Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Έλληνες Εθνικοί τίμησαν τη μνήμη των Μαραθωνομάχων (φωτο)

Οι Έλληνες Εθνικοί τίμησαν τη μνήμη των Μαραθωνομάχων (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Εθνική Θρησκεία, Μαραθώνας, Μάχη Μαραθώνα, Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ), Φωτογραφίες,

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2015, το Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ) τίμησε στο Τρόπαιον Μάχης Μαραθώνος τη μνήμη των Μαραθωνομάχων και τη Φθινοπωρινή Ισημερία.

Στεφάνους κατέθεσαν το ΥΣΕΕ, ο Οίκος Ελλήνων Εθνικών “Θύρσος” και ο “Δίαυλος Ελλήνων”.

Η Μάχη του Μαραθώνα διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. Αποτελεί την πρώτη σύγκρουση σε ελληνικό έδαφος μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.

Ο Ηρόδοτος δεν αναφέρεται στο μέγεθος του αθηναϊκού στρατού – από την άλλη, ο Κορνήλιος Νέπως, ο Παυσανίας και ο Πλούταρχος δηλώνουν ότι οι Αθηναίοι διέθεταν 9.000 οπλίτες (και άλλους χίλιους από τις Πλαταιές, αν και ο Ιουστίνος αναφέρει ότι στη μάχη συμμετείχαν 10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς. Ο Παυσανίας περιγράφει επίσης ένα μνημείο προς τιμή των δούλων, οι οποίοι απελευθερώθηκαν λόγω της συνεισφοράς τους στον Μαραθώνα. Αυτοί οι αριθμοί είναι αποδεκτοί σήμερα.

Κατά τον Ηρόδοτο, ο περσικός στόλος είχε 600 τριήρεις -δεν αναφέρει ωστόσο το μέγεθος του περσικού στρατού, αν και γράφει ότι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος.

Ο Σιμωνίδης ο Κείος γράφει ότι οι Πέρσες διέθεταν 200.000 στρατιώτες – ο Κορνήλιος Νέπως γράφει ότι οι Πέρσες είχαν 200.000 άνδρες πεζικό και 10.000 άνδρες ιππικό (από αυτούς σχεδόν οι μισοί πολέμησαν στον Μαραθώνα, ενώ οι υπόλοιποι στάλθηκαν στο Σούνιο). Ο Πλούταρχος και ο Παυσανίας αναφέρουν, όπως και το λεξικό «Σούδα», ότι οι Πέρσες είχαν 300.000 στρατιώτες.

Ο Πλάτωνας και ο Λυσίας αναφέρουν ότι οι Πέρσες είχαν 500.000 στρατιώτες – ο Ιουστίνος δηλώνει ότι οι Πέρσες διέθεταν 600.000 άνδρες.

Κατά τους σύγχρονους ιστορικούς, οι Πέρσες διέθεταν από είκοσι με εκατό χιλιάδες άνδρες πεζικό και χίλιους ιππείς.

Κατά τον Ηρόδοτο, οι Πέρσες έχασαν 6.400 άνδρες στο πεδίο της μάχης, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των νεκρών κατά την υποχώρηση. Στη μάχη σκοτώθηκαν 192 Αθηναίοι και 11 Πλαταιείς – σ’ αυτή τη μάχη σκοτώθηκαν επίσης ο πολέμαρχος Καλλίμαχος και ο στρατηγός Στησίλεως ο Θρασύλεω.

Η μάχη του Μαραθώνα αποδείχθηκε πολύ σημαντική για τους Έλληνες. Η μάχη ήταν καθοριστική στιγμή στην ιστορία της αθηναϊκής δημοκρατίας, καθώς έδειξε τι μπορούσαν να πετύχουν με ενότητα και αυτοπεποίθηση – κατά τους σύγχρονους ιστορικούς, «η νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα έδωσε στους Έλληνες την ευκαιρία να επιζήσουν για τρεις αιώνες, όποτε και ανάπτυξαν αξιόλογο πολιτισμό, στη βάση του οποίου υπάρχει ο δυτικός πολιτισμός».

Η επίσημη ιστοσελίδα του ΥΣΕΕ εδώ: ysee.gr

Δείτε φωτογραφίες από την καθιερωμένη ετήσια ιεροπραξία του φορέα της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας (Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών -ΥΣΕΕ):

ysee_marathonas2

ysee_marathonas3

ysee_marathonas4

ysee_marathonas5

ysee_marathonas6

ysee_marathonas7

Σχετικά άρθρα