Η Θεολογική Σχολή του Αλ Αζχάρ στην Αίγυπτο, ιδρύθηκε το 970 μ.Χ., το κορυφαίο μουσουλμανικό κέντρο του σουνιτικού Ισλάμ, συμμετείχε στους πασχαλινούς εορτασμούς της Κοπτικής Εκκλησίας.
Η Κοπτική Εκκλησία είναι η μονοφυσιτική εθνική αιγυπτιακή Εκκλησία.
Αποσχίστηκε από το (ρωμαϊκό, σήμερα Ελληνορθόδοξο) Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 451 μ.Χ. στην Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας.
Λέγεται «Κοπτική» από το «Κιπτ» που σημαίνει Αιγύπτιος. Το σχίσμα είχε περισσότερο εθνικούς παρά θεολογικούς λόγους.
Οι Αιγύπτιοι επιθυμώντας την ανεξαρτησία τους από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επέλεξαν το θρησκευτικό σχίσμα για να διαχωρισθούν εθνικά.
Το ίδιο έπραξαν σε εκείνη τη Σύνοδο οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι.
Στο (δικό μας) Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας παρέμειναν πιστοί οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι.
Το Ρωμαϊκό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, οι Άραβες ακόμα το αποκαλούν «Ρουμ», είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Ελληνορθόδοξο.
Τουλάχιστον 20 εκ. Αιγύπτιοι είναι Κόπτες χριστιανοί.
Όπως μεταδίδει η Asharq Al Awsat, τα μέτρα ασφαλείας στην Αίγυπτο είναι πολύ ισχυρά γύρω από τις χριστιανικές εκκλησίες.
Το Αλ Αζχάρ συμμετείχε στους χριστιανικούς εορτασμούς, υπογραμμίζοντας τη συνύπαρξη και την αδελφοσύνη εντός της χώρας και κατακρίνοντας την εκμετάλλευση της θρησκείας στην τροφοδότηση πολέμων και συγκρούσεων.
Ο Κόπτης Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Ταουάντρος ο Β΄ τέλεσε την πασχαλινή λειτουργία στην κοπτική Μητρόπολη στην Αμπασίγια στο ανατολικό Κάιρο.
Παρέστησαν εκπρόσωπος του προέδρου Σίσι, αρκετοί υπουργοί της αιγυπτιακής κυβέρνησης, πρεσβευτές, βουλευτές και δημόσια πρόσωπα.
Το Σάββατο ο Κόπτης Πατριάρχης δέχτηκε τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ Αζχάρ, σεΐχη Άχμεντ Αλ Ταγιέμπ, τον υπουργό θρησκευτικών Μοχάμεντ Μοχτάρ Γομάα και τον Μεγάλο Μουφτή Σαούκι Αλάμ, οι οποίοι του ευχήθηκαν για τον εορτασμό του χριστιανικού Πάσχα.