Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γερμανοί διαδηλώνουν για να μπορούν να παίρνουν ναρκωτικά ελεύθερα!

Οι Γερμανοί διαδηλώνουν για να μπορούν να παίρνουν ναρκωτικά ελεύθερα!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Γερμανία, Κάνναβη, Ναρκωτικά,

Στο Βερολίνο διοργανώνεται την Κυριακή η “παρέλαση της κάνναβης” μια κίνηση πίεσης προς τους πολιτικούς για την αποποινικοποίησή της και το άνοιγμα του δρόμου για “ελεύθερα” ναρκωτικά.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle, “για 19η φορά από το 1997 διοργανώνεται στο Βερολίνο ένα φεστιβάλ «για τη νομιμοποίηση της κάνναβης ως φάρμακο και απόλαυση στη Γερμανία».

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μιλούν για την αποτυχία της κατασταλτικής πολιτικής για την απαγόρευση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών.

Στις Η.Π.Α. σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες η κάνναβη είναι διαθέσιμη ως φαρμακευτικό προϊόν.

Η Ουρουγουάη είναι «πρωτοπόρα» καθώς έχει χαράξει έναν ολοκληρωμένο δρόμο από την καλλιέργεια μέχρι την κατανάλωση της κάνναβης.

Ακόμη και ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν σε ομιλία του το Σεπτέμβριο του 2014 τάχθηκε υπέρ μίας πιο φιλελεύθερης πολιτικής σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά, σε ένα πλαίσιο όπου θα προέχει η υγεία και όχι η ποινική δίωξη των χρηστών.

Επίσης, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Τσεχία παύθηκε η δίωξη της χρήσης των ναρκωτικών ενώ στην Ολλανδία κάνουν θραύση εδώ και καιρό τα γνωστά «coffee shops» όπου είναι διαθέσιμα «μαλακά» ναρκωτικά.

Τα γερμανικά κόμματα για τη νομιμοποίηση

Στα μέσα Μαΐου το συνέδριο του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αποφάσισε κατά πλειοψηφία υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης. Στα μέσα Ιουλίου ο προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δήμαρχος της Βρέμης Κάρστεν Ζίλινγκ, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός ενός ομόσπονδου κρατιδίου που μίλησε ξεκάθαρα υπέρ της αποποινικοποίησης, έχοντας μάλιστα τη υποστήριξη των Πρασίνων της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Στο στρατόπεδο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) όμως υπάρχει έντονη διαφοροποίηση με την υπεύθυνη για την πολιτική των ναρκωτικών του κόμματος Μαρέν Μόρτλερ να είναι σφοδρά αντίθετη σε τέτοιες προσπάθειες: «Η κάνναβη είναι μία μεθυστική ουσία, η κατάχρηση της οποίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία. Μία γενικευμένη νομιμοποίηση θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα και δε θα μείωνε την κατανάλωση. Τα ρίσκα είναι πολύ μεγάλα».

Νομικοί προβληματισμοί

«Τάσσομαι υπέρ της ελευθερίας, όχι στην καταστολή, ναι στην πρόληψη», υποστηρίζει μιλώντας στην Deutsche Welle o Γιόακιμ Πφάιφερ βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), προσθέτοντας: «Πιστεύω πως υπάρχουν επιχειρήματα κατά της έως τώρα ακολουθούμενης πολιτικής».

Ο κεντροδεξιός βουλευτής εκφράζει μία μειοψηφία στο κόμμα του ενώ βρίσκει υποστηρικτές στο κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας. Ο ίδιος τονίζει ότι δαπανώνται γύρω στα 2 δις ετησίως για την ποινική δίωξη της χρήσης. «Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ¼ αυτού του ποσού για τη ρύθμιση της πολιτικής για την κάνναβη με προληπτικό τρόπο, και να εφαρμοστεί μία νέα φορολογική πολιτική», πιστεύει ο κ. Πφάιφερ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ποινικού δικαίου Λόρενζ Μπόλινγκερ η ποινική δίωξη “δεν είναι το ενδεδειγμένο μέσο”. Σε καμία περίπτωση δεν αρνείται ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων υγείας, αλλά πιστεύει πως «αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σωστά μόνο στο πλαίσιο ενός στοχευμένου συστήματος υγείας».

Παρόμοια συζήτηση έχει αναπτυχθεί και στην Ελλάδα όπου πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια ανάλογα φεστιβάλ για την αποποινικοποίηση των «μαλακών ναρκωτικών».

Μετά την «1η Γιορτή Κάναβης» το Μάιο στην Αθήνα, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (IAΣ) εκφράστηκε κατά της νομιμοποίησης των ψυχότροπων ουσιών, όπως η κάνναβη, επειδή η εύκολη πρόσβαση θα αυξήσει την κατανάλωση, κάτι που ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, εξέφρασε την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με το ποινικό κομμάτι της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του περιοδικού Stern, το 37 % των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ανήλθε στο 30 %”.

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα