Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο μοχθηρός Νταβούτογλου επιμένει να εισβάλει στη Συρία για να φτιάξει… καταυλισμούς

Ο μοχθηρός Νταβούτογλου επιμένει να εισβάλει στη Συρία για να φτιάξει… καταυλισμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αχμέτ Νταβούτογλου, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Πρόσφυγες, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Το τουρκικό παραμύθι, της δημιουργίας “ζώνης ασφαλείας” στη βόρεια Συρία για τους πρόσφυγες του πολέμου, επανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να καταλάβει συριακά – κουρδικά εδάφη ώστε να “κόψει” στη μέση τις κουρδικές προσπάθειες για τη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία (στη Ροζάβα, όπως οι Κούρδοι αποκαλούν το δυτικό Κουρδιστάν που εκτείνεται στα εδάφη της βόρειας Συρίας).

Το εξωφρενικότερο είναι ότι οι Τούρκοι, αφού εισβάλουν στη Συρία και δημιουργήσουν αυτή τη “ζώνη ασφαλείας”, στη συνέχεια θα παραχωρήσουν τον έλεγχό της σε οργανώσεις που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα, όπως έχουν επισήμως ανακοινώσει.

Η Τουρκία, μεταξύ άλλων, προσπαθεί με τη συνεργασία της Αλ Κάιντα να μετατρέψει τη βορειοδυτική Συρία σε τουρκικό προτεκτοράτο, ενώ ήδη με απόφαση των θρησκευτικών δικαστηρίων της Σαρία στην περιοχή, επίσημο νόμισμα στα κατεχόμενα από τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές εδάφη είναι η τουρκική λίρα.

Λέγοντας ψέμματα στην παγκόσμια κοινότητα για τους πραγματικούς σχεδιασμούς της, η Τουρκία πρότεινε τη δημιουργία τριών μεγάλων καταυλισμών προσφύγων στη Συρία, στους οποίους θα μπορούν να στεγαστούν συνολικά 900.000 άνθρωποι, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Και η εύλογη απορία είναι, τι περισσότερο θα προσφέρουν αυτοί οι καταυλισμοί σε συριακό έδαφος από τους ήδη υπάρχοντες καταυλισμούς στο έδαφος της Τουρκίας.

Πώς δηλαδή θα ανακόψουν τη μετανάστευση των προσφύγων προς τη Δύση; Θα τους προσφερθεί εργασία και που; Σε μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή; Είναι κοινή παραδοχή ότι εάν η Τουρκία επέτρεπε στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στα εδάφη της Τουρκίας να εργαστούν, πολλοί δεν θα αναζητούσαν καταφύγιο στην Ευρώπη. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι που θα βρίσκονται οι καταυλισμοί, αλλά ποιες οι συνθήκες διαβίωσης και αξιοπρέπειας των προσφύγων.

Κοροϊδεύοντας θρασύτατα ο Νταβούτογλου τους Ευρωπαίους, πρότεινε τη δημιουργία τριών πόλεων από κοντέινερ, σε κάθε μία από τις οποίες θα μπορέσουν να βρουν καταφύγιο 300.000 άνθρωποι, όπως εξήγησε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πονηρός ο Τούρκος, όχι μόνο θέλει να εισβάλει στη Συρία με πρόσχημα τη “ζώνη ασφαλείας” αλλά θέλει και την Ευρώπη να πληρώσει τα σχέδια του. Όπως είπε, εάν η ΕΕ αναλάβει τη χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού, τότε η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή των καταυλισμών σε μια προστατευμένη περιοχή στη βόρεια Συρία, στην περιβόητη δηλαδή “ζώνη ασφαλείας”.

Βάσει της τουρκικής πρότασης το Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει να εκδιωχθεί από μια περιοχή περίπου 100 χιλιομέτρων κατά μήκος της μεθορίου της Τουρκίας με τη βόρεια Συρία. Η περιοχή αυτή θα πρέπει να περιέλθει υπό τον έλεγχο “μετριοπαθών ομάδων” της συριακής αντιπολίτευσης, ώστε να διευκολύνεται η επιστροφή στη Συρία των προσφύγων.

Οι μετριοπαθείς ομάδες είναι η Αλ Κάιντα και οι σύμμαχοι της. Αυτούς εννοεί ο Νταβούτογλου. Και η παγκόσμια κοινότητα ακούει “ατάραχη” τις ανοησίες του.

Ωστόσο, όπως προείπαμε, η “ζώνη” αυτή δεν αποσκοπεί καθόλου στην προστασία των προσφύγων, ο μόνος λόγος δημιουργίας της είναι να αποτραπεί η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, κάτι που η Άγκυρα θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.

Προς το παρόν όμως καμία χώρα δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να υποστηρίξει την τουρκική πρόταση, καθώς θα αποτελούσε πλήγμα στην κυριαρχία της Συρίας. Οι ίδιες οι ΗΠΑ “άδειασαν” τους Τούρκους, που προσπαθούσαν να περάσουν στα Μέσα την πληροφορία ότι η ιδέα της “ζώνης” ήταν αμερικανοτουρκική, ότι δεν έχουν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Εξάλλου ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στη Νέα Υόρκη πρότεινε τη δημιουργία μιας διμερούς ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας μάλιστα ότι σε αυτή την ομάδα θα μπορούσε να συμμετέχει και η Ελλάδα.

Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός απέρριψε για μια ακόμη φορά την πρόταση της ΕΕ για την κατασκευή χρηματοδοτούμενων από την Ευρώπη καταυλισμών προσφύγων στη χώρα του.

Κριτική άσκησε ο Νταβούτογλου και στην πρόταση της ΕΕ να υποστηρίξει την Τουρκία, στην οποία ζουν περίπου δύο δισεκατομμύρια πρόσφυγες, με ένα δισεκ. ευρώ. Οι Βρυξέλλες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν γι’ αυτό τον σκοπό χρήματα τα οποία προορίζονταν για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα