Η ιστορία των τεσσάρων φυλακισμένων πριγκιπισσών της Σαουδικής Αραβίας, κόρες του πρώην βασιλιά της χώρας Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ Σαούντ, Χάλα, Μάχα, Σαχάρ και Τζαγουαχέρ, που κρατούνται έγκλειστες σε κάποιο παλάτι του μεσαιωνικού βασιλείου δεν είναι καινούργια.
Πολλά ρεπορτάζ έχουν γραφτεί σχετικά, ενώ η μητέρα τους πριγκίπισσα Αλ Ανούντ Μπιντ Φαϊσάλ Αλ Σαούντ, που ζει στον Λονδίνο, έχει μιλήσει πολλές φορές στον Τύπο ζητώντας να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά της.
Η Φαισάλ Αλ Σαούντ κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια της Ιορδανίας. Το 2003, όταν χώρισε με τον Αμπντάλα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία και από τότε ζει στο σπίτι της στο Λονδίνο.
Ωστόσο, οι κόρες της παραμένουν στην Σαουδική Αραβία και βρίσκονται εδώ 15 χρόνια σε κατ΄οίκον περιορισμό. Όπως η ίδια έχει καταγγείλει πριν δύο χρόνια, οι τέσσερις πριγκίπισσες ζουν σε πλήρη απομόνωση από τον κόσμο και την κοινωνία, στην πόλη Τζέντα.
Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του λιβανέζικου Al Manar, η πραγματική ιστορία πίσω από την υπόθεση φυλάκισης των τεσσάρων πριγκιπισσών έχει να κάνει με τα σκάνδαλα που σχετίζονται με τη χρήση του διεγερτικού Captagon στη Σαουδική Αραβία.
Τα σκάνδαλα ναρκωτικών στη Σαουδική Αραβία άρχισαν να αποκαλύπτονται με αφορμή τις συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα.
Τον Απρίλιο του 2014 το Al Manar επικοινώνησε με την πριγκίπισσα Αλ Ανούντ Μπιντ Φαϊσάλ Αλ Σαούντ, η οποία αποκάλυψε ότι οι κόρες της μπήκαν στη “μαύρη λίστα” και φυλακίστηκαν επειδή μία τους ανακάλυψε ότι γίνονταν χορήγηση ναρκωτικών και άλλων ουσίων στους πολιτικούς κρατούμενους, δίχως τη θέλησή τους, βασανιστήρια και εξευτελισμοί.
“Οι Σαουδάραβες φυλακισμένοι για θέματα συνείδησης κρατούνται στη ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών, τους κάνουν ενέσεις με ναρκωτικά, τους βασανίζουν και τους εξευτελίζουν” υποστηρίζει η φυλακισμένη πριγκίπισσα Χάλα, η οποία υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας αυτών των μεθόδων καθώς εργάστηκε ως εκπαιδευόμενη σε κάποια ψυχιατρεία.
Στη συνέχεια, οι διαφωνίες της πριγκίπισσας δεν της βγήκαν σε καλό. Συνελήφθη και η ίδια, της έκαναν ενέσεις με ναρκωτικά, τη φυλάκισαν και την απομόνωσαν από τις αδελφές της.
Η Σαχάρ και η Τζαγουαχέρ φυλακισμένες στην κατοικία τους, πριν δύο χρόνια. Τότε είχαν γυρίσει και ένα βίντεο, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ
“Υπηρέτες στο κάστρο φρόντιζαν να δίνουν ναρκωτικά στις κόρες μου Μάχα και Χάλα. Όσοι υπηρέτες δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να το κάνουν απολύθηκαν. Η Σαχάρ και η Τζαγουαχέρ ζήτησαν να μην εισέρχονται υπηρέτες στην οικία τους, για να μην επαναληφθεί η τραγωδία”, δήλωσε η αυτοεξόριστη μητέρα τους.
Σε βίντεο που προβλήθηκε από το γαλλικό France 24, με πλάνα που διέρρευσαν από τη φυλακή Μπριμάν στη Τζέντα, η κοινή γνώμη είδε κρατούμενους να κάνουν χρήση ηρωίνης. Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας διέψευσαν και είπαν ότι επρόκειτο για ινσουλίνη.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι ναρκομανείς στη Σαουδική Αραβία υπολογίζονται σε 150.000 ανθρώπους και η Σαουδική Αραβία έχει την πρωτιά μεταξύ των αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου σε χρήστες ναρκωτικών μεταξύ των ηλικιών 12 έως 20 ετών.
