Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βίαιες συγκρούσεις στην Τουρκία – Διαδηλώσεις στη μνήμη του Μπερκίν Ελβάν

Βίαιες συγκρούσεις στην Τουρκία – Διαδηλώσεις στη μνήμη του Μπερκίν Ελβάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαδηλώσεις, Ισλαμιστές, Κωνσταντινούπολη, Μπερκίν Ελβάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Φωτογραφίες,

Με ειδικές δυνάμεις καταστολής διέλυσε την Τετάρτη η τουρκική αστυνομία διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, έναν χρόνο μετά τον θάνατο ενός εφήβου που είχε τραυματιστεί από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του 2013 και αργότερα πέθανε.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προσπαθούσαν να συγκεντρωθούν μπροστά στο πάρκο Γκεζί, του οποίου το σχέδιο “ανάπλασης”, δηλαδή καταστροφής του από την κυβέρνηση, προκάλεσε το ξέσπασμα, την 31η Μαΐου 2013, του κύματος διαδηλώσεων που ταρακούνησαν το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν.

turkia

Στην Άγκυρα, η Αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού υπό πίεση για να απωθήσει πλήθος μερικών εκατοντάδων ανθρώπων οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν την αστυνομική βία. Οι ένδεκα από αυτούς συνελήφθησαν, ανέφερε ο τουρκικός Τύπος.

ankara

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις της χώρας, κυρίως στη Σμύρνη, σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του θύματος, του Μπερκίν Ελβάν.

Ο δεκαπεντάχρονος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από ένα δακρυγόνο ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω μιας επιχείρησης της αστυνομίας στη γειτονιά του, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας: εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού, νυν Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εκείνο το κύμα διαδηλώσεων, πάνω από 8.000 ακόμη τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν, σύμφωνα με απολογισμούς μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ουδείς αστυνομικός έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει δίωξη για τον θάνατο του εφήβου. Η οικογένειά του έχει υποβάλει αγωγή εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών και ζητάει αποζημίωση 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες (περίπου €350.000), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση συζητείται εδώ και μερικές εβδομάδες ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο δίνει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία, ιδίως για την καταστολή διαδηλώσεων.

ankara_1

ankara_2

ankara_3

Σχετικά άρθρα