διδάξει.
Στις λήψεις του αποτυπώνεται το Αφγανιστάν, σε καιρό ειρήνης, να κινείται προς τον πιο απελευθερωμένο και δυτικοποιημένο τρόπο ζωής- μια καταφανής αντίφαση με την εποχή κυριαρχίας των Ταλιμπάν.
Οι εικόνες είναι από το 1967, όταν ο Αμερικανός καθηγητής συνεργάστηκε με την Unesco για να διδάξει στο Higher Teachers College της Καμπούλ.
Χτίζοντας εποικοδομητικές σχέσεις με τους Αφγανούς που γνώρισε, ο ερασιτέχνης φωτογράφος αποφάσισε να καταγράψει και τον τρόπο ζωής τους.
Στις φωτογραφίες απεικονίζονται μεταξύ άλλων άνδρες να χαλαρώνουν σε πικ-νικ, αγόρια να παίζουν στο ποτάμι και χαμογελαστά κορίτσια να κάνουν μάθημα. Πολύχρωμες και πολύβουες αγορές, ολάνθιστοι κήποι. Σε πολλές είναι Αφγανοί πολίτες στην καθημερινότητά τους και σε άλλες είναι η ίδια η οικογένεια Podlich που απολαμβάνει τη ζωή στη χώρα.
Όσο εκείνος δίδασκε, οι κόρες του παρακολουθούσαν μαθήματα στο Αμερικανικό Διεθνές Σχολείο της Καμπούλ, όπου φοιτούσαν πολλοί Αμερικανοί και άλλων υπηκοοτήτων μαθητές των οποίων οι γονείς ζούσαν κα εργάζονταν στο Αφγανιστάν.
«Όταν βλέπω τις φωτογραφίες του μπαμπά μου, θυμάμαι το Αφγανιστάν ως μια χώρα με χιλιάδες χρόνια ιστορίας και πολιτισμού», λέει η μία από τις κόρες του Δρ Podlich, Peg.
«Ήταν φρικτή εμπειρία να βλέπουμε και να ακούμε για όλα όσα υπέφεραν οι πολίτες του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των μαχών, δεκάδες χρόνια πολέμου. Περήφανοι, δυνατοί και τρυφεροί άνθρωποι ισοπεδώθηκαν από τρομακτικές δυνάμεις», περιγράφει.
Την ιστορική αξία των φωτογραφιών αναγνώρισε ο σύζυγος της Peg, Clayton Esterson που τονίζει: «Πολλοί Αφγανοί μας γράφουν σχόλια στην ιστοσελίδα εκφράζοντας την εκτίμησή τους για τις φωτογραφίες που δείχνουν πώς ήταν η χώρα τους πριν περάσουν 33 χρόνια πολέμου».