Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πατριάρχης των Σέρβων φοβάται ότι το Οικ. Πατριαρχείο θα αναγνωρίσει αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας

Ο Πατριάρχης των Σέρβων φοβάται ότι το Οικ. Πατριαρχείο θα αναγνωρίσει αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, Ουκρανία, Πατριαρχείο Κιέβου, Πατριαρχείο Μόσχας, Πατριαρχείο Σερβίας, Πατριάρχης Σερβίας Ιρινέι, Ρωσία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Μόσχας - Πατριαρχείο Ρωσίας, Σερβία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος (Ιρινέι), σε συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα Politika, αναφέρθηκε στην απόδοση αυτοκέφαλου στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παράλληλα δεν κατάφερε να κρύψει τους φόβους του για μια πιθανή αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας.

Ο κ. Ειρηναίος, σε ρωσική γραμμή, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για παραβίαση των κανόνων της Εκκλησίας, ενώ αυτό δεν ευσταθεί, αφού αποτελεί δικαίωμα του Οικ. Πατριαρχείου η απόδοση αυτοκεφαλίας, η δε «κατάληψη» της Εκκλησίας της Ουκρανίας το 1686 από τη Μόσχα έγινε δίχως τη προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Κωνσταντινούπολης.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω ότι εμείς δεν είμαστε ούτε κατά των Ελλήνων (σ.σ. εννοεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο), ούτε κατά των Ρώσων, ούτε με τους Έλληνες ούτε με τους Ρώσους.

»Η Σερβική Εκκλησία είναι αποκλειστικά υπέρ της τήρησης των ιερών κανόνων και της αιώνιας τάξης που καθορίζεται απ` αυτούς τους κανόνες» επισημαίνει ο Πατριάρχης των Σέρβων.

Αναφέρει ότι οι σχέσεις με την Ρωσική Εκκλησία έχουν συναισθηματικό χαρακτήρα, διότι «οι όμαιμοι αδερφοί μάς στήριξαν σε δύσκολες συνθήκες».

Τον ίδιο χαρακτήρα αποδίδει και στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο –υπογραμμίζει- πριν από οκτώ αιώνες παραχώρησε αυτονομία στην Σερβική Εκκλησία.

Ο κ. Ειρηναίος, αφού επισημαίνει ότι όλες οι αυτοκέφαλες Εκκλησίες είναι μεταξύ τους ισότιμες, προσθέτει:

«Ο Πατριάρχης της Μητέρας Εκκλησίας είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Η Σερβική Εκκλησία, πιστεύω και οι άλλες Εκκλησίες, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε έναν ορθόδοξο Πάπα».

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος τόνισε ότι «η Σερβική Εκκλησία δεν αποδέχεται την νομιμοποίηση του σχίσματος στην Ουκρανία, ως νόμιμη κατάσταση» και συμπλήρωσε:

«Αυτό που έκανε η Κωνσταντινούπολη στο Κίεβο, την μητέρα των ρωσικών πόλεων, για την Σερβική Εκκλησία είναι άκυρο.

»Εμείς γνωρίζουμε μόνο μία κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας με προκαθήμενο τον μητροπολίτη Ονούφριο, άλλη δεν γνωρίζουμε, ούτε επιθυμούμε να γνωρίσουμε».

Ο πατριάρχης Ειρηναίος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο με την Ουκρανία και στις περιοχές που ανήκουν στην Σερβική Εκκλησία (πΓΔΜ, Μαυροβούνιο) και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό.

«Στο Φανάρι γνωρίζουν ότι υπό την σκέπη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκεται η αυτόνομη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και όλοι έχουν πρόσβαση στα μυστήρια ανεξαρτήτου εθνότητας.

»Συνεπώς, δεν βλέπω την δυνατότητα να βρεθεί κάποια δικαιολογία για ανάμειξη στο έδαφος της Σερβικής Εκκλησίας.

»Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ψευδο-πνευματική εκδοχή της επέμβασης του ΝΑΤΟ με την ονομασία ΄΄Ευσπλαχνικός άγγελος΄΄», επισήμανε στην συνέντευξη του στην Politika ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος.

Ωστόσο, αν και αναφέρθηκε στην υπό σερβικό έλεγχο Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, «ξέχασε» ότι αίτημα στο Οικ. Πατριαρχείο έχει καταθέσει η σχισματική «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», η οποία έχει αποσχιστεί από το Πατριαρχείο των Σέρβων.

Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, εάν το δούμε και ιστορικά, ήταν το πρώτο Βουλγάρικο Πατριαρχείο. Πώς το «απέκτησαν» οι Σέρβοι είναι άλλη κουβέντα.

Εάν η σχισματική Εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία ζητά αναγνώριση και αυτοκεφαλία, αυτό αρμόδιο να το αποφασίσει είναι μόνο το Οικ. Πατριαρχείο και κανείς άλλος.

Πάντως, η αναγνώριση αυτοκέφαλης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας υπό το Οικ. Πατριαρχείο θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.

Σχετικά άρθρα