Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Όχι” στα δύο ονόματα στις βαπτίσεις από την Μητρόπολη Πατρών

“Όχι” στα δύο ονόματα στις βαπτίσεις από την Μητρόπολη Πατρών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βάφτιση, Εκκλησία της Ελλάδος, Πάτρα,

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε γονείς βρεφών στην Πάτρα η απόφαση της Μητρόπολης να απαγορεύσει τη βάπτιση με δυο ονόματα, αλλά και να αρνηθεί ως αναδόχους όσους είναι ανήλικοι ή έχουν τελέσει πολιτικό γάμο, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Σύμφωνα με το newsbeast.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Πατρών Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σκιαδαρέση, επεσήμανε πως «γίνεται πολύς λόγος για αυτό, ενώ υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία».

Και συμπλήρωσε:«Ένα όνομα δίνουμε στις βαφτίσεις. Πέρα όμως από αυτό, την δεοντολογία την εκκλησιαστική, υπάρχει και το πρακτικό μέρος.

Το πρακτικό μέρος είναι πως για τα δύο ονόματα, έχει συμβεί αυτό, μπερδεύονται στην συνέχεια και τα γραφειοκρατικά.

Ληξιαρχείο, στοιχεία σπουδών κτλ. Πολλές φορές, εγώ τουλάχιστον γνωρίζω παλαιότερα, που έχει συμβεί, εκαλούμεθα επιτέλους να πούμε ποιο όνομα είναι; Νικόλαος ή Νίκανδρος για παράδειγμα. Σας λέω μια συγκεκριμένη περίπτωση που έχω στο μυαλό μου.

Φτάναμε στο πανεπιστήμιο με μπερδεμένα τα δύο ονόματα στα χαρτιά και εκεί μας λέγανε πέστε μας επιτέλους ποιο από τα δυο ονόματα θέλουμε. Έτσι για λόγους γραφειοκρατικούς κυρίως όμως για λόγους εκκλησιαστικής δεοντολογίας η Μητρόπολη έχει αποφασίσει να δίνει ένα όνομα στα παιδιά.

Για το θέμα του πολιτικού γάμου οπωσδήποτε υπάρχει και απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Βεβαίως και δεν το συζητάμε. Γιατί; Διότι έρχεται ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ακυρώσει στην πράξη, δεν εξετάζω για πιο λόγο, έχει ακυρώσει στην πράξη ένα μυστήριο της εκκλησίας που λέγεται γάμος και επιλέγει να γίνει κάποια στιγμή ανάδοχος στο μυστήριο του βαπτίσματος.

Έρχεται με συνέπεια η εκκλησία και λέει με συγχωρείτε, δεν μπορείτε να είστε ανάδοχος από την ώρα που έχετε κάνει πολιτικό γάμο. Το παιδί θα το βαφτίσουμε αλλά όχι με εσένα ανάδοχο.

Ως προς το θέμα των ανήλικων, ξέρετε αναλαμβάνει ο ανάδοχος μια πνευματική ευθύνη και από την ώρα που αναλαμβάνει μια πνευματική ευθύνη, πρέπει να έχει και την ωριμότητα να την αναλάβει».

Σχετικά άρθρα