Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά έρευνα για την πλατφόρμα «Χ» του Έλον Μασκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά έρευνα για την πλατφόρμα «Χ» του Έλον Μασκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Twitter, Έλον Μασκ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης,

Αυτό που όλοι ανέμεναν με την πρόσφατη ψήφιση του νέου ευρωπαϊκού νόμου για την ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) συνέβη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18/12 ότι θα ξεκινήσει έρευνα για την πλατφόρμα «X» (πρώην Twitter) ως ύποπτη παραβίασης του DSA που τέθηκε σε ισχύ πριν από λίγες εβδομάδες και απαιτεί από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου και των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και για την προστασία των υπηρεσιών τους από τεχνικές χειραγώγησης.

Η πλατφόρμα «Χ» εξαιτίας της τακτικής που ακολουθεί ο Ελον Μασκ από την στιγμή που την εξαγόρασε πριν από 14 μήνες έχει μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον όπου βρίσκουν καταφύγιο κάθε λογής συνωμοσιολογικές και ρατσιστικές απόψεις και περιεχόμενο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική έξοδο των εταιρειών που διαφημίζονταν στην πλατφόρμα γεγονός που την έχει φέρει στο χείλος της πτώχευσης με τον Μασκ να επιμένει όμως και να δίνει ολοένα και περισσότερο χώρο σε αυτές τις απόψεις και περιεχόμενο στην πλατφόρμα.

Για αυτό τον λόγο οι αναλυτές θεωρούσαν δεδομένο ότι μετά την ψήφιση του DSA το «X» θα κληθεί άμεσα από την ΕΕ για εξηγήσεις.

Όπως έγινε γνωστό οι διαδικασίες κατά του «Χ» θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στην ΕΕ και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της χειραγώγησης πληροφοριών.

Θα ζητηθεί από την πλατφόρμα να παρουσιάσει στοιχεία για τα μέτρα που έλαβε η «X» για να αυξήσει τη διαφάνεια της πλατφόρμας της καθώς και σε έναν ύποπτο παραπλανητικό σχεδιασμό της διεπαφής χρήστη, όπως σημάδια ελέγχου που συνδέονται με προϊόντα συνδρομής, τα λεγόμενα Blue checks.

Η αρμόδια επιτροπή θα διενεργήσει τώρα μια σε βάθος έρευνα κατά προτεραιότητα και θα συνεχίσει να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία αποστέλλοντας πρόσθετα αιτήματα για πληροφορίες, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις και επιθεωρήσεις.

Να σημειωθεί πάντως ότι το «X» δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που αντιμετωπίζει αυξημένο έλεγχο στο πλαίσιο του DSA.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά της ΕΕ Τιερί Μπρετόν έστειλε επιστολές στη «X», τη Meta (Facebook, Instragram, WhatsApp), τo TikTok και την Alphabet (Google) υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις τους βάσει της DSA για την αντιμετώπιση επιβλαβούς και παράνομου περιεχομένου .

Οι πλατφόρμες απάντησαν αμέσως στον Μπρετόν, τονίζοντας τα βήματα που έχουν λάβει για να σταματήσουν την παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες τους, αλλά ο Μασκ αντέδρασε αμφισβητώντας την κατηγορία παραπληροφόρησης και αντάλλαξε μηνύματα μέσω αναρτήσεων με τον Μπρετόν για αυτή την υπόθεση.

Ανάμεσα στα άλλα το «X» ελέγχεται σχετικά με παράνομο περιεχόμενο σε σχέση με τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Κάθε εταιρεία που διαπιστώνεται παραβίαση αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου της.

Σχετικά άρθρα