«Για να σώσει την τουριστική σεζόν η Ελλάδα ξεκίνησε ένα πείραμα με επιστημονική καθοδήγηση. 189 Ολλανδοί επετράπη να κάνουν πληρωμένες διακοπές στη Ρόδο» αναφέρει ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας Der Standard σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει να σώσει την τουριστική σεζόν παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού».
Ενδιαφέρον έχει ότι για τη συμμετοχή στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα υπέβαλαν αίτηση 25.000 άνθρωποι.
«Κατά τη διαδικασία επιλογής, η ολλανδική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις κρατικές υγειονομικές Αρχές και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sunweb, φρόντισε να συγκεντρώσει μια όσο το δυνατόν πιο ετερογενή ομάδα ταξιδιωτών, στην οποία πχ. να εκπροσωπούνται όλες οι ηλικιακές ομάδες.
»Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν στο τέλος να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα», αναφέρει το ρεπορτάζ, παρατηρώντας σε άλλο σημείο:
«Το “πείραμα της Ρόδου”, όπως έχει βαφτιστεί αυτό το πρόγραμμα, συνοδεύεται από επιστήμονες, οι οποίοι παρατηρούν τη συμπεριφορά των παραθεριστών: πόσο συχνά πλένουν τα χέρια τους, αν διατηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, αν φοράνε μάσκα.
»Μετά την επιστροφή τους, οι παραθεριστές θα πρέπει να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα πέντε ημερών».
Ενδιαφέρον έχει μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι επίκειται και δεύτερο, αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα τον Μάιο.
Αυτή τη φορά στα Κανάρια Νησιά, με all-inclusive πακέτο οχτώ ημερών.
Στα σχέδια της Ελλάδας για άνοιγμα του τουρισμού σε επισκέπτες ξένων χωρών που έχουν εμβολιαστεί ή υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού PCR από την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο επίσης πιλοτικού προγράμματος, αναφέρεται και το τηλεοπτικό δίκτιο n-tv. Μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Η κρίση του κορωνοϊού με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν είχαν σοβαρό αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό, κλάδο από τον οποίο εξαρτάται η Ελλάδα.
»Η Ελλάδα ελπίζει να καταφέρει γρήγορα να τονώσει και πάλι τον τουρισμό, με την τουριστική σεζόν να ανοίγει επίσημα στα μέσα Μαΐου».