Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποστολή «Hera» («Ήρα»): Διαστημοσυσκευές όσο περίπου ένα κινητό τηλέφωνο στον αστεροειδή Δίμορφο

Αποστολή «Hera» («Ήρα»): Διαστημοσυσκευές όσο περίπου ένα κινητό τηλέφωνο στον αστεροειδή Δίμορφο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για NASA Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος, Αστεροειδής, Βίντεο, Διάστημα, Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA),

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το σκάφος της αποστολής DART της NASA έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 23 χιλιάδες χλμ/ώρα πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο.

Το σκάφος ταξίδεψε για περίπου δέκα μήνες, μετά την εκτόξευσή του από την Καλιφόρνια για να συναντήσει τους αστεροειδείς Δίδυμο διαμέτρου περίπου 800 μέτρων και τον Δίμορφο διαμέτρου περίπου 200 μέτρων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δίδυμο λειτουργώντας ως δορυφόρος του.

Τη σκυτάλη παίρνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) που έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την αποστολή Hera η οποία θα στείλει στον Δίμορφο ένα σκάφος το οποίο φτάνοντας στον διαστημικό βράχο θα απελευθερώσει προηγμένες διαστημοσυσκευές μεγέθους όσο περίπου ένα κινητό τηλέφωνο.

Στόχος είναι οι διαστημοσυσκευές να προσεδαφιστούν στον αστεροειδή και να πραγματοποιήσουν μελέτες που αφορούν κυρίως το βαρυτικό του πεδίο και τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του.

Οι διαστημοσυσκευές που ονομάζονται GRASS (Gravimeter for Small Solar System Objects) δημιουργήθηκαν από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου (ROB) και την εταιρεία EMXYS στην Ισπανία.

Η συσκευή ζυγίζει μόλις 330 γραμμάρια και απαιτεί μόνο μισό watt ισχύος.

Το GRASS θα χρησιμοποιήσει δύο περιστρεφόμενες λεπίδες για να μετρήσει τις διακυμάνσεις της βαρύτητας στην επιφάνεια του Δίμορφου που προκαλούνται από τον μητρικό του αστεροειδή, τον Δίδυμο.

Οι περιστροφές των λεπίδων επηρεάζονται ακόμη και από τις πιο μικροσκοπικές αλλαγές στο περιβάλλον και επιτρέπουν στο GRASS να κάνει μετρήσεις με ακρίβεια ενός χιλιοστού του χιλιοστού που είναι μικρότερη από το ένα εκατομμυριοστό της βαρύτητας της ίδιας της Γης.

Οι διαστημοσυσκευές θα βρίσκονται εντός του μικροδορυφόρου Juventas ο οποίος θα βρίσκεται με τη σειρά του εντός του σκάφους Hera που θα τους μεταφέρει στον αστεροειδή.

Το Hera θα πραγματοποιήσει τις δικές του παρατηρήσεις και μελέτες στο Δίμορφο συλλέγοντας στοιχεία για την κινητική του ενέργεια και κατάσταση μετά τη σύγκρουση που είχε με το σκάφος της NASA που του άλλαξε ελαφρώς την τροχιά.

Η επιτυχής αλλαγή της τροχιάς του Δίμορφου με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο τρόπος εξουδετέρωσης ενός απειλητικού για τη Γη διαστημικού βράχου που κρίνεται ασφαλέστερος από τη χρήση οπλικών συστημάτων μεγάλης ισχύος το αποτέλεσμα αλλά και οι παρενέργειες της οποίας δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Σχετικά άρθρα