Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι άμαχοι επιστρέφουν στην πολιορκημένη Κομπάνι

Οι Κούρδοι άμαχοι επιστρέφουν στην πολιορκημένη Κομπάνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Τζιχαντιστές, Φωτογραφίες,

Μετά από τρεις μήνες ιστορικής αντίστασης των Κουρδικών ενόπλων δυνάμεων του YPG/YPJ στην Κομπάνι και αφού οι Κούρδοι αντάρτες κατάφεραν να διώξουν το Ισλαμικό Κράτος από μεγάλο μέρος της πόλης, κάτοικοι της Κομπάνι, που είχαν καταφύγει πρόσφυγες σε τουρκικό έδαφος, αρχίζουν και επιστρέφουν στην πόλη.

Και επιστρέφουν σε μια πόλη που ακόμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής, αφού το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να την πολιορκεί και να κατέχει μέρος της. Το Ισλαμικό Κράτος παρά τη σημαντική του υποχώρηση την 98η ημέρα της πολιορκίας, οι Κούρδοι ανακατέλαβαν 6 συνοικίες της Κομπάνι, μπορεί και βομβαρδίζει τις θέσεις των υπερασπιστών με όλμους.

Οι πρώτοι άμαχοι που επέστρεψαν στην Κομπάνι είναι 4 οικογένειες με τα παιδιά τους. Οι αξιωματούχοι της κουρδικής αυτοδιοίκησης τους εγκατέστησαν προσωρινά σε περιοχές της πόλης που θεωρούνται ασφαλείς.

kourdoi-kobani

Ο Μπεκίρ Σεξί (Bekir Şêxî), ο οποίος παρέμεινε στην πόλη για να την υπερασπιστεί, έφερε πίσω τη γυναίκα του, την αδελφή του και τέσσερα παιδιά. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί και κάλεσε όλους τους νεαρούς Κούρδους να σπεύσουν να πολεμήσουν στην Κομπάνι για να τελειώνουν με τους τζιχαντιστές μια ώρα νωρίτερα.

Η σύζυγος του Σεξί, η Ζελίξα Μπεκί (Zelîxa Bekî), δήλωσε ότι είναι χαρούμενη που γύρισε στην Κομπάνι μετά από προσφυγιά τριών μηνών.

kourdoi-kobani-2

Η Ζέχρα Αχμέτ (Zehra Ahmet), μητέρα δύο παιδιών, επίσης επέστρεψε. Είπε ότι οι κάτοικοι του Σουρούκ που τους φιλοξένησαν ήταν καλοί μαζί τους, αλλά στους τρεις μήνες της προσφυγιάς συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει κανένας τόπος σαν το σπίτι σου. “Μόλις ακούσαμε ότι το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί, αποφασίσαμε να γυρίσουμε. Εδώ είναι το σπίτι μας. Αν χρειαστεί να πεθάνουμε στην πόλη μας, ας γίνει, αλλά δεν φεύγουμε ξανά”.

Ο Χουσεΐν Ελί (Hüseyin Elî) έστειλε την οικογένειά του να μείνει με συγγενείς στην Ταρσό, όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στην Κομπάνι. Τώρα τους έφερε κι αυτός πίσω. “Η νίκη είναι κοντά”, λέει και συνεχίζει: “Η Κομπάνι είναι ιερός τόπος για εμάς. Όλοι πρέπει να επιστρέψουν και να υπερασπιστούν την πόλη και την τιμή της”.

kourdoi-kobani-3

Σχετικά άρθρα