Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιστολική ψήφος: «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ μετά τον αιφνιδιασμό Κεραμέως – Τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Επιστολική ψήφος: «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ μετά τον αιφνιδιασμό Κεραμέως – Τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ευρωεκλογές 2024, Κίνημα Αλλαγής, Νίκη Κεραμέως, Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Υπουργείο Εσωτερικών,

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει τη στήριξη του στο νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ναρκοθέτησε την συναίνεση με την τροπολογία που εισήγαγε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως η οποία διευρύνει το δικαίωμα ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσβάλλει τον πυρήνα λειτουργίας και φανερώνει έλλειψη σοβαρότητας.

Επιπλέον, όπως είπε, «είναι προφανές ότι δεν θα συνηγορήσουμε σε νομοθέτημα όπως το αφήσατε, παρότι δώσαμε δυνατότητα συναίνεσης και κάναμε και προτάσεις αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

«Θεωρήσατε τη συναίνεσή μας ένα πάσο ελευθέρας για τους κομματικούς σας σκοπούς» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Στην συνέχεια απευθύνθηκε προς την κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας:

«Αν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ η πραγματική συμμετοχή των αποδήμων, να ψηφίσετε τώρα την τροπολογία μας για τις εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων.

»Ώστε να εκλέγονται απόδημοι που να εκπροσωπούν τους απόδημους.

»Όπως κάνουν και άλλες χώρες με μεγάλη διασπορά, όπως π.χ. η γειτονική μας Ιταλία. Είναι αυτό που ζητούν οι απόδημοι».

Ο κ. Φάμελος ακολούθως ξεκαθάρισε: «Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο έχει σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας.

»Και σε αυτό απαντούν οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

»Αλλά και εξαιτίας και της ανεπάρκειάς σας και των άλλων στοχεύσεων σας έχει αδυναμία εφαρμογής, υψηλό κόστος, υψηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα, απουσία ψηφιακού εκσυγχρονισμού.

»Είναι επί της ουσίας αναχρονιστικό.

»Θέλαμε και θέλουμε να βρεθεί λύση, με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας για όσους/όσες δεν δύνανται αντικειμενικά να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και φυσικά για τους απόδημους».

Αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευση επισήμανε:

«Προτείνετε την καθολική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, ακόμα και για τους πολίτες που κατοικούν δίπλα στα εκλογικά τμήματα!

»Και ακυρώνοντας τη δυνατότητα έστω της συνύπαρξης εκλογικών τμημάτων στα προξενεία του εξωτερικού.

»Όμως το Σύνταγμα προβλέπει μόνο κατ΄ εξαίρεση την κάμψη της αμεσότητας της ψήφου.

»Στην παράγραφο 4 του άρθρου 51, δέχεται ρητά την επιστολική ψήφο ως μέσο για τη συμμετοχή των εκτός επικρατείας εκλογέων, ως ένα καθεστώς εξαίρεσης.

»Όχι ως επιλογή που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κανόνα για τους εντός επικρατείας εκλογείς.

»Σας επισημάναμε ότι η εκτεταμένη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου ανοίγει σοβαρά ερωτήματα για την διασφάλιση της αμεσότητας και της μυστικότητας, για πολλές κοινωνικές ομάδες.

»Και αφήνει ερωτήματα για τους κινδύνους χειραγώγησης της ψήφου που η Πολιτεία πρέπει να προλαμβάνει.

»Ότι κάνετε τα πάντα χωρίς ιερό και όσιο για να τροφοδοτήσετε την προπαγάνδα.

»Επιδιώκετε να δημιουργήσετε μια άλλη πραγματικότητα.

»Μαγειρεύοντας τα στατιστικά, ότι δήθεν η επιστολική ψήφος αποτελεί τον κανόνα στην Ευρώπη.

»Και ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η επιστολική ψήφος χωρίς περιορισμούς εντός της επικρατείας αποτελεί την εξαίρεση.

»Από την άλλη σας θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο της Ένωσης για την επιστολική ψήφο, τα κράτη-μέλη οφείλουν να θεσπίζουν επαρκή μέτρα ώστε να διασφαλίζονται ιδίως η αξιοπιστία του αποτελέσματος, ο μυστικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας και η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Συνεχίζοντας υποστήριξε «Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις οδηγίες των Διεθνών Οργανισμών, της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» (ΟΑΣΕ), της Επιτροπή Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ουσιαστικά μέτρα αποφυγής τής χειραγώγησης και της νοθείας της εκλογικής βούλησης.

»Σας επισημάναμε επίσης σοβαρά ζητήματα “ταυτοπροσωπίας” στην ψηφιακή αίτηση της επιστολικής ψήφου».

Συμπυκνώνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε:

«Στο θέμα της εκπροσώπησης των αποδήμων καταθέσαμε ξανά σήμερα την ολοκληρωμένη πρόταση μας για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι.

»Ώστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του εξωτερικού να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, όπως κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη διασπορά (Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία). Επιμένουμε στην τροπολογία μας.

»Το θέλουν οι απόδημοι. Το ότι αρνείστε, σημαίνει ότι για εσάς αποτελούν απλά εκλογικό κοινό».

Κλείνοντας ο κ. Φάμελλος υποστήριξε: «Αλλά το ενδιαφέρον σας για τους απόδημους είναι απλά ψηφοθηρικό τελικά.

»Γιατί τι κάνατε αυτά τα 4 χρόνια τα ζητήματα που τους απασχολούν;

»Τα προβλήματα που έχουν οι ελληνικές κοινότητες και γενικά οι ελληνικοί φορείς, το απενεργοποιημένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το ΣΑΕ, η ελλιπής ελληνική εκπαίδευση με τα πολλά προβλήματα;

»Οι φορείς αναφέρθηκαν στα προβλήματα αυτά και κυρίως στα θέματα της Παιδείας:

»Η συνεχής μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση επιφέρει εμφανή αρνητικά αποτελέσματα για τα ελληνόπουλα τελευταίας γενιάς στη σύνδεση που έχουν με την πατρίδα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, «κατέθεσε προτάσεις για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας, ταυτοπροσωπίας, μυστικότητας για τους μη δυνάμενους να συμμετέχουν: α) όσους διαμένουν στο εξωτερικό β) τους αδύναμους, κατάκοιτους, υπερήλικες στο εσωτερικό».

Σε σύντομο διάλογό του με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επέμεινε στη θέση του ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικό διάλογο «ότι δεν άκουσε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν έκανε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς».

Επανέλαβε δε ότι «δεν δίνουμε καμία συναίνεση, γιατί η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι κατάντια και εκείνη ήταν που υπονόμευσε τη συναίνεση που θέλησε να προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Ν. Ανδρουλάκης: Αποσύρετε την τροπολογία – Δεν θα ψηφίσουμε

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, στην ομιλία του στην Ολομέλεια, έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

Να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστική τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα.

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής.

»Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση.

»Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτή την περιφρόνηση, και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης και προσέθεσε:

«Εν κατακλείδι, σήμερα σας δίνουμε ακόμη μια, τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συναίνεση.

»Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα.

»Εδώ, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα.

»Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό.

»Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς, κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενος στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και τον αναπληρωτή υπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κατάφερε να τινάξει στον αέρα την συναίνεση που επέδειξε η αντιπολίτευση.

«Η αλαζονεία σας είναι κακός σύμβουλος.

»Πρόκειται για μεθόδευση του πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη συναίνεση.

»Μετέφρασε τη συναίνεση ως λευκή επιταγή, βλέποντας μας ως κομπάρσους», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμφώνησε επί της αρχής δηλώνοντας ότι είναι έτοιμο για διάλογο και συνεννόηση, καθώς η επιστολική ψήφος στο εσωτερικό της χώρας είναι προς διευκόλυνση όσων αντιμετωπίζουν αντικειμενικά προβλήματα να προσέλθουν στις κάλπες.

«Αποσύρετε την τροπολογία κι είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε αφού θα έχουμε αξιολογήσει την εφαρμογή της στις ευρωεκλογές», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «η επέκταση της δυνατότητας επιστολικής ψηφοφορίας και στο εσωτερικό της χώρας, ακόμα και για ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως κώλυμα και μπορεί να μένουν ακόμη και δίπλα από το εκλογικό τους τμήμα, μας βρίσκει αντίθετους.

»Για εμάς η επιστολική ψήφος για τους κατοίκους εσωτερικού είναι χρήσιμη μόνο όταν υφίσταται σοβαρό και αντικειμενικό εμπόδιο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

»Όπως θέματα υγείας, ηλικίας, αναπηρίας, σπουδών, εργασίας, απόστασης. Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε και σχετική τροπολογία».

Πρόσθεσε ότι «αυτή τη ρύθμιση την οφείλουμε στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους, που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς να εξαρτάται το εκλογικό τους δικαίωμα από τις ευελιξίες που τους δίνει η εργασία τους ή την οικονομική τους δυνατότητα να αγοράσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο και να έρθουν στη χώρα.

»Σε αυτό συνηγορεί και η εμπειρία από τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου».

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άφησε αιχμές κατά του προέδρου της Βουλής που δέχθηκε την επίμαχη τροπολογία, ισχυριζόμενος ότι είναι εκπρόθεσμη ενώ ανέφερε ότι η αρμόδια Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής παραμένει χωρίς προεδρείο από τον Σεπτέμβριο και δεν συζήτησε καν το νομοσχέδιο και την τροπολογία της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα