Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ανακωχή” στην Τσίζρε – Άρση της πολιορκίας από τον τουρκικό στρατό (φωτο + βίντεο)

“Ανακωχή” στην Τσίζρε – Άρση της πολιορκίας από τον τουρκικό στρατό (φωτο + βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Λεϊλά Ιμρέτ, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Τουρκία, Τσίζρε, Φωτογραφίες,

Ο τουρκικός στρατός επέτρεψε το πρωί του Σαββάτου την πρόσβαση στην κουρδική τουρκοκρατούμενη πόλη Τσίζρε, την οποία είχε αποκλείσει και βομβάρδιζε εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα.

Η Τσίζρε βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία (τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν) κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ. Ο πληθυσμός της, 120.000 άνθρωποι, είναι κυρίως Κούρδοι και Ασσύριοι μονοφυσίτες χριστιανοί.

cizre6 Εικόνες μέσα από τη βομβαρδισμένη Τσίζρε.

Η πόλη έχει κηρύξει την προσχώρησή της στην κουρδική αυτοκυβέρνηση και επειδή θεωρείται προπύργιο του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον πληθυσμό της παραδειγματικά.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες τουρκικό πυροβολικό βομβάρδιζε τις συνοικίες που οι Κούρδοι πατριώτες είχαν στήσει οδοφράγματα και ελεύθεροι σκοπευτές, που είχαν τοποθετηθεί σε μιναρέδες, σκότωναν όποιον κάτοικο παραβίαζε την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε κηρυχτεί. Γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους ελεύθερους σκοπευτές.

Οι κάτοικοι είχαν αποκλειστεί από το διαδίκτυο, τους είχε κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και τους απειλούσαν ότι θα τους κόψουν και το νερό. “Θα πεθάνετε από δίψα και πείνα” απειλούσαν από τα μεγάφωνα οι τουρκικές Αρχές.

cizre1 Στις πρώτες εικόνες που έχουμε μέσα από την Τσίζρε (αριστερά), η πόλη δείχνει να έχει βομβαρδιστεί κανονικά και οι καταγγελίες των Κούρδων τις προηγούμενες ημέρες μόνο “υπερβολές” δεν ήταν. Δεξιά, τραυματίες κάτοικοι της Τσίζρε. Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στους τραυματίες αμάχους να μεταβούν στο νοσοκομείο της πόλης, με αποτέλεσμα να μένουν σπίτια τους, ή στα σπίτια γειτόνων τους, ανήμποροι και να περιμένουν.

Μετά την άρνηση του αποκλεισμού της πόλης το Σάββατο το πρωί (η οποία δεν ξέρουμε και πόσο θα κρατήσει) δεκάδες οχήματα κατάφεραν να μπουν μετά τις 7:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην πόλη.

Ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας και του στρατού παραμένουν ανεπτυγμένες στους δρόμους, που εξακολουθούν να είναι έρημοι.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας μας ολοκλήρωσαν με επιτυχία την επιχείρησή τους εναντίον της αυτονομιστικής, τρομοκρατικής οργάνωσης», χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας σε ανακοίνωσή του.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν επιβάλει επί οκτώ ημέρες μια αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τσιζρέ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Κούρδοι, εξαιτίας των μαχών που μαίνονται μεταξύ των ανταρτών του PKK και του στρατού.

cizre4 Κατάστημα βομβαρδισμένο από τον τουρκικό στρατό στην Τσίζρε.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ επεσήμανε Πέμπτη ότι 30 με 32 μαχητές του PKK έχουν σκοτωθεί στην Τσιζρέ.

Από την πλευρά του το HDP, ένοπλη πτέρυγα του PKK, έκανε λόγο για τον θάνατο 21 πολιτών, μεταξύ αυτών και παιδιά, εξαιτίας των συγκρούσεων αυτών και κατήγγειλε «τον αποκλεισμό» που έχουν επιβάλει οι αρχές στους 120.000 κατοίκους της πόλης.

«Όσοι διακινδυνεύουν να βγουν στον δρόμο σκοτώνονται από ελεύθερους σκοπευτές», τόνισε ο ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάςς, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

«Θα μπορέσετε να εξηγήσετε στο δικαστήριο πώς δώσατε την εντολή για τις εκτελέσεις αυτές», κατήγγειλε.

cizre2 Σοκάρει η εικόνα του ηλικιωμένου Κούρδου αμάχου που εκτελέστηκε εν ψυχρώ από Τούρκο ελεύθερο σκοπευτή στην Τσίζρε με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο Firat News, δύο ανήλικοι που παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

«Συνήθως όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας πληρώνουν ένα πρόστιμο ύψους 100 τουρκικών λιρών (30 ευρώ). Στην Τσιζρέ κινδυνεύουν με την ποινή του θανάτου και εκτελέσεις», κατήγγειλε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο Ντεμιρτάς.

Την Πέμπτη ο ηγέτης του HDP είχε χαρακτηρίσει την Τσιζρέ «την τουρκική Κομπάνι», από τη συριακή πόλη που πολιορκούσε μάταια το Ισλαμικό Κράτος από τον Σεπτέμβριο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015.

cizre3 Παιδιά της Τσίζρε, οι “τρομοκράτες” που βαρούσε στο ψαχνό τόσες ημέρες το τουρκικό δολοφονικό κράτος.

Αναρτώντας φωτογραφίες και ενημερώσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί βουλευτές του HDP προειδοποιούσαν για μια διαφαινόμενη ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη.

«Δεν υπάρχει τίποτε να πιούμε ούτε να φάμε. Το λίγο νερό δίνεται στα μωρά. Οι άνθρωποι αφυδατώνονται (…) πλέον κανείς δεν μπορεί να βγει για να πάει στον γείτονά του», δήλωσε την Παρασκευή ο Αζάντ Καραγκιόζ, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της πόλης στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

cizre5

Εξάλλου την Παρασκευή βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών απέπεμψε την 27χρονη Κούρδισσα δήμαρχο της Τσιζρέ Λεϊλά Ιμρέτ, την νεώτερη δήμαρχο της Τουρκίας, αφού ξεκίνησε δικαστική έρευνα εναντίον της με την κατηγορία ότι διασπείρει «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «υποκινεί στη βία», σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

dimarchos_cizre Η Λεϊλά Ιμρέτ, η δήμαρχος της Τσίζρε.

Δείτε βίντεο μέσα από την Τσίζρε:

Δείτε σε παλαιότερο βίντεο, από τα μέσα του καλοκαιριού, πώς οι Κούρδοι νεολαίοι του PKK οχυρώθηκαν στην Τσίζρε, σκάβοντας χαρακώματα και φτιάχνοντας οδοφράγματα, για να προστατευθούν από τις επιδρομές της τουρκικής αστυνομίας:

Σχετικά άρθρα