Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο σουλτάνος Ερντογάν επιδεικτικά «γράφει» άπαντες για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο σουλτάνος Ερντογάν επιδεικτικά «γράφει» άπαντες για τη γενοκτονία των Αρμενίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρμενία, Βατικανό, Γενοκτονία Αρμενίων, Καθολική Εκκλησία, Πάπας Φραγκίσκος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Χριστιανισμός,

Ο σουλτάνος της Τουρκίας, αποκαλούμενος και πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα παραβλέψει τις απόψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σφαγή των Αρμενίων το 2015, την οποία ο πάπας χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα ως γενοκτονία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται αργότερα σήμερα να συζητήσει μία πρόταση ψηφίσματος με αφορμή την 100ή επέτειο από τη δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων.

«Ό,τι απόφαση κι αν λάβουν, θα μπει από το ένα αφτί και θα βγει από το άλλο», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας προτού αναχωρήσει για μία επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έκανε λόγο για γενοκτονία των Αρμενίων την Κυριακή του Πάσχα, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να του επιδόσει διάβημα διαμαρτυρίας.

«Τον περασμένο αιώνα η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως “η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα” έπληξε το λαό σας των Αρμενίων», είπε ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφηκε το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο B΄ και τον πατριάρχη της Αρμενικής Εκκλησίας.

«Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία», πρόσθεσε.

Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917, στην οποία συλλειτούργησε μαζί με τον πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας Νερσές Μπεντρός ΙΘ΄ Μαρμούνι, παρουσία του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν.

Σχετικά άρθρα