Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον τζχαντιστή νέο τύραννο της Συρίας Αλ Γκολάνι

Ο Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον τζχαντιστή νέο τύραννο της Συρίας Αλ Γκολάνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Άχμεντ αλ-Σάρα | Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Τζιχαντιστές, Υπουργείο Εξωτερικών, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS),

Την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2025, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Συρία.

Στις 12.00 το μεσημέρι, ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον «μεταβατικό Πρόεδρο» της χώρας, τον τύραννο* Άχμεντ αλ-Σάρα (Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι), καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ασάντ Αλ Σαϊμπάνι.

Μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών, ο Έλληνας Υπουργός έκανε δηλώσεις στην ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Φρύσσα:

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη:

«Σήμερα στη Δαμασκό είχα την τιμή να συναντηθώ με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας και τον Υπουργό Εξωτερικών.

»Συζητήσαμε για τους νέους θεσμούς που διαμορφώνονται στη Συρία μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος Άσαντ.

»Οι θεσμοί αυτοί οφείλουν να βασίζονται στο κράτος δικαίου, να είναι συμπεριληπτικοί και ανεκτικοί, και να συμβαδίζουν πλήρως με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

»Η Ελλάδα παραμένει ενεργός παράγοντας στην περιοχή.

»Ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ειρήνη και τη σταθερότητα, μεταξύ άλλων και λόγω της παρουσίας χριστιανικών πληθυσμών.

»Με την ιδιότητά της ως αξιόπιστου συνομιλητή του αραβικού κόσμου, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ειρήνη και την ευημερία της περιοχής».

*Τύραννος: Σύμφωνα με το λεξικό Liddell & Scott, η λέξη τύραννος (τύραννος) έχει τις εξής σημασίες:

Κυβερνήτης απόλυτης εξουσίας, αρχικά χωρίς την αρνητική σημασία (όπως στους αρχαίους Έλληνες πόλεις-κράτη).

Απόλυτος μονάρχης ή κυβερνήτης χωρίς νόμιμη εξουσία.

Δεσποτικός ή σκληρός ηγεμόνας, σημασία που αργότερα επικράτησε (π.χ. τύραννοι των κλασικών χρόνων).

τύραννος[ῠ], ὁ, I. 1. απόλυτος άρχοντας, του οποίου η εξουσία δεν περιορίζεται ούτε από τους νόμους ούτε από κάποιο πολιτικό σύστημα, σε Ηρόδ., Αισχύλ. κ.λπ.· δεν είχε εφαρμογή στις παλιές κληρονομικές βασιλείες (βασιλεῖαι), όπως εκείνες του Ομήρου ή της Σπάρτης· σήμαινε μάλλον τον παράνομο τρόπο κατά τον οποίο καταλαμβάνονταν η εξουσία, παρά τον τρόπο κατά τον οποίο εξασκούνταν, επειδή η λέξη τύραννος χρησιμοποιείται και για τον ήπιο Πεισίστρατο, αλλά όχι για τους δεσποτικούς βασιλείς της Περσίας. Παρόλα αυτά, η λέξη σύντομα κατάντησε ονειδιστική, σε Πλάτ. κ.λπ. 2. με ευρύτερη σημασία, ο γιος του τυράννου ή κάθε μέλος της οικογένειας αυτού, σε Σοφ.· ομοίως, ἡ τύραννος ήταν και η βασίλισσα (γυναίκα του τυράννου) και η πριγκίπισσα (κόρη αυτού), σε Ευρ. II. 1. τύραννος, -ον, ως επίθ., βασιλικός, σε Τραγ. 2. αυτοκρατορικός, δεσποτικός, σε Θουκ.· τύραννα δρᾶν, σε Σοφ. (το τύρ-αννος είναι πιθ. από την ίδια ρίζα όπως το κύρ-ιος, κοίρ-ανος).

Σχετικά άρθρα