Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Μορμόνοι δεν θέλουν να λέγονται «Μορμόνοι» – Πώς θέλουν να τους αποκαλούν!

Οι Μορμόνοι δεν θέλουν να λέγονται «Μορμόνοι» – Πώς θέλουν να τους αποκαλούν!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιούτα, Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Προτεσταντισμός, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Να απαγορεύσουν πλέον τη χρήση του όρου «Μορμόνοι» επιθυμούν οι πιστοί της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, που υιοθέτησε νέες κατευθυντήριες οδηγίες την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Εκκλησίας, Ράσελ Νέλσον ανέφερε «δεν αλλάξαμε όνομα. Διορθώνουμε ένα όνομα», σύμφωνα με την Deseret News, μια εφημερίδα της Πολιτείας Γιούτα όπου οι μορμόνοι αποτελούν την πλειονότητα.

Αντί του όρου «μορμόνοι», οι πιστοί θέλουν να αποκαλούνται ως «μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών».

Η Εκκλησία προτιμά να αναφέρονται σε αυτή με τις εκφράσεις: «Η Εκκλησία», «Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού» ή «Αναδιοργανωμένη Εκκλησία του Ιησού Χριστού».

Μάλιστα, οι πιστοί επιμένουν ότι ο όρος «Εκκλησία των Μορμόνων», όρος με την οποία έχει γίνει γνωστή, δεν είναι επίσημος.

Έχοντας ιδρυθεί το 1830, η Εκκλησία αριθμεί 16 εκατομμύρια μέλη. Αποστολή της είναι η αποκατάσταση της «αληθινής Εκκλησίας» στην αρχική αγνότητά της, ώστε να προετοιμάσει την επιστροφή του Χριστού.

Βασίζει τα διδάγματά της στο «Βιβλίο του Μόρμον», από το όνομα ενός προφήτη, που θεωρεί ότι είναι η «αποκατεστημένη» εκδοχή του αληθινού λόγου του Ιησού.

Ως Μορμόνοι χαρακτηρίζονται τα μέλη της ευρύτερης χριστιανικής κίνησης των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

Την κίνηση ίδρυσε ο Τζόζεφ Σμιθ στη Νέα Υόρκη (πολιτεία) τη δεκαετία του 1820.

Κατά τις δεκαετίες του 1830 και του 1840, αποκόπηκε από τον παραδοσιακό προτεσταντισμό.

Ο μορμονισμός αντιπροσωπεύει την πίστη που δίδαξε ο Σμιθ τη δεκαετία του 1840.

Ο όρος Μορμόνος δεν είναι αποδεκτός από κάποια μέλη της εκκλησίας, ενώ κατ’ άλλους δεν αποτελεί προσβλητικό χαρακτηρισμό.

Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών έχει 718 μέλη στην Ελλάδα.

Τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών βασίζουν την διδασκαλία τους στην Αγία Γραφή και στο Βιβλίο του Μόρμον.

Υποστηρίζουν πως όλες οι διδασκαλίες τους προέρχονται από την πρώιμη εκκλησία που ίδρυσε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός κατά τον πρώτο αιώνα.

Η σημερινή εκκλησία ιδρύθηκε από τον Τζόζεφ Σμιθ στη Fayette της Νέας Υόρκης.

Κατά τον ιδρυτή των Μορμόνων, Τζόζεφ Σμιθ, ο Μορμόνος ήταν ένας ιθαγενής Αμερικανός αρχηγός, απόγονος Εβραίων, από τη φυλή του Ιωσήφ, που είχαν μεταναστεύσει το 600 π.Χ. από την Παλαιστίνη στην Αμερική.

Ο απόγονος αυτός των Εβραίων και προφήτης έζησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα και έγραψε τα δόγματα της πίστης του καθ’ υπαγόρευσιν ενός αγγέλου πάνω σε χρυσές πλάκες.

Τα δόγματα αυτά αποτέλεσαν μια νέα θρησκευτική κίνηση με αρκετούς οπαδούς, κυρίως στις πολιτείες Γιούτα, Αριζόνα κ.ά.

