Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα αλβανικά εδάφη σφηκοφωλιές τζιχαντιστών – Το λένε επισήμως οι ΗΠΑ

Τα αλβανικά εδάφη σφηκοφωλιές τζιχαντιστών – Το λένε επισήμως οι ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλβανοί, Βαλκάνια, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Κόσοβο, Σκόπια, Τζιχαντιστές, Χόιτ Μπράιαν Γι,

Το είπε “ευγενικά” και έμμεσα ο Αμερικανός υπουργός, ωστόσο, αυτό που εννοούσε ήταν απλό: Οι Αλβανοί παράγουν πολλούς τζιχαντιστές, δυσανάλογα πολλούς σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

“Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μεγάλη πηγή ξένων μαχητών που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους”, δήλωσε ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, Χόιτ Μπράιαν Γιε (Hoyt Brian Yee), κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και αμέσως παρακάτω προσδιόρισε τι εννοεί ως Δυτικά Βαλκάνια:

“Η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, τα Σκόπια και η Αλβανία, είναι χώρες που αποτελούν την κυριότερη πηγή ξένων μαχητών” είπε.

Εάν εξαιρέσει κανείς τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, που ο πληθυσμός της είναι Σέρβοι μουσουλμάνοι με οθωμανική συνείδηση, για αυτό και οι Σέρβοι τους αποκαλούν υποτιμητικά “Τούρκους”, το Κόσοβο είναι μια αλβανοκρατούμενη επικράτεια, στα Σκόπια οι τζιχαντιστές προέρχονται κυρίως από την αλβανική μειονότητα που αποτελεί το 25% του πληθυσμού του ψευδομακεδονικού κρατιδίου και φυσικά στο κάδρο βρίσκεται και η ίδια η Αλβανία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπενθύμισε δε ότι “οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά αυτή την απειλή -έχουν ήδη θεσπίσει νομοθεσία για την τιμωρία των συμμετεχόντων σε ξένους πολέμους και εκείνων που υποστηρίζουν τη στρατολόγησή τους”.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διόρισαν πρόσφατα έναν Αμερικανό εισαγγελέα στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, σε επίπεδο Νομικού Συμβούλου για την αντι-τρομοκρατία, για όλη την περιοχή”.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής αναλύθηκε ξεχωριστά η κατάσταση σε κάθε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, και έγιναν αναφορές στις προκλήσεις και την πρόοδό τους.

Στην περίπτωση του Κοσόβου, το ζήτημα της λειτουργίας του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, χαρακτηρίστηκε ένα πολύ θετικό βήμα, λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικό είναι αυτό το Δικαστήριο, όχι μόνο για τα θύματα, αλλά και για το μέλλον του Κοσόβου.

Σχετικά άρθρα