Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στις φλόγες η Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη (βίντεο + φωτο)

Στις φλόγες η Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη (βίντεο + φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ιράν, Νιμρ Αλ Νιμρ, Σαουδική Αραβία, Σιίτες, Φωτογραφίες,

Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχθηκε από εξαγριωμένους διαδηλωτές το βράδυ του Σαββάτου η Πρεσβεία της Σαουδική Αραβίας στην Τεχεράνη, μετά την εκτέλεση του σιίτη σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μερικές από αυτές αναρτήθηκαν από δημοσιογράφους ιρανικών πρακτορείων ειδήσεων και εφημερίδων, δείχνουν Ιρανούς διαδηλωτές να επιτίθενται στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και να βάζουν φωτιές. Δείτε σχετικό βίντεο:

Μια φωτογραφία στο Twitter δείχνει διαδηλωτές έξω από το κτίριο της Πρεσβείας, με μικρές εστίες φωτιάς να καίγονται μέσα στο κτίριο, ενώ μια άλλη φωτογραφία δείχνει μια αίθουσα με σπασμένα έπιπλα, που φέρεται να είναι μέσα από το κτίριο.

saudi_embassy1

Δείτε σε βίντεο Ιρανούς διαδηλωτές να τα σπάνε μέσα στην Πρεσβεία της Σαουδική Αραβίας:

Σύμφωνα με το πρακτορείο η ιρανική αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές μέσα από την Πρεσβεία.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσέιν Τζάμπερ Ανσάρι απηύθυνε επίσης έκκληση για ηρεμία και τόνισε πως δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν άλλες διαδηλώσεις γύρω από τις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

saudi_embassy2

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Πρεσβεία για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την –άδικη όπως την χαρακτήρισαν– εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ, ενός εξέχοντος σεΐχη (θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη) της σιιτικής μειονότητας στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος κατηγορήθηκε για υποκίνηση της βίας εναντίον της αστυνομίας.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, σαράντα άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την επίθεση διαδηλωτών εναντίον της Πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας.

“Έως τώρα, 40 άτομα που εισήλθαν στο εσωτερικό της Πρεσβείας ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Η έρευνα συνεχίζεται να να εντοπιστούν οι άλλοι υπεύθυνοι αυτού του επεισοδίου”, δήλωσε ο εισαγγελέας Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί είχε ζητήσει το βράδυ του Σαββάτου από τη διπλωματική αστυνομία να προστατεύσει τις αντιπροσωπείες της Σαουδικής Αραβίας, “καταδικάζοντας παράλληλα και πάλι την άδικη εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ”.

Η Σαουδική Αραβία με τη σειρά της κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στο Ριάντ για να διαμαρτυρηθεί για τις “επιθετικές” δηλώσεις της Τεχεράνης μετά την εκτέλεση του σιίτη σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο “επέδωσε στον Ιρανό πρεσβευτή επιστολή διαμαρτυρίας που αφορά τις ιρανικές επιθετικές δηλώσεις για νόμιμες ποινές που επιβλήθηκαν σήμερα εναντίον τρομοκρατών στο βασίλειο”, σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η Σαουδική Αραβία “απορρίπτει κατηγορηματικά τις επιθετικές αυτές δηλώσεις τις οποίες θεωρεί κατάφωρη επέμβαση στις υποθέσεις του βασιλείου”.

“Επίσης, καθιστά υπεύθυνη την ιρανική κυβέρνηση για την προστασία των αντιπροσωπειών του βασιλείου στο Ιράν και του προσωπικού τους απέναντι σε κάθε επίθεση”.

Ο Νιμρ Αλ Νιμρ πέρασε δέκα χρόνια στο Ιράν μελετώντας θεολογία και περιλαμβάνεται στους 47 σιίτες και σουνίτες που εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία καταδικασμένοι για “τρομοκρατική δράση”.

Ο Νιμρ Αλ Νιμρ ήταν σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των Αλ Σαούντ και ηγήθηκε το 2011 σιιτικού κινήματος διαμαρτυρίας στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.

Σχετικά άρθρα