Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κίνα γιόρτασε το νέο έτος της Κατσίκας

Η Κίνα γιόρτασε το νέο έτος της Κατσίκας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, Πρωτοχρονιά, Φωτογραφίες,

Στην Κίνα η πρωτοχρονιά γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια και το έτος της Κατσίκας (ή του Προβάτου) ξεκίνησε με παρελάσεις και χορούς δράκων.

Το κινέζικο ημερολόγιο

Το κινεζικό νέο έτος βασίζεται στο αρχαίο κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο και πέφτει στο δεύτερο νέο φεγγάρι μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο – κάπου μεταξύ της 21ης Ιανουαρίου και της 19ης Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι είναι κινητή γιορτή. Εδώ να θυμίσουμε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο από το 1912.

Συνολικά, από τις ΗΠΑ έως τη Ρουάντα, 119 χώρες θα γιορτάσουν φέτος τη χρονιά της κατσίκας, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας. Πιο αναλυτικά εκτός από την Κίνα, εορτασμοί για τον ερχομό του νέου έτους θα λάβουν επίσης χώρα στην Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και άλλες χώρες με μεγάλο κινεζικό πληθυσμό. Το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο «διεκδικούν» τις πιο λαμπερές γιορτές εκτός Ασίας, ενώ μικρότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες χώρες της Δύσης.

Τα πυροτεχνήματα

Περιορισμένα ωστόσο θα είναι φέτος τα πυροτεχνήματα, καθώς όπως αναφέρει η Guardian, 138 κινεζικές πόλεις τα έχουν απαγορεύσει πλήρως, ενώ σε άλλες 536 έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες για τον περιορισμό τους. Εκτός από τον κίνδυνο ατυχημάτων, ένας σημαντικός λόγος για την περιορισμένη χρήση των πυροτεχνημάτων είναι οι ανησυχίες περί ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Κίνας.

Έτος Κατσίκας ή Έτος Προβάτου;

Κανονικά, το 2015 είναι έτος Κατσίκας, ωστόσο αρκετοί το ονομάζουν επίσης έτος Προβάτου. Η σύγχυση, σύμφωνα με την Independent, οφείλεται στον κινεζικό χαρακτήρα «yang», ο οποίος μπορεί να μεταφραστεί στην καθομιλουμένη Κινεζική είτε ως πρόβατο είτε ως κατσίκα.

Κατσίκες στο κινεζικό ωροσκόπιο είναι όσοι έχουν γεννηθεί τα έτη 1919, 1931, 1943, 1967, 1979, 1991 ή 2003. Το καφέ, το κόκκινο και το μοβ θεωρούνται τα τυχερά τους χρώματα, ο Αύγουστος και ο Νοέμβριος είναι οι καλύτεροι τους μήνες, ενώ ως χαρακτήρες θεωρούνται ευγενικοί και ήρεμοι.

sheep1

sheep2

sheep3

sheep4

sheep5

sheep6

sheep7

Σχετικά άρθρα