Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Το Βερολίνο δεν αποκλείει διαπραγματεύσεις με τον Άσαντ

DW: Το Βερολίνο δεν αποκλείει διαπραγματεύσεις με τον Άσαντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ισλαμιστές, Μπασάρ αλ Άσαντ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Η Γερμανία θέλει τη συνέχεια του κράτους στη Συρία, απορρίπτει, όμως, μελλοντικό ρόλο για τον Άσαντ, χωρίς ωστόσο να αποκλείει διαπραγματεύσεις μαζί του, όπως προέκυψε από το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ενόψει της συνεδρίασης την Τρίτη του κυβερνητικού συμβουλίου με θέμα τη γερμανική συμμετοχή στη Συρία και στο Μαλί, η δημόσια συζήτηση στη Γερμανία επικεντρώνεται στη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο απέναντι στο καθεστώς Άσαντ.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη γερμανική πρωτεύουσα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Βιρτς, επισήμανε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, με τα σημερινά δεδομένα, δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, και με δυνάμεις που βρίσκονται υπό τις διαταγές του.

Διαφορετική είναι όμως η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνομιλίες που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα για το μελλοντικό καθεστώς της Συρίας. Αυτές θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και «φυσικά» και με τον Άσαντ.

Ως «θετικό σημάδι» για μια «πιθανή» σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία θα θεωρούσε η Γερμανία αν ο συριακός στρατός που βρίσκεται υπό τις διαταγές του Σύρου Προέδρου πολεμούσε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δεν θα σήμαινε όμως, κατά τον κ. Σέφερ, ότι «θα πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών ή κάποια άλλη μορφή συνεργασίας» με το καθεστώς.

Δεύτερος κεντρικός στόχος είναι για τη γερμανική κυβέρνηση η διατήρηση της υπόστασης των κρατικών δομών στη Συρία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ούτε η αμερικανική πλευρά αμφιβάλει πλέον ότι ήταν λάθος η διάλυση των κρατικών δομών στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεϊν.

Με βάση αυτές τις εμπειρίες, η Γερμανία υποστηρίζει τη διατήρηση εκείνων των κρατικών θεσμών στη Συρία που δεν σχετίζονται άμεσα με τον προεδρικό θεσμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει παροχή στήριξης στον Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο σημερινός Σύρος Πρόεδρος δεν αποτελεί, κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, μέρος μιας μελλοντικά βιώσιμης λύσης.

Μιλώντας στο ίδιο κυβερνητικό μπρίφινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, διευκρίνισε ότι η αποστολή των περίπου 1200 στρατιωτών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους θα επικεντρωθεί στην στρατιωτική αναγνώριση με πολεμικά αεροσκάφη και στον εφοδιασμό.

Σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της γερμανικής συμμετοχής, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Βιρτς, διαβεβαίωσε ότι αυτή θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Σχετικά άρθρα