Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκβιασμοί εφήβων μέσω Twitter

Εκβιασμοί εφήβων μέσω Twitter
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Twitter, Γιώργος Κορμάς, Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου,

Κρούσματα παιδικής πορνογραφίας, παρενόχλησης και εκβιασμών εφήβων παρατηρούνται πλέον και στο Twitter.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Γραμμής Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ και του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, μόνο φέτος καταγράφηκαν πάνω από 50 περιστατικά.

«Ο κόσμος θεωρεί ότι οι δράστες της παρενόχλησης παιδιών είναι οπωσδήποτε μεσήλικες. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό γινόμαστε διαρκώς αποδέκτες καταγγελιών από μικρά παιδιά-εφήβους που έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης από νεαρούς ηλικίας 20 ή 25 ετών», επισημαίνει, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες πλησιάζουν το θύμα τους μέσα από ψεύτικα προφίλ.

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση 15χρονου κοριτσιού που δεχόταν διαρκείς απειλές και εκβιασμούς από 25χρονο, ο οποίος την είχε αναγκάσει να του αποκαλύψει τον κωδικό για τον λογαριασμό της, με αποτέλεσμα να μπορεί να μπαίνει στο προφίλ της και να έχει πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες της. Της ζητούσε να του στέλνει προκλητικές φωτογραφίες και της έλεγε πως αν είναι ήσυχη και υπάκουη δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, με αποτέλεσμα η ζωή της μικρής να γίνει αφόρητη, όπως αναφέρει το «Έθνος».

Πρόκειται μόνο για ένα από τα περιστατικά, για την αντιμετώπιση των οποίων σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν και οι γονείς, οι οποίοι ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κορμά, δεν είναι πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοια ενδεχόμενα. «Πολλές φορές ρίχνουν ευθύνες στα παιδιά. Ωστόσο η βοήθειά τους είναι απαραίτητη, αλλά πολλά παιδιά διστάζουν να τους μιλήσουν από φόβο μήπως τους απαγορεύσουν το Ίντερνετ, μήπως τους στενοχωρήσουν ή για να μην τους φορτώσουν με τα δικά τους προβλήματα».

Πάντως, μετά το Facebook, και το twitter φαίνεται ότι αρχίζει να αποτελεί πεδίο δράσης για εκβιασμούς, παρενόχληση (σεξουαλική ή μη) ανηλίκων ακόμα και για παιδική πορνογραφία. Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της SafeLine, σύμφωνα με τα οποία 149 λογαριασμοί του twitter καταγγέλθηκαν στην ελληνική γραμμή.

Από το σύνολο των καταγγελιών, 53 προωθήθηκαν στον υπεύθυνο του twitter και στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ 20 από αυτές, οι οποίες αφορούσαν παιδική πορνογραφία, προωθήθηκαν για περαιτέρω έρευνα στον INHOPE τον Οργανισμό που ελέγχει όλες τις ευρωπαϊκές γραμμές.

«Μέχρι τώρα οι καταγγελίες που δεχόμαστε αφορούσαν κυρίως στο Facebook και έφταναν τον τελευταίο χρόνο τις 1.900. Πλέον φαίνεται ότι αυτό επεκτείνεται και στο Twitter που θεωρούσαμε πιο ”σοβαρό” και κατ΄ επέκταση πιο ασφαλές», εξηγεί ο κ. Κορμάς.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στο twitter το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου επισημαίνει ότι για την προστασία των χρηστών του, το twitter έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με όλες τις παραβιάσεις ή καταγγελίες, οι οποίες γίνονται γνωστές από τους ίδιους τους χρήστες του. Μετά τη γνωστοποίηση μιας καταγγελίας στην εξειδικευμένη ομάδα του twitter, η απάντηση δίδεται εντός λίγων λεπτών.

Σχετικά άρθρα