Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ήταν δεινόσαυρος αλλά έμοιαζε με κοτόπουλο μήκους 3 μέτρων!

Ήταν δεινόσαυρος αλλά έμοιαζε με κοτόπουλο μήκους 3 μέτρων!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δεινόσαυροι, Επιστήμη,

Η επιστήμη γνωρίζει σήμερα ότι τα πουλιά είναι απόγονοι των δεινοσαύρων. Υπό αυτή την προσέγγιση κάνουμε μεγάλο λάθος να θεωρούμε ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, κάποια είδη τους ζουν ανάμεσά μας και μάλιστα πολλές φορές βρίσκονται και στα πιάτα μας. Επίσης, η επιστήμη πλέον αναθεωρεί τις απόψεις της και θεωρεί ότι πολλά από τα είδη των δεινοσαύρων δεν έμοιαζαν με τις σαύρες, αλλά ήταν καλυμμένοι με πούπουλα και πάνω σε αυτό μια νέα ανακάλυψη έρχεται να συνηγορήσει.

Αμερικανοί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν έναν ασυνήθιστο μεγαλόσωμο δεινόσαυρο που ονόμασαν «κοτόπουλο από την κόλαση», επειδή είχε τεράστιο ράμφος σαν των πουλιών, κεφάλι κοτόπουλου με οστέινο λοφίο και (πιθανώς) πούπουλα, ψηλά πόδια, μακριά ουρά σαν τις σαύρες, αλλά ταυτόχρονα διέθετε μακριά κοφτερά νύχια και ήταν «κολασμένα» αρπακτικός.

Ο δεινόσαυρος με την επιστημονική ονομασία Anzu wyliei (Ανζού ήταν ένας φτερωτός δαίμονας στην μυθολογία των Σουμερίων), που ζούσε στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια, είχε μήκος γύρω στα τρεισήμισι μέτρα (όσο ένα μικρό αυτοκίνητο), ύψος όσο ένας άνθρωπος και βάρος 200 έως 300 κιλά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα και των μουσείων φυσικής ιστορίας Κάρνεγκι (στο Πίτσμπουργκ) και Σμιθσόνιαν, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ματ Λαμάνα, υποστηρίζουν ότι το εν λόγω πλάσμα «όταν το έβλεπες, πρέπει να ήταν τόσο τρομακτικό, όσο και εξωφρενικό στην όψη. Ήταν πραγματικά παράξενο, ακόμα και για τα δεδομένα των δεινοσαύρων. Δεν έμοιαζε με την εικόνα που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν για τους δεινόσαυρους».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν στη Βόρεια και στη Νότια Ντακότα τρεις απολιθωμένους σκελετούς του αξιοπερίεργου δεινόσαυρου (διατηρημένους σε ποσοστό έως 80%). Ο Anzu wyliei έζησε λίγο πριν εξαφανιστούν οι περισσότεροι δεινόσαυροι, όταν -κατά πάσα πιθανότητα – ένας μεγάλος αστεροειδής έπληξε την κεντρική Αμερική πριν από 65 εκατ. χρόνια.

Ήταν μάλλον παμφάγος, δηλαδή τόσο σαρκοφάγος όσο και φυτοφάγος, τριγυρνώντας σε ζεστές και υγρές πεδιάδες γεμάτες ποτάμια και βάλτους, πιθανώς δίπλα – δίπλα με γνωστούς δεινόσαυρους όπως ο τρομερός Τυρανόσαυρος (στα μάτια του οποίου θα φάνταζε απλώς σαν ένα νόστιμο «κοτόπουλο»), ο Τρικεράτωψ και άλλοι.

Περίπου 1.000 είδη δεινοσαύρων έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες ακόμη που δεν έχουν έλθει στο φως, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη ποικιλία είχαν. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE».

mounted-skeleton-of-anzu-wyliei

Σχετικά άρθρα