Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο φυλακισμένος μπλόγκερ Raif Badawi νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2015

Ο φυλακισμένος μπλόγκερ Raif Badawi νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2015
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βραβείο Ζαχάρωφ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, Ραΐφ Μπαντάουι, Σαουδική Αραβία,

Ο Ραΐφ Μπαντάουι (Raif Badawi), είναι ο νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2015, για την ελευθερία της σκέψης, μετά από απόφαση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, στις 29 Οκτωβρίου.

Ο Ραΐφ Μπαντάουι, είναι μπλόγκερ από την Σαουδική Αραβία, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών, για προσβολή του Ισλάμ στην ιστοσελίδα του.

Η τελετή απονομής του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στις 16 Δεκεμβρίου.

“Η Σύνοδος των Προέδρων, αποφάσισε ότι το Βραβείο Ζαχάρωφ 2015, για την ελευθερία της σκέψης, απονέμεται στον μπλόγκερ από την Σαουδική Αραβία Ραΐφ Μπαντάουι”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο απόφοιτος δημοτικού δίχως απολυτήριο λυκείου, Μάρτιν Σουλτς, ανακοινώνοντας τον νικητή του Βραβείου Ζαχάρωφ.

“Σε αυτό τον άνθρωπο, έναν εξαιρετικά καλό άνθρωπο, υπόδειγμα ανθρώπου, έχει επιβληθεί μια από τις πιο φρικτές ποινές που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα και μπορεί να περιγραφεί μόνο ως βάναυσο βασανιστήριο”, είπε ο πρόεδρος Σουλτς.

“Καλώ τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, να σταματήσει την εκτέλεση της ποινής, να απελευθερώσει τον Ραΐφ Μπαντάουι, να του επιτρέψει να επιστρέψει στη σύζυγό του αλλά και να παρευρεθεί στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου, για να λάβει το Βραβείο”, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε “Ραΐφ Μπαντάουι: κρατούμενος συνείδησης”.

Ο Ραΐφ Μπαντάουι, μπλόγκερ και ακτιβιστής από τη Σαουδική Αραβία, κατηγορήθηκε για αποστασία και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αφού δημιούργησε την ιστοσελίδα “Ελεύθερο δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας”, ενέργεια που θεωρήθηκε προσβολή του Ισλάμ.

Οι 50 πρώτοι δημόσιοι ραβδισμοί, πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015, ενώ οι υπόλοιποι αναβλήθηκαν, έπειτα από διεθνείς διαμαρτυρίες.

Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, η σύζυγος του Ραΐφ Μπαντάουι, Ενσάφ Χαϊντάρ (Ensaf Haidar), που σήμερα ζει στον Καναδά με τα τρία τους παιδιά, ανακοίνωσε ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, έδωσαν το πράσινο φως προκειμένου να συνεχιστούν οι ραβδισμοί.

Τον Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του καταδίκασε έντονα τη μαστίγωση του Ραΐφ Μπαντάουι, ως “σκληρή και σοκαριστική πράξη” και κάλεσε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, να “τον απελευθερώσουν άμεσα, χωρίς όρους, ως κρατούμενο συνείδησης, τον οποίο φυλάκισαν και καταδίκασαν επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης”.

Ο Ραΐφ Μπαντάουι, η Δημοκρατική αντιπολίτευση από τη Βενεζουέλα και ο Μπόρις Νεμτσόφ (Boris Nemtsov) ήταν οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ανακοινώθηκαν στις 15 Οκτωβρίου.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδρύθηκε το 1998 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

Σχετικά άρθρα