Το 10% των παιδιών ηλικίας δημοτικού στη Σαουδική Αραβία (κάτω των 11 ετών) είναι ναρκομανείς. Στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ανεβαίνει στο 33% και στους νέους άνω των 18 ετών το 38% κάνει χρήση ναρκωτικών.
Η Σαουδική Αραβία είναι μεταξύ των χωρών που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία το Captagon. Το 1/3 της παραγόμενης ποσότητας αυτού του διεγερτικού καταναλώνεται στη Σαουδική Αραβία.
Το Captagon είναι τα χάπια που παίρνουν οι τζιχαντιστές για να γίνονται “υπεράνθρωποι” στη μάχη.
Σχετικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Captagon: Η «ντόπα» που κάνουν χρήση οι τζιχαντιστές για να σφάζουν και να γελάνε!
To Captagon εισερχόταν λαθραία στη Σαουδική Αραβία κυρίως μέσω της Υεμένης. Ωστόσο, μετά την εξέγερση των σιιτών Χούτι στη χώρα, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών πήρε την κάτω βόλτα, μειούμενο σε ποσοστό 80%.
Στο ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο “Captagon: Το ναρκωτικό του πολέμου στη Συρία”, αναφέρεται ότι στελέχη της “μετριοπαθούς” αντιπολίτευσης (τζιχαντιστές) στη Συρία έχουν στήσει εργαστήρια κατασκευής Captagon, που τα δίνουν στους τζιχαντιστές για να “τρελαίνονται”, αλλά και για να πουλάνε στη Σαουδική Αραβία.
Το Captagon στη Συρία έχει πλέον την αξία χρήματος. Τζιχαντιστές το ανταλλάσσουν για όπλα.
Τα περισσότερα εργαστήρια παρασκευής του έχουν στηθεί στη μέση και ανατολική Συρία, εκεί δηλαδή που κυριαρχεί το Ισλαμικό Κράτος.
Από τη Συρία το Captagon εξάγεται στη Σλοβενία, στη Σερβία, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, στην Ιορδανία και φυσικά στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, στη Σαουδική Αραβία.
Επίσης, μέσω Λιβάνου, το Captagon “ταξιδεύει” από θάλασσα και στις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου. Στο εμπόριο ναρκωτικών εμπλέκονται και μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Μην ξεχνάμε τη σύλληψη στα τέλη Οκτωβρίου ενός Σαουδάραβα πρίγκιπα και άλλων τεσσάρων ατόμων στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, όταν στις αποσκευές του Αμπντ Αλ Μουχσέν Μπιν Ουαλίντ Μπιν Αμπντ Αλ Σαούντ εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ο πρίγκιπας σκόπευε να μεταφέρει με το ιδιωτικό αεροσκάφος του δύο τόνους ναρκωτικών για την ακρίβεια χαπιών Captagon (αμφεταμινών), τα οποία βρίσκονταν σε 40 δέματα και οκτώ βαλίτσες.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση ναρκωτικών στην ιστορία του αεροδρομίου της Βηρυτού. Τον Απρίλιο του 2014 πάντως οι δυνάμεις ασφαλείας του λιμένα της Βηρυτού είχαν εξαρθρώσει κύκλωμα που επιχειρούσε να μεταφέρει 15 εκατ. χάπια Captagon, τα οποία ήταν κρυμμένα σε κοντέινερ με καλαμπόκι.
Επίσης, απορία την έχουμε, εάν υπάρχει κάποιος έλεγχος στις προσφυγικές ροές για τη μεταφορά Captagon στην Ευρώπη από λαθρέμπορους ναρκωτικών που παριστάνουν τους πρόσφυγες. Με τον μισό προσφυγικό πληθυσμό να αποτελείται από μοναχικούς νεαρούς άνδρες, θα ήταν καλό οι Αρχές πέρα από υπόπτους τζιχαντιστές να έχουν και τον νου τους για χάπια.
Χάπια που προκαλούν “επαναστατική τρέλα”, χρήσιμα σε όποιον θέλει να αποσταθεροποιήσει καταστάσεις…