Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αυστρία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στην Αυστρία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρησκειών για την Ειρήνη,

Τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο της ίδρυσης και παρουσίας της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας- διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου τους έτους 1963- το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, θα τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προσφωνήσει το «Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρησκειών για την Ειρήνη» που πραγματοποιείται στην αυστριακή πρωτεύουσα και στο οποίο θα συμμετάσχει και ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, θα παραβρεθεί στην πανηγυρική συναυλία κλασικής μουσικής στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων, στο κέντρο της Βιέννης, με συντελεστές τους διάσημους πιανίστες, Χάραλντ Οσμπέργκερ και Χρήστο Μαράντο, την οποία θα παρακολουθήσουν οι επικεφαλής των θρησκευτικών δογμάτων στην Αυστρία και εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής, με επικεφαλής τον Αυστριακό υφυπουργό Εσωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα χοροστατήσει στον όρθρο και τη θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, ευλογώντας το εκκλησίασμα από την Αυστρία και τις γύρω χώρες.

Στη συνέχεια θα τελέσει τον αγιασμό των εγκαινίων των αιθουσών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, του αρχαιοτέρου ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό- που στεγάζεται στο κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας- όπως επίσης και της ιστορικής αίθουσας τελετών του κτιρίου, που ανακαινίστηκαν με τη χορηγία επιφανών Ελλήνων και αυστριακών εταιρειών.

Οι χώροι της Ελληνικής Εθνικής Σχολής διευρύνθηκαν και ανακαινίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, ενώ δημιουργήθηκαν και επιπλέον αίθουσες που φιλοξενούν στη φετινή σχολική χρονιά συνολικά 320 μαθητές αλλά και τα παιδιά του νέου ελληνικού νηπιαγωγείου.

Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης είναι το αρχαιότερο εν ενεργεία σχολείο της ελληνικής διασποράς, το οποίο λειτουργεί εδώ και 209 χρόνια, μετά την επίσημη αναγνώρισή του από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Α’, στις 6 Μαϊου 1804.

Από το 1920 έως σήμερα η Σχολή λειτουργεί ως συμπληρωματικό σχολείο, χωρίς να έχει χάσει ποτέ την άδεια δημόσιου σχολείου στο οποίο διδάσκονται Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία και Θρησκευτικά.

Τον Μάιο του 2004 είχαν τιμήσει με την παρουσία τους τις μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επισκεπτόμενοι και τις δύο ελληνικές εκκλησιαστικές κοινότητες του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδας, με ιστορία αιώνων.

Ο ιστορικός ρόλος των δύο ελληνικών εκκλησιαστικών κοινοτήτων στη νεότερη ελληνική ιστορία οφείλεται σε αυτούς που ξεκίνησαν στη Βιέννη την πνευματική προετοιμασία για την ελληνική εξέγερση κατά του οθωμανικού ζυγού, που οδήγησε, τελικά, στην Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του ελεύθερου και ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Μεγάλοι δάσκαλοι του ελληνικού Έθνους, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης και ο Νεόφυτος Δούκας, και διανοούμενοι όπως ο Δημήτριος Αλεξανδρίδης, ο Δημήτριος Δάρβαρης, ο Κωνσταντίνος Κοκκινάκης και βέβαια ο εθνικός ήρωας Ρήγας Φεραίος, κατέστησαν τη Βιέννη κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Σχετικά άρθρα