Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαουδική Αραβία: Μια χαρά δίκες είχαν οι εκτελεσμένοι!

Σαουδική Αραβία: Μια χαρά δίκες είχαν οι εκτελεσμένοι!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Νιμρ Αλ Νιμρ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σαουδική Αραβία,

Η Σαουδική Αραβία αμύνθηκε της δικαστικής της διαδικασίας στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι τα 47 άτομα που εκτέλεσε το σαββατοκύριακο είχαν δικαστεί σε δίκαιες και έντιμες δίκες χωρίς διακρίσεις σε διανοητικό επίπεδο, φυλή ή θρησκεία.

Η αντιπροσωπεία της χώρας στα Ηνωμένα ΄Εθνη εξέφρασε βαθιά λύπη για το ό,τι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν γκι Μουν είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τη φύση των κατηγοριών και των δικών όσων εκτελέστηκαν, οι οποίοι συμπεριελάμβαναν και τον γνωστό σιίτη ιεροκήρυκα, Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ.

Ποιος ήταν ο Νιμρ αλ Νιμρ

Έχοντας γεννηθεί το 1956 στην πόλη Αβαμίγια στην επαρχία Κατίφ, ανήκε σε μία θρησκευόμενη οικογένεια η οποία διέθετε πολλούς  ιεροκύρηκες. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πήγε στην Τεχεράνη, όπου σπούδασε εγκληματολογία και εντρύφησε στην φιλοσοφία και τους κανόνες του ισλαμικού νόμου.

Μετά συνέχισε τις σπουδές του στην Δαμασκό της Συρίας, όπου ήρθε σε επαφή με αρκετά μορφωμένους επιστήμονες και ιεροκήρυκες των σιϊτών. Εκεί αποφάσισε να στραφεί προς τον κλήρο και έγινε ιεροκύρηκας και διδάσκαλος της σιιτικής εκδοχής του Ισλάμ.

Όταν γύρισε στην Σαουδική Αραβία και βλέποντας την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση την οποία αντιμετώπιζαν οι σιίτες στην χώρα, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κίνημα που θα πάλευε για να μειώσει τις αδικίες και την καταπίεση εναντίον τους.

Από εκεί και πέρα ξεκινούν και οι περιπέτειές του με το καθεστώς της χώρας, οι οποίες ήταν αρκετές και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αγωνίστηκε για την ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων στη Σαουδική Αραβία και επιτέθηκε κατά των σχολικών εγχειριδίων τα οποία χαρακτήρισε ως «διαστρεβλωτικά» και ως προπαγανδιστικά υπέρ των Βαχαμπιστών ισλαμιστών του σαουδαραβικού καθεστώτος.

Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους νεαρούς σιίτες της Σαουδικής Αραβίας, και ανάμεσα στις προτάσεις που έκανε, πρωτοφανείς για τα δεδομένα του καθεστώτος των Σαούντ, ήταν να προκυρηχθούν εκλογές στην χώρα. Οι περιπέτειές του με την αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας έχουν ξεκινήσει δέκα χρόνια πριν, όταν το 2006 υποστήριξε ότι συνελλήφθη και χτυπήθηκε πολύ σκληρά.

Το 2009 διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα φαινόμενα καταπίεσης των σιιτών στις ανατολικές περιοχές, και μάλιστα πρότεινε την απόσχισή της αν οι Σαουδάραβες ηγέτες δεν έκαναν κάτι για να αλλάξει η κατάσταση. Κατά την διάρκεια των διαμαρτυριών του 2011 και 2012, ο αλ Νιμρ καλούσε τους διαδηλωτές να αντισταθούν στις σφαίρες της αστυνομίας χρησιμοποιώντας μόνο την δύναμη του λαού παρά την βία.

Στις 8 Ιουλίου του 2012 ο αλ-Νιμρ πυροβολήθηκε στο πόδι από την αστυνομία και συνελλήφθη, σε μία επιχείρηση που η τοπική αστυνομία αποκάλεσε «ανταλλαγή πυροβολισμών» παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ στην κατοχή του όπλο. Ο αλ-Νιμρ είχε ξεκινήσει τότε μία απεργεία πείνας και είχε αποκαλύψει ότι τον βασάνιζαν τακτικά όλο το διάστημα που βρισκόταν στην φυλακή, ενώ σε μία επίσκεψη μελών της οικογένειάς του τον είχαν βρει τρομερά καταβεβλημένο με εμφανή τα σημάδια των βασανισμών και χωρίς δόντια.

Στις 15 Οκτωβρίου του 2014 ο αλ-Νιμρ καταδικάστηκε σε θάνατο από ένα Ειδικό Δικαστήριο, για κατασκοπεία στην Σαουδική Αραβία, για απείθεια στους κανόνες και χρήση όπλων κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Τελικά ο αλ-Νιμρ, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις ομάδες υποστήριξής του (κυρίως από τις χώρες που επικρατούν οι σιίτες), εκτελέστηκε στις 2 Ιανουαρίου, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή εναντίον του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας και ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών σε αραβικές χώρες όπου οι σιίτες είναι η πλειοψηφία.

Σχετικά άρθρα