Το περιεχόμενο των χρυσών αυτών πλακών δημοσίευσε ο Σμιθ, ισχυριζόμενος ότι του της υπέδειξε άγγελος Κυρίου.

Ο ίδιος ο Σμιθ συνέγραψε και άλλα βιβλία θεμελιώνοντας έτσι τη διδασκαλία του Μορμονισμού, τα κυριώτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι:

Πίστη στην αποκάλυψη, υπόσχεση του Θεού για παραχώρηση μίας Σιών στους Μορμόνους, ελπίδα ότι θα μεταμορφωθεί η γη και το ανθρώπινο γένος, εμφάνιση του Μεσσία κατά τη συμπλήρωση της χιλιετηρίδας, καταδίκη του μίσους και αγάπη για όλους τους ανθρώπους, προσηλυτισμός με την πειθώ, φανατική αγάπη προς την εργασία, αποχή από τα οινοπνευματώδη ποτά και τέλος πολυγαμία, σύμφωνα με τις πατριαρχικές συνήθειες παλαιών Εβραίων, οι οποίοι έπαιρναν πολλές γυναίκες.

Πολλοί άνθρωποι ασπάσθηκαν το δόγμα του Σμιθ και τον Απρίλιο του 1840 οργανώθηκε η πρώτη κοινότητά τους στη Νέα Υόρκη, από όπου ύστερα από επανειλημμένες μεταναστεύσεις, εγκαταστάθηκε στο Ιλινόι το 1840.

Εκεί οι Μορμόνοι ήρθαν σε ρήξη με τους ντόπιους, με αποτέλεσμα να θανατωθεί ο Σμιθ και ο αδελφός του από τους φανατισμένους αντιπάλους του.

Ύστερα απ’ αυτό, αφού ανακήρυξαν οι Μορμόνοι τον ιδρυτή της κίνησης «μάρτυρα της πίστης» ξεκίνησαν με τα πόδια προς τη Δύση και μετά από περιπλάνηση τριών ετών φτάσανε στην περιοχή της Μεγάλης Αλμυρής Λίμνης, πίσω από τα Βραχώδη Όρη.

Εκεί, με εντατική εργασία, κατάφεραν να μετατρέψουν την έρημο σε εύφορη χώρα και ίδρυσαν πόλη που την ονόμασαν Νέα Ιερουσαλήμ.

Τον επόμενο χρόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες προσήρτησαν τη χώρα αυτή, που ανήκε μέχρι τότε στο Μεξικό, και αργότερα αφού εξελίχθηκε οικονομικά, ανακηρύχθηκε πολιτεία ισότιμη μέσα στη Βόρεια Αμερικανική Ομοσπονδία (1896) και είναι η γνωστή σήμερα Γιούτα.

Ο διάδοχος του Σμιθ, προφήτης Γιουγκ, πέθανε το 1877 αφήνοντας 17 χήρες συζύγους, 56 ορφανά τέκνα και ατομική περιουσία 2.000.000 δολάρια.

Αλλά χάρη στη δραστηριότητά του και στο φανατισμό του, είχε μετατρέψει την έρημο της Γιούτα σε εύφορη χώρα, όπου μετακινούνταν πολλοί οπαδοί σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Σήμερα η πολιτεία της Γιούτα έχει πληθυσμό άνω των 3.000.000 κατοίκων, από τους οποίους το 55% είναι Μορμόνοι.

Η περιοχή έχει γίνει πολύ πλούσια και η Μορμονική Εκκλησία έχει οργανώσει γεωργικούς συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις βιομηχανικές και εμπορικές, τράπεζες, νοσοκομεία και άλλα αγαθοεργά ιδρύματα και σχολεία, η δε πρωτεύουσα Σολτ Λέικ Σίτι, με πληθυσμό άνω των 180.000 κατοίκων είναι πολύ ωραία πόλη με ουρανοξύστες και λαμπρές επαύλεις.

Σχετικά άρθρα