Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Ο Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι ο στρατός έσωσε τη Θεσσαλία αλλά παραμένει ( ; ) ο Κικίλιας στην Πολιτική Προστασία

Ο Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι ο στρατός έσωσε τη Θεσσαλία αλλά παραμένει ( ; ) ο Κικίλιας στην Πολιτική Προστασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Θεσσαλία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πλημμύρες, Πλημμυροπαθείς, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας,

Πλήρης αναγνώριση της σωτήριας επέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στον πρόσφατο κατακλυσμό στην Θεσσαλία και κομψό άδειασμα, αλλά άδειασμα, της Πολιτικής Προστασίας ακούσαμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αυτό κατανοούμε όπως διαβάζουμε τα λόγια του πρωθυπουργού, στις σχετικές απαντήσεις του στους δημοσιογράφους.

Διότι, όπως το καταλαβαίνουμε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι στα τέσσερα χρόνια που κυβερνά κι ενώ έχει προηγηθεί κι ένας «Ιανός» (Σεπτέμβριος 2020), κανένας «δεν έχει κάνει μία προσομοίωση» γι’ αυτό κι όλα αυτά που έγιναν, όπως οι ακραίες πλημμύρες του «Ντάνιελ» κι ακριβώς -επαναλαμβάνουμε- επειδή δεν υπήρχε προετοιμασία, όποιος βρέθηκε αντιμέτωπος με την πλημμύρα κλήθηκε «να τα αντιμετωπίσει εκ των υστέρων».

Ποιος όμως ήταν ο αρμόδιος, ο υπεύθυνος, για να προετοιμαστεί η Θεσσαλία;

Η Πολιτική Προστασία δεν ήταν; Έκανε ασκήσεις η Πολιτική Προστασία;

Υπολόγισε τις δυνατότητες; Όχι. Πέρα βρέχει, αλλά τελικά έβρεξε μέχρι κατακλυσμού στη Θεσσαλία.

Και είναι εύλογη η απορία: Έγινε πρώτη φορά; Η προηγούμενη ήταν μόλις πριν τρία χρόνια. Ή μήπως δεν θα ξαναγίνει;

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

«Έγινε, ας πούμε, μεγάλος λόγος, γιατί δεν είχατε περισσότερες βάρκες και εγώ δεν γνώριζα, το έμαθα στην πορεία, ότι οι βάρκες, και φέραμε βάρκες του στρατού, με εξωλέμβιες, μέσα σε 5 λεπτά δεν θα μπορούν να λειτουργούν διότι το ποτάμι κατεβάζει τόσα φερτά υλικά που εκ των πραγμάτων η εξωλέμβια θα διαλυθεί διότι πολύ απλά αυτά τα φερτά υλικά θα μπούνε μέσα στην προπέλα και ούτε μπορείς προφανώς να κινηθείς με κουπιά όταν έχεις πολύ δυνατά ρεύματα ειδικά την εποχή που το νερό κινείται με μεγάλη ταχύτητα».

Άρα, προσέξτε, ο στρατός ανταποκρίθηκε αμέσως σε αυτό που του ζήτησαν, αλλά αυτό που του ζήτησαν από την Πολιτική Προστασία ήταν δώρον άδωρον.

Δεν θα έπρεπε να ξέρει η Πολιτική Προστασία τι να κάνει;

«Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να τα δουλέψουμε και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτά με μεγαλύτερη συμβατικότητα στο πεδίο με συνεννόηση με τις περιοχές και τις τοπικές Αρχές, ξέρετε υπάρχει μεγάλη τοπική σοφία στα ζητήματα αυτά και μεγάλη πρακτική εμπειρία στο πεδίο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Προσέξτε καλά την απάντησή του: Οι ντόπιοι θα ήξεραν τι να κάνουν «μεγάλη τοπική σοφία» και «μεγάλη πρακτική εμπειρία», άρα, συμπεραίνουμε, μάλλον η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας δεν ήξερε τι να κάνει.

Και συνέχισε παρακάτω ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Άρα αυτή η συνεννόηση σε τοπικό επίπεδο, να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή με ποιόν συνομιλούμε, να εξασφαλίσουμε ότι οι επικοινωνίες μας δουλεύουν έτσι όπως πρέπει να δουλεύουν, να έχουμε ανά πάσα στιγμή real-time εικόνα για το τί γίνεται, όλα αυτά είναι ζητήματα που απαιτούν μια καλύτερη οργάνωση υπό την καθοδήγηση της Πολιτικής Προστασίας, θέλω να το τονίσω αυτό, και οι δυνάμεις του στρατού οι οποίες καλούνται να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας, πάντα υπό την Πολιτική Προστασία θα βρίσκονται.

