Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Κοτζιάς: Να ψηφιστούν τώρα τα τρία μνημόνια Αθήνας-Σκοπίων αλλιώς θύελλες αστάθειας στα Βαλκάνια

Νίκος Κοτζιάς: Να ψηφιστούν τώρα τα τρία μνημόνια Αθήνας-Σκοπίων αλλιώς θύελλες αστάθειας στα Βαλκάνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών,

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία».

Ο Νίκος Κοτζιάς ζήτησε την άμεση ψήφιση των τριών μνημονίων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φοβούμενη τους στοκοσαμαρικούς και στοκοκαρατζαφερικούς, με διάφορες προφάσεις αρνείται να φέρει στη Βουλή επί μία πενταετία και προειδοποίησε για θύελλες αστάθειας στη Βαλκανική.

Ο Νίκος Κοτζιάς έγραψε:

«Τα κόμματα που κατανοούν την στρατηγική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ας φέρουν άμεσα προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία.

»Η αντιπολίτευση πρέπει να ξυπνήσει.

»Να μην αφήσει τα σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα να γίνουν θύελλες αστάθειας στην βαλκανική

»ΥΓ. Προς ΥΠΕΞ και την ανακοίνωσή του:

»Η ΝΔ ως αντιπολίτευση αντιτάχθηκε στην Συμφωνία. ΟΧΙ “η Ελληνική Κυβερνηση ως αντιπολιτευση”. Διατύπωση βλακώδης».

Ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας της Πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας

«Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως “Βόρεια Μακεδονία”, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”.

»Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

»Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

»Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Σχετικά άρθρα