Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρές μάχες στο Ιράκ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (φωτογραφίες)

Σκληρές μάχες στο Ιράκ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (φωτογραφίες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βίντεο, Επίθεση Αυτοκτονίας, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Σιίτες, Τζιχαντιστές, Τικρίτ, Φωτογραφίες,

Από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και το Σάββατο ο Διεθνής Συνασπισμός ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος που ηγούνται οι ΗΠΑ εξαπέλυσε 11 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και άλλες 9 στη Συρία στοχεύοντας τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τέσσερα από τα πλήγματα στη Συρία είχαν στόχο θέσεις των τζιχαντιστών κοντά στην κουρδική πόλη Κομπάνι στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Στο Ιράκ ο συνασπισμός εξαπέλυσε τέσσερις επιδρομές κοντά στην πόλη Αλ Άσαντ και τρεις κοντά στη Μοσούλη.

tikrit_2

Στο μεταξύ, βομβιστές αυτοκτονίας (φενταγίν) από το Ισλαμικό Κράτος ανατινάχτηκαν το Σάββατο σε στόχους στην πόλη Σαμάρα του βόρειου Ιράκ, όπου άνδρες των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας και μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών συγκεντρώνονται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μια γενικευμένη έφοδο εναντίον των τζιχαντιστών.

Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες και κάτοικοι διευκρίνισαν ότι η επίθεση στη Σαμάρα άρχισε στις 05:30 (04:30 ώρα Ελλάδας), όταν δύο τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξαν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν στην περιοχή Σουρ Σνας.

samara Οι βομβιστές αυτοκτονίας που επιτέθηκαν στη Σαμάρα. Όπως διαβάζουμε στο Twitter ήταν ένας Μαροκινός, ένας Ινδονήσιος και δύο Ιρακινοί. Όπως μπορείτε να δείτε και από τα πρόσωπά τους πρόκειται για νεαρούς, ίσως και εφήβους.

Ταυτόχρονα, ένας άνδρας οδήγησε ένα Χάμβι παγιδευμένο με εκρηκτικά στο νότιο τμήμα της πόλης και το ανατίναξε, ενώ τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στο δυτικό τμήμα της πόλης, με πυρά από ελεύθερους σκοπευτές, όλμους και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων.

Ιατροί δήλωσαν ότι στο νοσοκομείο στη Σαμάρα διακομίστηκαν οι σοροί 14 σιιτών πολιτοφυλάκων και αστυνομικών.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν στήλες μαύρου καπνού σε τμήματα της πόλης και άκουσαν ισχυρές εκρήξεις, εικόνες που μετέδωσαν αργότερα και τα ιρακινά μέσα, σαν αυτή που ακολουθεί.

tikrit_1

Έπειτα από τις σφοδρές ανταλλαγές πυρών το πρωί, οι εχθροπραξίες έμοιαζαν να είχαν τελειώσει το απόγευμα.

Χιλιάδες στρατιώτες, αστυνομικοί και μαχητές σιιτικών πολιτοφυλακών που είναι γνωστές με την ονομασία Χασίντ Σαάμπι (Λαϊκή Κινητοποίηση) συγκεντρώνονται στη Σαμάρα στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μια έφοδο με σκοπό να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τα προπύργιά τους στον Τίγρη Ποταμό, περιλαμβανομένης της πόλης Τικρίτ, 30 χλμ. βορειότερα.

tikrit_3

Ο στρατός βομβάρδισε με πυροβολικό δυτικές συνοικίες της Τικρίτ το Σάββατο αλλά δεν έστειλε δυνάμεις στην περιοχή.

Στρατιωτικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επίσης ρουκέτες εναντίον τζιχαντιστών στη Σουρ Σνας, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Καλούμε τον πληθυσμό της Τικρίτ να εγκαταλείψει την πόλη μέσα στις επόμενες 48 ώρες», δήλωσε ωστόσο ο Χάντι Αλ Αμέρι, ένας από τους επικεφαλής της δύναμης των σιιτών εθελοντών, της δύναμης Μπαντρ.


Στο βίντεο Σιίτες παραστρατιωτικοί – πολιτοφύλακες οδεύουν προς την Τικρίτ να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Εξάλλου στην πόλη Ισαάκι, περίπου 20 χλμ. νοτιοανατολικά από τη Σαμάρα, ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν δύο άνδρες της Χασίντ Σαάμπι που έστηναν μια οχυρή θέση με αμμόσακους στον οδικό άξονα που συνδέει τη Σαμάρα με τη Βαγδάτη.

samarra_battle

Ανατολικότερα, στην επαρχία Ντιγιάλα, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια διπλή επίθεση με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά στην πόλη Μπαλάντ Ροζ. Ο ένας από τους νεκρούς ήταν δικαστής, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας και ιατρούς.

Ο στρατός και οι σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από σχεδόν ολόκληρη την επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, που συνορεύει με το Ιράν. Αλλά οι επιθέσεις του Σαββάτου δείχνουν ότι οι τζιχαντιστές είναι ακόμη σε θέση να εξαπολύουν επιθέσεις εκεί, όπως εξάλλου διαπράττουν συχνά επιθέσεις και στην ιρακινή πρωτεύουσα.

tikrit_map

Σχετικά άρθρα