»Ο στρατός δεν κάνει σε μία δημοκρατία, σε μια ειρηνική χώρα, δεν κάνει “του κεφαλιού του”.

»Ο στρατός για να κινητοποιηθεί πρέπει να έχει την σαφή εντολή της Πολιτικής Προστασίας ότι χρειάζεται δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να κινητοποιηθούν.

»Υπάρχουν, όμως, πολύ σημαντικές δυνάμεις, παραδείγματος χάρη θέλω να εξάρω την εξαιρετική δουλειά που έκαναν τα Τμήματα Μηχανικού του στρατού καθόλη τη διάρκεια αυτής της πολύ μεγάλης περιπέτειας, πώς έστησαν γέφυρες μέσα σε λίγες ώρες, πώς πήγαν και βοήθησαν στην αποκομιδή των νεκρών ζώων ένα πρόβλημα το οποίο δεν φανταζόμασταν ότι θα καλούμασταν να το αντιμετωπίσουμε σε αυτήν την έκταση.

»Μπορέσαμε, όμως, σχετικά γρήγορα και οργανωθήκαμε και μπορέσαμε και το αντιμετωπίσαμε, οπότε νομίζω ότι έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα τώρα […]».

Όπως καταλάβατε λοιπόν, ο στρατός έσωσε τη Θεσσαλία, ο οποίος προφανώς σε μία δημοκρατία σε ζητήματα φυσικών καταστροφών τελεί υπό την Πολιτική Προστασία, ωστόσο, αν το ψάρι τις ώρες της κρίσης βρωμάει από κάποιο κεφάλι είναι το κεφάλι της Πολιτικής Προστασίας. Έχει «καπετάνιο» στη φουρτούνα η Πολιτική Προστασία ή… λάιφ στάιλ χαρακτήρα;

Και τελικά τι είναι η Πολιτική Προστασία, ξέρουμε; Τι είναι, απλά μία διευρυμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία;

Ας διαβάσουμε τι «ξέρει» η Wikipedia κι ας αναρωτηθούμε πώς τη νομίζουμε εμείς:

«Η πολιτική προστασία αποβλέπει στην προστασία των ατόμων, των ομάδων ή κοινοτήτων από φυσικές ή ανθροπωγενείς καταστροφές ταχείας ή βραδείας εξέλιξης.

»Οι καταστροφές μπορεί να είναι τεχνολογικές, βιολογικές, χημικές ή πυρηνικές και άλλου είδους που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου, προκαλώντας καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

»Αρχική τους υποχρέωση είναι η προστασία των άμαχων πολιτών από στρατιωτικές επιθέσεις, χρησιμοποιώντας τις αρχές των επιχειρήσεων αντιμετώπισης κατεπειγόντων περιστατικών.

»Προγράμματα αυτού του είδους είχαν συζητηθεί τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1920 και εφαρμόστηκαν σε πολλές χώρες.

»Ευρέως διαδεδομένη έγινε η έννοια της Πολιτικής Προστασίας, αφού πραγματοποιήθηκε η απειλή των πυρηνικών όπλων.

»Κατά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το επίκεντρο της πολιτικής προστασίας είχε στραφεί πλέον σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και καταστροφών, και λιγότερο στη προστασία και άμυνα στρατιωτικών επιθέσεων.

»Η νέα της έννοια, περιγράφεται από μια σειρά από όρους, καθένας από τους οποίους έχει τη δική του σημασία.

»Όπως σχέδια και προγράμματα πρόληψης, διαχείριση κρίσεων, διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, ετοιμότητα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, σχέδια αντιμετώπισης και αποκατάστασης.

»Σε ορισμένες χώρες, η πολιτική προστασία θεωρείται ως ένα βασικό μέρος της “συνολικής άμυνας” του κράτους.

»Για παράδειγμα, η σουηδική λέξη totalförsvar αναφέρεται στη δέσμευση του έθνους να προσφέρει ένα μεγάλο εύρος πόρων για την άμυνα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής προστασίας».

Είναι σαφές λοιπόν ότι η Πολιτική Προστασία ενώ θεωρείται βασικό μέρος της «συνολικής άμυνας» του κράτους, μόνο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνώριζε από… άμυνα. Φταίει η Πολιτική Προστασία για αυτό; Όχι. Δεν είναι κάτι μεταφυσικό η Πολιτική Προστασία. Έχει πολιτικό προϊστάμενο. Κι επιτέλους, σε αυτή την χώρα πρέπει να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε για τα αυτονόητα.

Σχετικά άρθρα