


Ο Αντώνης Σαμαράς, πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, νυν ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας, τοποθετήθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ασκώντας σκληρή κριτική στη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών και στην ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης, ενώ δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία.
Κριτική για τα Τέμπη και τη Διαχείριση της Κυβέρνησης
Ο Σαμαράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την τραγωδία των Τεμπών, επισημαίνοντας σοβαρές παραλείψεις και αδιαφάνεια.
«Για 20 χρόνια λαμβάναμε ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου, και το έργο είχε δρομολογηθεί.
»Όμως, η σύμβαση 717 καταστράφηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και έκτοτε δεν έγινε τίποτα», ανέφερε.
Τόνισε ότι η απουσία μέτρων ασφαλείας, σε συνδυασμό με τις υψηλές ταχύτητες των τρένων, αύξησε τον κίνδυνο, ενώ δύο χρόνια μετά το δυστύχημα δεν υπάρχει ακόμη πόρισμα.
«Αγνοούμε ακόμα το παράνομο φορτίο που προκάλεσε την πυρόσφαιρα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η οργή του κόσμου πηγάζει από την έλλειψη απαντήσεων και την απώλεια κρίσιμων στοιχείων, κάτι που οι συγγενείς των θυμάτων είχαν επισημάνει.
Επικριτικός ήταν και για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες:
«Εκατομμύρια Έλληνες βγήκαν στους δρόμους γιατί νιώθουν ότι τα παιδιά που χάθηκαν θα μπορούσαν να είναι δικά τους.
»Αντί να σταθεί δίπλα τους, η κυβέρνηση αντιδίκησε μαζί τους, μετατρέποντας η ίδια τις συγκεντρώσεις σε αντικυβερνητικές».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τον αξιακό κώδικα της οικογένειας, απομακρυνόμενη από τις οικογένειες των θυμάτων, τη στιγμή που ο λαός τις αγκάλιαζε.
Αποσταθεροποίηση και Επιτελικό Κράτος
Ο Σαμαράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης εξουσίας στο επιτελικό κράτος.
«Πήρε 40,5% στις εκλογές, αλλά πριν από την οργή για τα Τέμπη και την επανεκλογή Τραμπ είχε ήδη χάσει τους μισούς ψηφοφόρους», είπε, αποδίδοντας την αποσταθεροποίηση σε αποτυχίες στην εξωτερική και ενεργειακή πολιτική, καθώς και στην αλαζονική στάση της κυβέρνησης, που «βλέπει εχθρούς παντού».
Διεθνές Πλαίσιο και Κριτική στον Δυτικό Κόσμο
Σε διεθνές επίπεδο, ανέλυσε την κατάρρευση του δυτικού πολιτικού συστήματος, λέγοντας:
«Οι λαοί απορρίπτουν τον δικαιωματισμό, το άνοιγμα συνόρων, τη βεβιασμένη πράσινη μετάβαση και την πολιτική για την Ουκρανία.
»Το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη βρίσκονται σε αβεβαιότητα, ενώ η παγκοσμιοποίηση αποδομείται».
Σημείωσε ότι η επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ επιτάχυνε αυτή την κατάρρευση, αποκαλύπτοντας τη γύμνια του συστήματος, με την ανταγωνιστικότητα να καταρρέει και την ακρίβεια να πλήττει τα νοικοκυριά.
Ελληνοτουρκικά και Εξωτερική Πολιτική
Στα ελληνοτουρκικά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική κατευνασμού:
«Δεν κάνεις συμφωνίες φιλίας με αυτούς που σε απειλούν πριν λύσεις τα προβλήματα. Τους ξεπλένεις».
Επικρίθηκε η απουσία αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις, όπως η απόσυρση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους, και η απομόνωση της Ελλάδας, ειδικά τώρα που η Τουρκία ενισχύεται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ.
«Είχαμε ήρεμα νερά γιατί σταματήσαμε να αντιδρούμε, όχι γιατί η Τουρκία σταμάτησε να προκαλεί», τόνισε.
Ουκρανικό και Ευρωπαϊκή Τύφλωση
Για το Ουκρανικό, υποστήριξε ότι η καταδίκη της ρωσικής εισβολής ήταν σωστή, αλλά η επιμονή της Δύσης να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν αυτοκαταστροφική.
«Βγήκαμε πιο Ουκρανοί από τους Ουκρανούς, αγνοώντας την Κύπρο που υπέστη παρόμοια εισβολή.
»Τώρα είμαστε απομονωμένοι από όλους», είπε, επικρίνοντας την ευρωπαϊκή «τύφλωση» που εντάσσει την Τουρκία στην άμυνά της.
Εσωτερικές Πολιτικές Επιλογές
Τέλος, αναφέρθηκε στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας:
«Ο δικαιωματισμός δεν έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
»Ο νόμος αμφισβήτησε την οικογένεια, και μετά τον Τραμπ συνειδητοποιήσαμε ότι τα φύλα είναι δύο, όχι 72».
Υποστήριξε ότι τέτοιες επιλογές αποξένωσαν την κυβέρνηση από τον λαό.
Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε μια ολοκληρωμένη κριτική, συνδέοντας τα Τέμπη με ευρύτερες αποτυχίες της κυβέρνησης, ενώ προειδοποίησε για αποσταθεροποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η αποχή του από την ψηφοφορία υπογραμμίζει τη στάση του ως ανεξάρτητου, που καταγγέλλει αλλά δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντιπολίτευση.