Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Σαουδική Αραβία – Επιδρομή της Αστυνομίας σε χωριό Σιιτών

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Σαουδική Αραβία – Επιδρομή της Αστυνομίας σε χωριό Σιιτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Σαουδική Αραβία, Σιίτες, Σουνίτες, Φωτογραφίες,

Ένας Σαουδάραβας αστυνομικός έπεσε νεκρός και τέσσερις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής της Αστυνομίας στη σαουδαραβική πόλη Αγουαμίγια (Awamiya), στην ανατολική επαρχία του βασιλείου, που η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σιίτες και εναντιώνονται στον πόλεμο που έχει κηρύξει η Σαουδική Αραβία στους Σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι συνελήφθησαν 30 κάτοικοι της πόλης. Επίσης κατηγορούν τις Αρχές του βασιλείου ότι βρήκαν αφορμή από τις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου για να κάνουν επιδρομές εναντίον “αντικυβερνητικών”.

Η Σαουδική Αραβία είναι σουνιτικό βασίλειο και μάλιστα της πιο σκληρής θεοκρατικής εκδοχής, περίπου σαν τις μούρλες που λέει και κάνει το Ισλαμικό Κράτος. Στα βορειοανατολικά της Σαουδικής Αραβίας όμως υπάρχει μεγάλη θρησκευτική κοινότητα Σιιτών μουσουλμάνων. Οι Σιίτες Σαουδάραβες δεν έχουν κρύψει την αλληλεγγύη τους στους ομόδοξούς τους στην Υεμένη και αυτό δεν είναι αποδεκτό στην απόλυτη θεοκρατική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας.

saudi_2

Σύμφωνα με τους κατοίκους της πόλης, το απόγευμα της Κυριακής στις 15.30 40 τεθωρακισμένα οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας μπήκαν στην Αγουαμίγια με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πραγματικός πόλεμος. Πυροβολισμοί ανταλλάσσονταν μεταξύ των σαουδαραβικών δυνάμεων και των Σιιτών κατοίκων της πόλης. Η μάχη κράτησε μέχρι τις 21.00 το βράδυ.

Οι δυνάμεις Ασφαλείας του βασιλείου έμπαιναν σε σπίτια για έρευνες, δίχως παρουσία εισαγγελέα, λες και βρίσκονταν σε εμπόλεμη ζώνη ενώ είχαν αποκλείσει όλους τους δρόμους που έβγαζαν έξω από την πόλη, να μην μπορεί να ξεφύγει κανείς. Ένας κάτοικος περιέγραψε τα όσα συνέβαιναν ως “κανονικό πόλεμο”.

saudi_3

Από τις συγκρούσεις σπίτια και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε επειδή υπήρχαν φήμες ότι θα γινόταν στην πόλη διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο στην Υεμένη. Ήταν προληπτική επιδρομή.

Οι κάτοικοι λένε ότι είχαν αποφασίσει να μην πράξουν τη διαδήλωση έτσι κι αλλιώς, διότι είχαν πληροφορηθεί ότι η Αστυνομία είχε εντολές να σκοτώσει όποιον τολμούσε να διαδηλώσει.

Από το 2011 που είχαν σκοτωθεί 20 Σιίτες στην ίδια πόλη από την Αστυνομία είχαν να συμβούν τέτοιας μεγάλης έκτασης επεισόδια.

Οι σουνίτες ιμάμηδες της Σαουδικής Αραβίας καταριούνται και αναθεματίζουν συνεχώς τη σιιτική μειονότητα της χώρας ως αιρετικούς.

Οι φωτογραφίες που αναρτούμε είναι οι πρώτες που κατάφεραν να κυκλοφορήσουν στο Twitter και όπως αντιλαμβάνεστε είναι τραβηγμένες από κατοίκους της πόλης.

saudi_4

Σχετικά άρθρα