Η εφημερίδα «Κόχα Γιον» στην Αλβανία, φιλοξένησε άρθρο με τον τίτλο «Ο Ιεραπόστολος που άναψε τη λαμπάδα του Πάσχα στην Αλβανία», αφιερωμένο στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.
«Ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς πριν από 27 χρόνια, ότι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια θα λειτουργούσαν και πάλι στην Αλβανία, υπηρετώντας την αλήθεια», γράφει ο Έντισο Μπάρκαϊ.
«Ήταν δύσκολο», εξηγεί, «διότι οι ιεροί αυτοί χώροι είχαν βεβηλωθεί και μετατραπεί σε στάβλους, σε αποθήκες, σε στρατιωτικές μονάδες κ.ά.».
«Με τη μεταπολίτευση, ζούσαν ακόμα στη χώρα Ορθόδοξοι πιστοί που έσπευσαν προς τους ιερούς χώρους, δείχνοντας ανοικτά την αγάπη τους προς το Χριστό.
»Εδώ ακριβώς ξεκινά το έργο του μεγάλου Αποστόλου, του Μακαριότατου Αναστάσιου, ο οποίος με την ιεραποστολή του, επιτελεί το μεγαλύτερο ίσως έργο της ζωή του.
»Αφού ο Θεός και οι Αλβανοί του είπαν “ναι”, αυτός αποβιβάζεται στην Αλβανία και πάνω στα ερείπια που είχε αφήσει ο κομμουνισμός, ανάβει για τις χριστιανικές οικογένειες, τη λαμπάδα του Πάσχα».
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος υπενθυμίζει τον μεγάλο αγώνα που έδωσε ο Αναστάσιος στην Αλβανία.
«Αφού έδωσε τιτάνια μάχη για να πάρει πίσω τις περιουσίες της Εκκλησίας που είχε κατασχέσει ο κομμουνισμός, ο Μακαριότατος επιδόθηκε στην επισκευή, την ανακαίνιση και την ανέγερση νέων εκκλησιών αλλά και τέλεσε μεγάλο ανθρωπιστικό έργο.
»Μολονότι πέρασαν 27 χρόνια, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει πάρει πίσω όλες τις περιουσίες της.
»Εκκλησίες, σχολεία, μοναστήρια, νοσοκομεία, γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί κ.ά. είναι μόνο ορισμένα από τα μαργαριτάρια στο στεφάνι της αλβανικής Ορθοδοξίας.
»Μολονότι μπορεί να μοιάζει ως υπερβολή, αλλά ο Μακαριότατος Αναστάσιος συμβολίζει τον ιερό άνθρωπο και τον πνευματικό ηγέτη στις καρδιές των Ορθόδοξων πιστών.
»Θα μπορούσε να έκανε μια ήρεμη ζωή αυτά τα χρόνια, να αποδεχόταν πιο σημαντικά αξιώματα, επέλεξε όμως να γαλουχήσει πνευματικά τη Χριστιανική Κοινότητα στην Αλβανία», τονίζει ο αρθρογράφος.
«Χάρις στη συγγένεια με τον Χριστό όλοι θα ξαναπάρουν ζωή»
Οι ομογενειακές ιστοσελίδες himara.gr και tachydromos.org αναφέρονται εκτενώς στο Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με την ευκαιρία της εορτής του Πάσχα στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζει:
«Η αναστάσιμη ελπίδα δεν αναφέρεται σε κάποια αόριστη ιδέα, αλλά είναι συνδεδεμένη με ένα Πρόσωπο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, ο οποίος εκουσίως υπέστη φρικτά βασανιστήρια, σταυρώθηκε νικώντας τον θάνατο.
»Η αναφώνηση Χριστός Ανέστη δεν δηλώνει ότι ανέστη ο Θεός -η θεότητα δεν πεθαίνει- αλλά ανέστη ο Θεάνθρωπος Χριστός και συν-ανέστησε την ανθρώπινη φύση, την οποία προσέλαβε «εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου»
«Η αλήθεια είναι πως ο Χριστός έχει αναστηθεί κάνοντας την αρχή για την ανάσταση όλων των νεκρών.
»Γιατί όπως ο θάνατος ήρθε στον κόσμο από έναν άνθρωπο έτσι από έναν άνθρωπο ήρθε και η ανάσταση των νεκρών» τονίζει -όπως γράφουν οι ιστοσελίδες- με έμφαση στο Πασχαλινό Μήνυμά του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, ενώ συμπληρώνει στη συνέχεια:
«Όπως πεθαίνουν όλοι εξαιτίας της συγγένειας με τον Αδάμ, έτσι, χάρις στη συγγένεια με τον Χριστό όλοι θα ξαναπάρουν ζωή»