Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει την προέλαση στο Ιράκ – Επιτέθηκε σε βάση Σιιτών (φωτογραφίες)

Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει την προέλαση στο Ιράκ – Επιτέθηκε σε βάση Σιιτών (φωτογραφίες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Άνμπαρ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ιράν, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ραμάντι, Σιίτες, Τζιχαντιστές, Φωτογραφίες, Χαμπανίγια,

Αναθαρρημένοι οι τζιχαντιστές μετά την κατάληψη της πόλης Ραμάντι, πρωτεύουσας της επαρχίας Ανμπάρ του Ιράκ, συνεχίζουν την προώθησή τους.

Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε στρατιωτική βάση ανατολικά της Ραμάντι όπου συγκεντρώνονται σιιτικές πολιτοφυλακές με στόχο να αντεπιτεθούν στους τζιχαντιστές.

Οι ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές, που πολεμάνε για την κυβέρνηση της Βαγδάτης και υποστηρίζονται από το Ιράν, δεν είχαν μέχρι στιγμής εμπλακεί στις μάχες στην Ανμπάρ, η οποία είναι μια σουνιτική επαρχία.

Ωστόσο, μετά την ήττα των ιρακινών δυνάμεων και των σουνιτικών φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών την Κυριακή, που εγκατέλειψαν τη Ραμάντι και όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους στους τζιχαντιστές και το έβαλαν στα πόδια, η κυβέρνηση του Ιράκ αποφάσισε να στείλει Σιίτες πολιτοφύλακες (του ανατολικού Ιράκ) οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αξιόμαχα το Ισλαμικό Κράτος.

Η βάση που συγκεντρώνονται οι Σιίτες ονομάζεται Χαμπανίγια και απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Ραμάντι. Βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στη Βαγδάτη, 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ιράκ.

Την ίδια ώρα, ένας ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράκ να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές, τονίζοντας ότι είναι βέβαιος πως η Ραμάντι θα “απελευθερωθεί”.

“Εάν η ιρακινή κυβέρνηση ζητήσει επισήμως από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (…) να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια που θα βοηθούσε το Ιράκ να τους αντιμετωπίσει (…) τότε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό” είπε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών -επίσης σύμμαχος του Ιράκ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον δύσκολο αγώνα της Βαγδάτης για να επανακτήσει εδάφη που έχει απολέσει στην πόλη Ραμάντι και αλλού, αλλά η οπισθοχώρηση στο πεδίο μάχης δεν έχει προκαλέσει τη σκέψη για αποστολή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, δήλωσαν τη Δευτέρα Αμερικανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

«Η ανάμιξη αμερικανικών στρατευμάτων σε αυτή την μάχη θα επιφέρει πληθώρα προβλημάτων», δήλωσε αξιωματούχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

Ένας άλλος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για αυτή την επιλογή.

Παράλληλα, ένας Αμερικανός πολιτικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι όσοι βρίσκονται μέσα στο Ιράκ να υπερασπιστούν το ίδιο το Ιράκ και θα πρέπει να είναι Ιρακινοί», ενώ πρόσθεσε:

«Θυμηθείτε σε ποιον ανήκει η χώρα και ποιος χρειάζεται να πάρει την ευθύνη για αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι οι Ιρακινοί».

Και έχουν απόλυτο δίκιο σε αυτό. Δεν είναι δυνατόν οι Ιρακινοί να εξοπλίζονται συνεχώς από τους συμμάχους τους, ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν και όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτίθεται να τρέπονται σε φυγή αφήνοντας μάλιστα πίσω όλο τον οπλισμό και τα πολεμοφόδια λάφυρα στους τζιχαντιστές.

Το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησε τις ακόλουθες φωτογραφίες στο διαδίκτυο από την επίθεση που εξαπέλυσε στη Χαμπανίγια:

habaniya1

habaniya2

habaniya3

habaniya4

habaniya5

habaniya6

habaniya7

habaniya8

habaniya9

habaniya10

Σχετικά άρθρα