Την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα μια λύση για τη Συρία, καλώντας παράλληλα σε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η λύση – σχέδιο που υιοθετήθηκε περιέχει και ένα χρονοδιάγραμμα για μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, εκλογές που θα διεξαχθούν με παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών και με ξεκάθαρη την απόφαση ότι ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει για το μέλλον του και ποιος θα τον κυβερνά.
Ενώ λοιπόν έχουν παρθεί αυτές οι αποφάσεις σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενδυναμώσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Μεσόγειο.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την Παρασκευή να παρέχει στην Άγκυρα αντιαεροπορική προστασία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και αεροσκάφη AWACS και ισχυρή ναυτική προστασία. Αυτά τα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και δεν είναι η πρώτη φορά που σπεύδει να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και δίχως να έχει την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη των μελών της Συμμαχίας.
Η γερμανική DWN γράφει ότι η κίνηση αυτή του ΝΑΤΟ είναι αξιοσημείωτη γιατί δείχνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί μόνο μερικώς να ελέγχει τη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει ανοιχτεί σε τόσα πολλά μέτωπα που είναι σχεδόν αδύνατο για την Ουάσιγκτον να ελέγχει την όλη κατάσταση.
Η εφημερίδα ακόμα προσθέτει ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτές οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ στρέφονται κατά της Ρωσίας ή όχι.
Πάντως, η κίνηση του ΝΑΤΟ να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία, την ίδια ώρα που οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που είχαν σταλεί για υποστήριξη αποσύρθηκαν από την Τουρκία, προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Πρόκειται για κάποιο παιχνίδι ή κάποιοι άλλοι μέσα στη Συμμαχία τη χρησιμοποιούν για να προωθήσουν δικές τους ατζέντες;