Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα τίμησε τους Αβορίγινες με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Η Ελλάδα τίμησε τους Αβορίγινες με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για UNESCO, Αβορίγινες, Αυστραλία, Κλιματική Αλλαγή, Λίνα Μενδώνη, Υπουργείο Πολιτισμού,

To Διεθνές Βραβείο UNESCO-Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη για τη Διαφύλαξη και Διαχείριση Πολιτιστικών Τοπίων απένειμε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην κοινότητα Gunditjmara των Αβοριγίνων της Αυστραλίας.

Η Λίνα Μενδώνη απένειμε το Διεθνές Βραβείο UNESCO-Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη 2023 για τη Διαφύλαξη και Διαχείριση Πολιτιστικών Τοπίων στην κοινότητα Gunditjmara της Αυστραλίας, γνωστή και ως Dhauwurd Wurrung.

Κατοικώντας στη νοτιοδυτική Βικτώρια στις περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς Budj Bim, οι άνθρωποι Gunditjmara αναγνωρίστηκαν για τις εξαιρετικές προσπάθειές τους στη διατήρηση και τη διαχείριση πολιτιστικών τοπίων.

Το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη, θεσμοθετήθηκε το 1995. Είναι ένα διετές βραβείο που απονέμεται σε αξιόλογες πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη και την ενίσχυση των παγκόσμιων πολιτιστικών τοπίων.

Το βραβείο που πήρε το όνομά του προς τιμήν της διάσημης Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού και ηθοποιού Μελίνας Μερκούρη, συνοδεύεται από ένα έγκριτο χρηματικό βραβείο 30.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Το πολιτιστικό τοπίο Budj Bim, ένα σημαντικό τμήμα της περιοχής Gunditjmara που εκτείνεται σε περίπου 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υδατοκαλλιέργειας, κέρδισε μια θέση στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2019.

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε το πολιτιστικό τοπίο Budj Bim ως «εξαιρετικό παράδειγμα ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον» με ιστορία που εκτείνεται πάνω από 6.000 χρόνια.

Τα περίπλοκα δίκτυα συστημάτων υδατοκαλλιέργειας και οι παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης της γης και των υδάτων επιδεικνύουν τις δεξιότητες μηχανικής που πέρασαν από γενιά σε γενιά.

Κατά την τελετή απονομής στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι, ο υπουργός Μενδώνη τόνισε τη σημασία της υιοθέτησης ολοκληρωμένων σχεδίων βιώσιμης διαχείρισης.

«Το Βραβείο τιμά τη διακεκριμένη και διεθνώς καταξιωμένη πολιτιστική και πολιτική προσωπικότητα, Μελίνα Μερκούρη, που αγωνίστηκε σθεναρά για την προστασία, την αποκατάσταση και την ακεραιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών τοπίων», είπε η υπουργός Μενδώνη.

«Και το κάνει φέρνοντας στο προσκήνιο της διεθνούς προσοχής λαμπρά παραδείγματα αποτελεσματικής διαχείρισης πολιτιστικών τοπίων σε όλο τον κόσμο, αλλά και τιμώντας ανθρώπους που διαπρέπουν στην παροχή ιδεών και έμπνευσης που μπορούν να χρησιμεύσουν ως παραδείγματα».

Τόνισε την αναγκαιότητα μιας ολιστικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της αυθεντικότητας των πολιτιστικών και φυσικών τοπίων.

Η Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης σε μια πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO και της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά – ένα βήμα ευθυγραμμισμένο με την εθνική στρατηγική της Ελλάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη σε όλους τους συμμετέχοντες και στις χώρες που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το Διεθνές Βραβείο UNESCO-Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη για την Προστασία και Διαχείριση Πολιτιστικών Τοπίων.

»Το πιο σημαντικό, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον αποδέκτη του Βραβείου 2023, το πολιτιστικό τοπίο Budj Bim στην Αυστραλία, το οποίο εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2019.

»Ας είναι αυτό το βραβείο ο θεμέλιος λίθος για περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον.

»Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας», πρόσθεσε η Λίνα Μενδώνη.

Σχετικά άρθρα