Κινέζοι επιστήμονες φέρονται κάποτε να προσπάθησαν να γονιμοποιήσουν ένα θηλυκό χιμπατζή με ανθρώπινο σπέρμα σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να φέρουν στη ζωή ένα υβρίδιο ανθρώπου-χιμπατζή. Έναν «χιουμάνζι», από την αγγλική λέξη «χιούμαν» που σημαίνει άνθρωπος.
Ο πίθηκος ήταν τριών μηνών έγκυος όταν απεβίωσε από αμέλεια μετά την εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου έργου, καθώς η Πολιτιστική Επανάσταση σάρωσε τη χώρα τη δεκαετία του 1960, ισχυρίστηκε ένας ερευνητής που συμμετείχε, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα SUN.
Ο Δρ Ji Yongxiang, μιλώντας στην κινεζική εφημερίδα Wen Hui Boa τη δεκαετία του 1980, υποστήριξε ότι το υβρίδιο «χιουμάνζι» θα μπορούσε να επικοινωνήσει με ανθρώπους και θα είχε υψηλότερη νοημοσύνη από άλλα «ζώα».
Ένας άλλος ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών έχει πει ότι υπήρχαν σχέδια για επανέναρξη των πειραμάτων τύπου Φρανκενστάιν – αν και δεν είναι σαφές αν αυτό συνέβη ποτέ.
Στη συνέντευξή του, ο Δρ Ji Yongxiang είχε πει ότι τα υβρίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αγροτικές εργασίες, οδήγηση καροτσιών κι ακόμη και για εξερεύνηση του διαστήματος και του βυθού της θάλασσας.
Είπε μάλιστα ότι θα μπορούσαν να εργαστούν σε επικίνδυνα φρεάτια ορυχείων.
«Αν είχε λειτουργήσει, θα είχε αιφνιδιάσει τον ιατρικό κόσμο», πρόσθεσε ο Κινέζος επιστήμονας.
Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης – ένα κίνημα υπεύθυνο για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπινους θανάτους στην Κίνα – ο Δρ Ji Yongxiang χαρακτηρίστηκε «αντεπαναστάτης» και αναγκάστηκε να εργαστεί σε μια φάρμα επί 10 χρόνια.
Χειρουργός στο επάγγελμα, φέρεται να ήταν ένας από τους δύο γιατρούς που συμμετείχαν στο πείραμα του «χιουμάνζι».
Είπε ότι το έργο στη Σενγιάνγκ σταμάτησε το 1967 αφού το εργαστήριο καταστράφηκε και οι ερευνητές δέχθηκαν επίθεση ή συνελήφθησαν με αποτέλεσμα η έγκυος χιμπατζής να πεθάνει από αμέλεια.
Ο Δρ Ji Yongxiang είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος του έργου ήταν να αναπτυχθεί ένα πλάσμα με μεγαλύτερο εγκέφαλο και στόμα.
Ο λόγος που οι χιμπατζήδες δεν μπορούν να μιμηθούν τους ανθρώπινους ήχους είναι επειδή το στόμα τους είναι πολύ στενό, είπε ο γιατρός.
Η έρευνα ήθελε επίσης να αποδείξει την εξελικτική θεωρία ότι οι άνθρωποι και οι πίθηκοι ήταν «αρχικά συγγενείς» και ήταν γενετικά αρκετά όμοιοι για να αναπαραχθούν μεταξύ τους.
Πίσω στη δεκαετία του 1980, ο Li Guongm από το γραφείο γενετικής έρευνας της Ακαδημίας Επιστημών, είπε ότι σχεδιάζονταν περαιτέρω πειράματα με ανθρώπους.
Είπε: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι δυνατό, γιατί σύμφωνα με γενικές βιολογικές διακρίσεις, αυτοί (άνθρωποι και πίθηκοι) ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
»Κάναμε και πειραματικές εργασίες σε αυτό πριν από την Πολιτιστική Επανάσταση, αλλά μας σταμάτησαν.
»Προς το παρόν, σκοπεύουμε να κανονίσουμε περαιτέρω δοκιμές».
Ο Li Guongm είπε ότι ένας «σχεδόν ανθρώπινος πίθηκος» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την «καλλιέργεια» οργάνων που θα μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους.
Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα «εργοστάσιο» για την παροχή οργάνων από τα υβρίδια.
Ο γιατρός συζήτησε επίσης τη μεταμόσχευση κεφαλιών από τα πλάσματα σε ανθρώπους – αν και η κινεζική εφημερίδα επεσήμανε ότι ήταν ασαφές εάν εννοούσε μεταμόσχευση εγκεφάλων ή ολόκληρων κεφαλιών.
Συγκλονιστικά, ο Li Guongm πρόσθεσε ότι η μεταμόσχευση εγκεφάλου από άνθρωπο σε άνθρωπο θα μπορούσε να είναι ευεργετική επειδή «η ευφυΐα ενός άνδρα μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί».
Ο όρος «χιουμάνζι» έγινε ευρέως γνωστός στη δεκαετία του 1970 μετά την εμφάνιση ενός πλάσματος γνωστού ως Όλιβερ (κεντρική φωτογραφία) – ενός φαλακρού χιμπατζή που περπατούσε στα πίσω του πόδια.
Ο Όλιβερ παρουσιάστηκε από ορισμένους ως ο «κρίκος που λείπει» μεταξύ ανθρώπων και χιμπατζήδων.
Αλλά οι δοκιμές που έγιναν στον Όλιβερ το 1996 απέδειξαν μια για πάντα ότι το ζώο είχε 48 χρωμοσώματα και επομένως δεν ήταν υβρίδιο ανθρώπου.
Και εν τω μεταξύ, καθώς η Κίνα πραγματοποίησε αυτά τα πειράματα – η Ρωσία είναι γνωστό ότι έκανε το ίδιο πριν από χρόνια.
Ο Στάλιν λέγεται ότι διέταξε τον διάσημο επιστήμονα Ιλία Ιβάνοφ να δημιουργήσει μια ανίκητη φυλή στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, όπως έδειξαν μυστικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1990.
Τα αρχεία αναφέρουν ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου απαίτησε οι μεταλλαγμένοι πολεμιστές να αντέχουν και να είναι ανθεκτικοί στην πείνα.
Είπε ότι θα πρέπει να έχουν «απεριόριστη δύναμη, αλλά με υπανάπτυκτο μυαλό».
Ο Στάλιν ήθελε επίσης να δουλέψουν στην κατασκευή σιδηροδρόμων.
Ο επιστήμονας Ιβάνοφ είχε κάνει το όνομά του στις αρχές του αιώνα τελειοποιώντας την τεχνητή γονιμοποίηση σε άλογα, αποδεικνύοντας ότι το σπέρμα ενός αρσενικού επιβήτορα μπορούσε να γονιμοποιήσει έως και 500 θηλυκά.
Στη συνέχεια άρχισε να πειραματίζεται με τον υβριδισμό και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα υπερ-άλογο διασταυρώνοντας άλογα με ζέβρες.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζεται επίσης ότι πραγματοποίησαν παρόμοια πειράματα – με έναν ειδικό να λέει ότι ένας «χιουμάνζι» γεννήθηκε πριν θανατωθεί από εργαζόμενους στο εργαστήριο.