Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση: Ναι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αλλά όχι εξ’ ορισμού ισότιμα με τα δημόσια

Δημοσκόπηση: Ναι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αλλά όχι εξ’ ορισμού ισότιμα με τα δημόσια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσκοπήσεις, Ευρωεκλογές 2024, Κίνημα Αλλαγής, Νέα Δημοκρατία, Πανεπιστήμια, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Δημοσκόπηση που διενήργησε η PRORATA για λογαριασμό του ATTICA ΤV, δείχνει ότι οι Έλληνες ναι μεν συμφωνούν με την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημιών, αλλά προηγουμένως θέλουν τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για τη λειτουργία τους.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί τα νέα ιδρύματα να είναι εξ ορισμού ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά οι απόφοιτοί τους να περνούν από διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων των σπουδών τους.

Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ αρνητικό εμφανίζεται το 37%.

Θετικοί στην προοπτική της ίδρυσης εμφανίζονται το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 65% του ΠΑΣΟΚ και το 22% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΚΚΕ.

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη όσον αφορά στις επιπτώσεις της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς το 36% θεωρεί ότι τα νέα ιδρύματα θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ, ενώ το 35% πιστεύει ότι θα υποφέρει υποβάθμιση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης.

Το 42%, πάντως, θεωρεί ότι η πιο θετική επίπτωση από την ίδρυσή τους θα είναι η ανάσχεση της τάσης φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.

Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με την οποίο η κοινή γνώμη προσλαμβάνει γενικώς την έννοια των πανεπιστημίων, καθώς το 45% των ερωτηθέντων βαθμολογεί ως «καλύτερα πανεπιστήμια» στην Ευρώπη τα δημόσια ιδρύματα –33% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τα ιδιωτικά– ενώ και το 46% θεωρεί ότι μεταξύ αποφοίτων του ίδιου αντικειμένου πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά εργασίας θα έχουν οι απόφοιτοι των δημοσίων πανεπιστημίων (46 έναντι 22%).

Σύμφωνα με την έρευνα της PRORATA, το 91% ζητά προ της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ να θεσμοθετηθεί αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και κανόνες λειτουργίας, ενώ το 56% δεν επιθυμεί τα νέα ιδρύματα να είναι εξ ορισμού ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά οι απόφοιτοί τους να περνούν από διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων των σπουδών τους.

Πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου για τις προσεχείς Ευρωεκλογές του 2024, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ προηγείται με 30% με 17 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από το δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 13%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 9%, και η Ελληνική Λύση με 5%.

Στο 3% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, της Νίκης και των Σπαρτιατών, ενώ 2,5% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας και 1,5% το ΜΕΡΑ 25.

Σχετικά άρθρα