Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, το Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών, ο φορέας που εκπροσωπεί και εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Εθνικών, διοργάνωσε στο Τρόπαιο Μαραθώνα την τελετή της Φθινοπωρινής Ισημερίας και παράλληλα απέδωσε τις δέουσες τιμές στους προγόνους μας Μαραθωνομάχους που το 490 π.Χ. απέκρουσαν την εισβολή των Περσών.
Στη μάχη του Μαραθώνα πήραν μέρος από την ελληνική πλευρά 11.000 οπλίτες (10.000 Αθηναίοι και 1000 Πλαταιείς), ενώ για την περσική δύναμη οι αριθμοί αποκλίνουν αρκετά. Άλλοι κατεβάζουν τον αριθμό των εισβολέων που αποβιβάστηκαν στον Μαραθώνα σε μόλις 20.000 άνδρες, άλλοι τους ανεβάζουν σε 100.000 και χίλιους ιππείς. Οι αρχαίοι συγγραφείς υποστήριζαν ότι οι Πέρσες – Ασιάτες που αποβιβάστηκαν στον Μαραθώνα ήταν μεταξύ 200.000 και 600.000 άνδρες με 10.000 ιππείς.
Η μάχη, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, έληξε με νίκη του βαρέως ελληνικού πεζικού και με απώλειες δυσανάλογες. Σκοτώθηκαν 203 Έλληνες (192 Αθηναίοι και 11 Πλαταιείς), ενώ οι βάρβαροι έχασαν 6.400 άνδρες και 7 πλοία που τα κατέστρεψε το ελληνικό πεζικό πριν προλάβουν να αποπλεύσουν.
Η σημασία της Μάχης του Μαραθώνα θεωρείται παγκόσμια για δύο λόγους: α) Η απόκρουση της περσικής εισβολής διατήρησε την ελληνική ελευθερία, που τα χρόνια που ακολούθησε δημιούργησε τον θαυμάσιο κλασικό ελληνικό πολιτισμό, παράδειγμα του δυτικού πολιτισμού και β) θεωρείται η πρώτη νίκη της Δημοκρατίας απέναντι στον ιμπεριαλισμό και στην τυραννία, αφού οι Αθηναίοι που παρατάχτηκαν στον Μαραθώνα ήταν η πρώτη γενιά πολιτών που μεγάλωσαν μέσα σε δημοκρατικό πολίτευμα (η Δημοκρατία είχε εγκαθιδρυθεί μετά την επανάσταση του 508 π.Χ.) και μάλιστα την απόφαση να πολεμήσουν την είχαν λάβει προηγουμένως σε ψηφοφορία στην Εκκλησία του Δήμου.
Στις 8 Δεκεμβρίου 2010, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσε ότι η μάχη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Δείτε φωτογραφίες από την τελετή που διοργάνωσε το ΥΣΕΕ για να τιμήσει τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν στο όνομα της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας: