Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέσω Κροατίας χιλιάδες πρόσφυγες εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέσω Κροατίας χιλιάδες πρόσφυγες εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Βέρνερ Φάιμαν, Ζόραν Μιλάνοβιτς, Κροατία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Ουγγαρία, Πρόσφυγες,

Από τη στιγμή που η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αυτοί ακολουθούν πλέον άλλο δρόμο, μέσω Κροατίας.

Η κροατική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 5.650 μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα μέχρι τώρα από τη γειτονική Σερβία.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εισέρχονται στην Κροατία από αρκετά σημεία διέλευσης, όπως μέσω των συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία, Μπέζνταν Μοστ – Μπάτινα, Μπάτσκα Παλάνκα Ίλοκ και Σιντ Τοβάρνικ. Η χώρα έχει γίνει η νέα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κροατικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα.

“Δεν μπορώ να εκτιμήσω τον ακριβή αριθμό αλλά σίγουρα ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες. Είδαμε μεγαλύτερη εισροή ανθρώπων κατά τη διάρκεια της νύχτας”, είπε η εκπρόσωπος του οργανισμού.

Πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται από τις Αρχές της Κροατίας σε κέντρα υποδοχής περιμετρικά του Ζάγκρεμπ, αφού προηγουμένως τους καταγράφουν σε καταλόγους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι μπορούν να διαχειριστούν αρκετές χιλιάδες μετανάστες αλλά όχι δεκάδες χιλιάδες.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς θα συζητήσει την Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν για την μεταναστευτική κρίση.

Η Κροατία, αλλά και η γειτονική Σλοβενία και η Αυστρία, είναι πιθανό να δουν τη ροή προσφύγων να περνά από τα εδάφη τους μετά το κλείσιμο των ουγγρικών συνόρων.

Ο Μιλάνοβιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του, στην οποία την Πέμπτη το πρωί έφθασαν οι πρώτες ομάδες προσφύγων από τη Σερβία, θα επιτρέψει την απρόσκοπτη διέλευση των μεταναστών προς τη δυτική Ευρώπη.

Αυτοί οι μετανάστες και πρόσφυγες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, επιθυμούν στη συνέχεια να περάσουν μέσω της Σλοβενίας και της Αυστρίας.

Η Βιένη επανέφερε την Τετάρτη τους ελέγχους της, όπως η Γερμανία, αφού δέχθηκε επί δέκα ημέρες να διευκολύνει τη διέλευση των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στη Γερμανία, ύστερα από συμφωνία με το Βερολίνο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Όστογιτς δήλωσε ότι σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω μαζικής άφιξης προσφύγων είναι έτοιμο σχέδιο το οποίο θα ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα.

“Έχουμε ετοιμάσει σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης έκτακτο σχέδιο, αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί γρήγορα από την κυβέρνηση” δήλωσε ο κ. Όστογιτς, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Τετάρτη στο Ζάγκρεμπ λέγοντας ότι οι προσπάθειες των προσφύγων να έρθουν στην Ευρώπη “σίγουρα δημιουργούν κρίση, την οποία η Ευρώπη δεν έχει δει ξανά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Ο κ. Όστογιτς επέκρινε όλους εκείνους που λένε ότι η Κροατία θα πρέπει να ενεργήσει, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Δανία, που έχουν εισαγάγει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα και τόνισε ότι δεν ξέρουν τι λένε, καθώς όπως υπενθύμισε, οι χώρες αυτές έλαβαν την απόφαση σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν.

“Και πώς η Κροατία να τον ενεργοποιήσει, όταν ποτέ δεν τον έχει απενεργοποιήσει. Στην Κροατία είναι πάντα σε ισχύ έλεγχος των συνόρων” δήλωσε.

Τόνισε ακόμη ότι η Κροατία είναι σε συνεχή επαφή με τις γειτονικές χώρες και επανέλαβε ότι εάν υπάρχει ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, το σύστημα αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης θα ενεργοποιηθεί γρήγορα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κροατίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Άντε Κοτρομάνοβιτς θα βοηθήσουν στον συντονισμό των δράσεων και θα προσφέρουν σκηνές με τον απαραίτητο εξοπλισμό και κρεβάτια για τους πρόσφυγες που φθάνουν στο Βίνκοβατς στην επαρχία Βούκοβαρ- Σρεμ και στο Τσέπιν στην επαρχία Όσιεκ – Μπαράνια.

Σχετικά άρθρα