Η Ευρώπη-και όχι μόνο-στρέφει, αύριο προσοχή και ενδιαφέρον στην Ισπανία, όπου πραγματοποιείται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.
Μέρες, μήνες τώρα, έχουν ανοίξει συζητήσεις, όχι μονάχα ανάμεσα στους φιλάθλους, αλλά και στα πιο επίσημα γραφεία του ισπανικού αθλητισμού, σχετικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν, σε περίπτωση που επικρατήσουν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας. Συνέπειες στον αθλητισμό, στο ποδόσφαιρο. Αυτές επιχείρησε να αναλύσει ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Deutsche Welle, δίνοντας την οπτική της Γερμανίας, στις εξελίξεις.
«Οι αστέρες της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι και Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν προτιμούν να μην εκφράζονται δημοσίως για το αυριανό δημοψήφισμα στην Καταλονία», ανέφερε χαρακτηριστικά η DW. «Όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο στη Μπαρτσελόνα, αφού η επιδιωκόμενη απόσχιση της περιφέρειας από την Ισπανία, θα αφήσει τους «μπλαουγκράνα» εκτός Champions League και LaLiga, όπως έχουν υπογραμμίσει κορυφαίοι παράγοντες του ισπανικού αθλητισμού» .
Ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος της ισπανικής LaLiga Χαβιέ Τεμπάς: «Βάσει του ισπανικού αθλητικού δικαίου, οι ομάδες μόνον μιας χώρας μπορούν να συμμετέχουν στο ισπανικό πρωτάθλημα. Πρόκειται για τις ομάδες της Ανδόρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κοινοβούλιο της Μαδρίτης μπορεί να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία. Θα πρέπει όμως να δει κανείς εάν τα κόμματα συναινέσουν», σχολίασε.
Με δεδομένο ότι οι Καταλανοί προτίθενται να διακηρύξουν την ανεξαρτησία τους ενάντια στη θέληση της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, ο Τεμπάς εκτίμησε ότι η νέα ποδοσφαιρική ένωση της Καταλονίας θα χρειάζονταν χρόνια για να αναγνωριστεί από τη FIFA ή την UEFA, με συνέπεια η Μπαρτσελόνα να μην μπορεί να αγωνιστεί στο Champions League. Κι όμως, Μπαρτσελόνα εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την τοπική καταλανική κυβέρνηση που διενεργεί αύριο το δημοψήφισμα κόντρα στην απαγόρευση που έχει επιβληθεί από τις δικαστικές αρχές.
«Θα είμαστε καλύτερα χωρίς τη Μαδρίτη», είναι το κεντρικό σύνθημα των Καταλανών. Όμως σε ένα πρωτάθλημα της Καταλονίας, αντίπαλοι της Μπαρτσελόνα, δεν θα ήταν πλέον Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά Εσπανιόλ , Χιρόνα καθώς και κάποιες άλλες μικρότερων κατηγοριών.
Στο χώρο του αθλητισμού θα βρει κανείς πολλούς υποστηρικτές της ανεξαρτησίας ή τουλάχιστον της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος. Ανάμεσά τους και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, πρώην παίκτης και προπονητής της Μπαρτσελόνα, που δήλωσε: «Το ζητούμενο δεν είναι η ανεξαρτησία, αλλά η δημοκρατία».
Ετσι κι αλλιώς πάντως, η Καταλονία έχει τη δική της «εθνική ομάδα», Selecci? Catalana, εδώ και δεκαετίες, ενώ μεταξύ 2009 και 2013, ομοσπονδιακός προπονητής της, ήταν Γιόχαν Κρόιφ. Η διαδρομή της ξεκινά από το 1912, όταν στο πρώτο της παιχνίδι έχασε με σκορ 7-0 από την Γαλλία στο Παρίσι. Και σίγουρα, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα, θα συνεχίσει την ?αυτόνομη πορεία της.