Αφιερωμένο στις Ευρωεκλογές 2014 είναι το doodle της google, το οποίο εμφανίστηκε στη μηχανή αναζήτησης στις 00.00 ακριβώς της Κυριακής 25ης Μαΐου.
Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ευρωεκλογές) έχουν ξεκινήσει να διεξάγονται σε κάποια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 22 του μηνός και ολοκληρώνονται σήμερα 25 Μαΐου 2014, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για τις όγδοες κατά σειρά ευρωεκλογές από το 1979, όταν και καθιερώθηκε η άμεση εκλογή για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης τα περισσότερα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα θα κατεβάσουν υποψήφιους και για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του βασικού εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.
H Συνθήκη της Λισαβόνας που τέθηκε σε πλήρη ισχύ την 1 Δεκεμβρίου 2009, προβλέπει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίζει για το πρόσωπο που θα αναλάβει την Προεδρία της Επιτροπής βάσει των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει τη πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον 356 έδρες) (άρθρο 17, παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Ήδη έξι ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα έχουν επισήμως δεσμευτεί να προτείνουν υποψήφιους για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP), το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (EL) και το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.
Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στη μείωση του “δημοκρατικού ελλείμματος” εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες αποκτούν πλέον άμεσο λόγο μέσω της ψήφου τους για τη στελέχωση της πιο καίριας θέσης του κατ’ εξοχήν εκτελεστικού οργάνου της Ένωσης.
Παρόλα αυτά δημιουργείται έντονη πίεση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι καλείται να επιλέξει μεταξύ συγκεκριμένων προσωπικοτήτων/υποψηφιοτήτων για την Προεδρία της Επιτροπής, οι οποίες ενδεχομένως να μην εξασφαλίσουν επαρκή συναίνεση από το σύνολο των κρατών-μελών. Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε ρήξη με τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 751 σε αριθμό. Η αντιπροσώπευση πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη, ο αριθμός εδρών ανά κράτος μέλος πρέπει να μην ξεπερνά τις 99 έδρες και να μην είναι μικρότερος από 6 έδρες.
Η προσχώρηση της Κροατίας στην Ένωση, που ολοκληρώθηκε την 1 Ιουλίου 2013, οδήγησε την ΕΕ στην αναθεώρηση της κατανομής των εδρών εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να εκπροσωπηθεί θεσμικά και το νέο κράτος-μέλος.
Η τελική συμφωνία προβλέπει τη μείωση του μέγιστου ορίου αριθμού εδρών στις 96, ενώ αρκετά μεσαίου μεγέθους κράτη αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν μία ή περισσότερες έδρες τους.